‘Dieet slecht voor diabetici’, aldus Israëlische studie

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Kunnen diabetici hun insulinepompen weggooien door simpelweg hun voedingspatroon aan te passen? Israëlisch onderzoek gepubliceerd in Diabetes Care suggereert dat het standaarddieet dat wordt aanbevolen voor diabetici het erger maakt.

Misschien intuïtief zouden we zeggen dat dit niet kan, maar volgens de Israëlische onderzoekers kan het eten van een uitgebreid ontbijt van zetmeel en suikers diabetici helpen de noodzaak om insuline te injecteren vervangen, terwijl tegelijkertijd de gewichtstoename geassocieerd met diabetes wordt verminderd en de algehele cardiovasculaire gezondheid wordt verbeterd.

Type 2-diabetici moeten zichzelf tot vier keer per dag injecteren met insuline, een hormoon dat de beweging van suiker in lever-, spier- en vetcellen reguleert. De injecties houden patiënten in leven, maar veroorzaken een vicieuze cirkel waarbij vaak steeds hogere doses nodig zijn.

Naast insuline-injecties volgen diabetici over het algemeen een dieet met de bijnaam “6M” – zes kleine maaltijden verspreid over de dag, inclusief een snack voor het slapengaan om een ​​daling van de suikerniveaus tijdens de nacht te voorkomen.

Het nieuwe dieetprotocol waar deze Israëlische onderzoekers mee komen, wordt 3M genoemd en vereist slechts drie maaltijden per dag, beginnend met brood, fruit en snoep in de vroege ochtenduren, een uitgebreide lunch en een klein diner (specifiek zonder zetmeel, snoep en fruit).

Het 3M-dieet lijkt beter te zijn afgestemd op ons circadiane ritme, dat is geoptimaliseerd voor het eten in de ochtend en het vasten tijdens de avond en nacht, zo blijkt uit het onderzoek.

Het 6M-dieet daarentegen is “niet effectief geweest voor suikercontrole, dus diabetici hebben extra medicatie en insuline nodig”, legt co-hoofdonderzoeker prof. Daniela Jakubowicz van de Universiteit van Tel Aviv en de Diabetes Unit van het Wolfson Medical Center uit. “Insuline-injecties leiden ook weer tot gewichtstoename, wat de bloedsuikerspiegel verder verhoogt.”

In een onderzoek bij 29 diabetes type 2-patiënten verloren degenen met het 3M-dieet gewicht maar ondervonden zij aanzienlijk verbeterde suikerniveaus. De 6M-dieetgroep is niet afgevallen en heeft geen verbetering van de suikerspiegel ervaren.

“Hun behoefte aan diabetesmedicatie, vooral voor insulinedoses, daalde aanzienlijk. Sommigen konden zelfs helemaal stoppen met het gebruik van insuline,” zei Jakubowicz.

“Bovendien verbeterde het 3M-dieet de expressie van de biologische klok-genen. Dit suggereert dat het 3M-dieet niet alleen effectiever is bij het beheersen van diabetes, het kan ook vele andere complicaties voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, veroudering en kanker, die allemaal worden gereguleerd door de biologische klok-genen. “

Dit kan het mechanisme zijn dat het 3M-dieet succesvol maakt, “omdat het de insulinesecretie verbetert en de suikertoediening in de spieren verbetert, waardoor een evenwichtig dag- en nachtglucosemetabolisme wordt gecreëerd.”

De onderzoekers – ook van de Hebreeuwse Universiteit, Hadassah Hebreeuws Universitair Medisch Centrum en het Weizmann Institute of Science in Israël, en de Lund Universiteit in Zweden – zullen nu de de rol gaan onderzoeken die bepaalde eiwitten spelen in de ontbijtvoeding die wordt geconsumeerd door diabetici.

Advertentie (4)