Israelische tv: “Netanyahu zal deze week verzoek voor immuniteit indienen”

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Premier Benjamin Netanyahu heeft een definitief besluit genomen om parlementaire immuniteit tegen vervolging te vragen in de drie strafzaken waarin hij wordt aangeklaagd, en zal dit tegen het einde van de komende week doen, volgens een bericht van Channel 12 zaterdag.

Netanyahu ontwijkt al lang vragen over de vraag of hij met een verzoek voor immuniteit criminele aanklachten wil voorkomen. Een verzoek om immuniteit wordt gezien als niet populair bij alle kiezers, zelfs veel aanhangers van de premier. De algemene aanname bij de meeste kiezers in Israel is, dat als hij immuniteit aanvraagt dit een soort van schuldbekentenis is.

Volgens Channel 12 zal Netanyahu als argument gebruiken dat door zijn recente definitieve overwinning als leider van de Likoed partij “hij het vertrouwen respecteerd dat het publiek in hem heeft geuit”, en dat hij immuniteit moet aanvragen om zich te kunnen concentreren op het leiden van de natie, in plaats van op zijn proces.

Het argument dat het helemaal niet zeker is dat hij na de verkiezingen van 2 maart 2020 opnieuw premier zal worden, wordt van tafel geveegd.

In een verklaring laat Netanyahu weten dat “In tegenstelling tot rapporten, is een verzoek om immuniteit slechts tijdelijk voor mijn nieuwe ambtstermijn en geen ontduiking van de aanklachten. De premier heeft in ieder geval nog geen beslissing genomen en zal zijn beslissing de komende dagen bekendmaken.”

Netanyahu moet aankondigen of hij de komende dagen immuniteit wil zoeken, omdat hij anders automatisch zijn recht om dit te doen verliest. Hoewel de premier verre van gegarandeerd een Knesset-meerderheid krijgt om zijn immuniteit verzoek te ondersteunen, zal het alleen vragen om immuniteit de rechtszaken tegen hem met maanden vertragen.

Zijn verzoek zal moeten worden behandeld door een speciaal comité in de Knesset, maar omdat de Knesset is ontbonden en pas na de komende verkiezingen weer aan het werk gaat, zal dit verzoek dan ook pas na de verkiezingen kunnen worden behandeld.

De oppositie leiders, waaronder Benny Gantz van Blauw en Wit, hebben inmiddels stevige kritiek op het voornemen van Netanyahu geuit. “Het moet niet zo zijn dat een politicus het recht kan ontlopen door immuniteit aan te vragen, niemand staat boven de wet”, aldus Gantz.