Antisemitische aanval: Vijf mensen neergestoken tijdens Chanoeka-viering

Het toneel van een steekpartij in de Joodse gemeenschap van Monsey in New York, 29 december 2019. (screenshot Twitter)

Een man gewapend met een mes is het huis van een rabbijn in Monsey (New York) binnengedrongen en heeft vijf mensen neergestoken. Twee van hen zijn in kritieke toestand. In het huis was op dat moment een Chanoek-viering aan de gang. Volgens Amerikaanse media zou de dader een zwarte Amerikaan zijn.

Beelden die op sociale media worden verspreid, tonen ambulances en veiligheidspersoneel op de locatie. Het huis staat bekend als ‘Rabbi Rottenberg Shul’, die door lokale functionarissen wordt beschreven als zowel een synagoge als een woonhuis.

In een reeks tweets zegt de Orthodox Jewish Public Affairs Council van de Hudson Valley dat vijf chassidische joden op zaterdagavond naar het ziekenhuis zijn gebracht, twee in kritieke toestand.

Een politie-woordvoerder zegt dat een voertuig en mogelijke verdachte is gelokaliseerd in de wijk Harlem in New York City.

De Orthodox Jewish Public Affairs Council voor de regio Hudson Valley zei op Twitter: “Op 9:50 deze avond, kwam een oproep over een massa steekpartij op 47 Forshay Road in Monsey (Rockland County; 30 mijl ten noorden van NYC). Het is het huis van een chassidische rabbijn. 5 patiënten met steekwonden, allemaal Chassidiem, die naar lokale ziekenhuizen zijn vervoerd.”

Monsey ligt ongeveer een uur ten noorden van New York City en staat bekend om zijn grote religieus-joodse gemeenschap. In New York wonen totaal circa 1,5 miljoen joden.

Het is de zoveelste antisemitische gewelddadige aanval in de Verenigde Staten, niet alleen deze week, maar ook de afgelopen maanden. Het lijkt erop dat het alleen maar aan het toenemen is.

Reacties uit Israel

In Israel is met afschuw gereageerd op de berichten uit de Verenigde Staten.

President Rivlin veroordeelt het neersteken van onschuldige Joden in Monsey en zegt in een tweet dat hij ‘geschokt en verdrietig is door de verschrikkelijke terreuraanval in New York’.

‘Het toenemende antisemitisme is niet alleen een probleem voor het Joodse volk, en zeker niet alleen voor Israël. We moeten samenwerken om dit kwaad te bestrijden dat steeds weer de kop opsteekt en een reëel gevaar voor de hele wereld vormt’, aldus de Israëlische president vanuit zijn residentie in Jeruzalem.

Ook alle politieke leiders in Israel hebben de terreuraanval inmiddels veroordeeld. Avigdor Lieberman, partijleider van Yisrael Beiteinu, roept Joden tegelijkertijd op om naar Israel te emigreren.

Recente antisemitische aanvallen in New York

23 december:

– Ouder joodse man aangevallen terwijl antisemitische teksten worden geroepen

– Man en kind aangevallen in woning

24 december

– Drank gegooid op joodse man op straat terwijl antisemitische teksten worden geroepen

– Man aangevallen

25 december

– Man aangevallen (op weg naar synagoge)

26 december

– Joodse vrouw aangevallen met tas

27 december

– Dreigende schietpartij voor Chabad-synagoge

28 december

– Vijf mensen neergestoken in huis tijdens Chanoeka-viering