Juridische experts waarschuwen Netanyahu dat annexatie Jordaanvallei leidt tot onderzoek ICC

premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Ambtenaren in het kantoor van de procureur-generaal hebben premier Benjamin Netanyahu gewaarschuwd dat het nakomen van zijn belofte om de Jordaanvallei te annexeren kan leiden tot de opening van onderzoeken door het Internationaal Strafhof tegen IDF-officieren en Israëlische burgemeesters op de Westelijke Jordaanoever, volgens een bericht maandag in de Times of Israel.

“De uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de etikettering van producten uit de nederzettingen zal slechts het begin zijn”, aldus de waarschuwing aan Netanyahu.

De waarschuwingen komen te midden van het herhaaldelijke aandringen door Netanyahu in de afgelopen weken dat Israël momenteel beschikt over een unieke ‘window of opportunity’, wat wordt geboden door steun van de Trump-regering voor de annexatieplannen, waardoor de staat Israël de Jordaanvallei zou kunnen annexeren zonder al te veel internationaal protest.

De Likud-leider zei de laatste tijd herhaaldelijk dat hij de annexatie onmiddellijk zou uitvoeren zodra hij een eenheidsregering heeft gevormd.

Vorige week heeft de hoofdofficier van justitie van het ICC, Fatou Bensouda, een rapport uitgegeven waarin zij haar ‘bezorgdheid’ uitte over de plannen van Netanyahu. Bensouda zegt dat haar kantoor de zaak nauwlettend aan het volgen is, terwijl ze ondertussen haar eerste onderzoek inzake ‘de situatie in Palestina’ aan het afronden is. Ze gaf aan namens het ICC te zullen beslissen of er een ‘crimineel onderzoek’ tegen Israel geopend zal worden.

Tot nu toe hebben juridische en veiligheidsfunctionarissen in Israël de meeste pogingen om Israël in de internationale juridische arena aan te vallen met succes kunnen bestrijden. Hoewel het kantoor van de procureur-generaal duidelijk heeft gemaakt dat het zelf geen probleem heeft met de annexatie van de Westelijke Jordaanoever, zal het ICC daar waarschijnlijk anders over denken en moet Netanyahu rekening houden met eventuele gevolgen van zijn plannen.

In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over de Jordaanvallei en waarom Israel te allen tijde militaire controle moet houden over dit gebied om de toekomst van het land veilig te stellen.

Advertentie (4)