Khalida Jarrar, de Palestijnse politicus die terrorist werd

Khalida Jarrar. Screenshot YouTube

Khalida Jarrar, een hoge functionaris bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), wordt door de Shin Bet genoemd als leider van een 50-koppige terroristische cel op de Westelijke Jordaanoever, die eerder verantwoordelijk was voor de moord op de 17-jarige Rina Shnerb dit jaar, schrijft Ynet.

Al jaren volgt het Israëlische defensie-instituut Khalida Jarrar, een hoge functionaris bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Vorige week werd ze door de Shin Bet-veiligheidsdienst genoemd als hoofd van een grote terreurcel op de Westelijke Jordaanoever, die onder andere verantwoordelijk was voor de moord op de 17-jarige Rina Shnerb eerder dit jaar.

Rina Shnerb. Foto met dank aan de familie

Rina werd gedood, haar 19-jarige broer Dvir raakte ernstig gewond en haar vader Eitan raakte lichtgewond toen ze werden geraakt door een geïmproviseerd explosief dat op afstand tot ontploffing werd gebracht tijdens hun bezoek aan de Danny Spring – genoemd naar een ander Israëlisch terreurslachtoffer – nabij de nederzetting Dolev op de Westelijke Jordaanoever.

Deze aankondiging volgt op een lang onderzoek naar de verschillende leden van deze cel en een gezamenlijke inval van de IDF-politie, die resulteerde in de inbeslagname van een grote voorraad wapens en explosieven in de omgeving van Ramallah.

Jarrar, die verschillende keren in administratieve detentie in Israël is vastgehouden, deed er alles aan om haar politieke rol op de Westelijke Jordaanoever te gebruiken om haar betrokkenheid bij verschillende illegale activiteiten te verbergen, volgens veiligheidsrapporten.

De 56-jarige werd geboren in de Palestijnse stad Nablus, maar woont in al-Bireh, dicht bij de Ramallah, en maakte in het begin van haar carrière naam als een feministe en stond lange tijd aan het hoofd van de Addameer-organisatie, een groep die werkt aan de ondersteuning van Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische en Palestijnse gevangenissen. De organisatie die verbonden is aan de Palestijnse terreurorganisatie en ontvangt financiering van de Nederlandse overheid.

Naast haar anti-Israëlische activiteiten heeft Jarrar de Palestijnse Autoriteit zwaar bekritiseerd vanwege haar relatie met Israël en heeft zij zich verzet tegen elke mogelijke normalisatie van de betrekkingen tussen de twee.

Jarrar met Odeh na haar vrijlating. Screenshot YouTube

In 2015 werd ze gearresteerd en veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf voor lidmaatschap van en activiteit voor een illegale vereniging. Na haar vrijlating werd ze verwelkomd door het hoofd van Israel’s Joint Arab List-partij, MK Ayman Odeh, die haar een ‘vrijheidsstrijder’ noemde.

Odeh was echter niet de enige Israëlische publieke figuur die Jarrar omarmde. Ze kreeg veel lof en steun van andere leden, met name Arabische leden van de Knesset en linkse politieke activisten.

In de zomer van 2017, een jaar na haar vrijlating, werd Jarrar opnieuw gearresteerd en werd ze in administratieve hechtenis genomen nadat Israëlische veiligheidsfunctionarissen hadden verklaard dat ze was teruggekeerd naar de PLFP.

Ze werd in maart 2019 weer vrijgelaten, maar is nu, zeven maanden later, opnieuw in de gevangenis, na de arrestatiegolf die volgde na het oprollen door de Shin Bet van de terroristische cel waartoe ze behoort.

Het uit 50 leden bestaande terreurnetwerk werd in september ontdekt door de Shin Bet, terwijl de leden bezig waren nieuwe terroristische aanslagen tegen Israel en Israeli’s te plannen.

De meesten werden de afgelopen weken gearresteerd en ondervraagd door de Shin Bet, waarbij volgens de veiligheidsdienst de gearresteerden tijdens de verhoren geloofwaardige informatie verstrekten die heeft geleid tot de ontdekking en inbeslagname van “verschillende dodelijke wapens van de PFLP”.

Deze vondst omvatten M16 en AK-47 semi-automatische geweren, Galil aanvalsgeweren, karabijngeweren, Uzi’s, pistolen, geluiddempers, ingrediënten om bommen te maken, diverse munitie en communicatieapparatuur.

De inbeslag genomen wapens. Foto Shin Bet
Advertentie (4)