Geert Wilders roept op om aanklager ICC het land uit te zetten

Geert Wilders. Screenshot YoiuTube

Geert Wilders roept de Nederlandse regering op om de openbare aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Fatou Bensouda, het land uit te zetten. Wilders roept hiertoe op nu ze gaat proberen om Israel aan te klagen wegens “oorlogsmisdaden”.

Bensouda heeft in een 112 pagina’s tellende rapport de rechtbank van het ICC gevraagd om te beslissen of zij jurisdictie heeft over Israël, dat net als de Verenigde Staten geen partij is bij het verdrag dat het mandaat van de rechtbank vormt. Beide landen hebben het ICC niet erkend. De Palestijnse Autoriteit is daarentegen wel partij bij het verdrag.

Israël zegt dat de rechtbank geen jurisdictie heeft, omdat Israël een goed functionerend rechtssysteem heeft dat toezicht op zijn leiders uitoefent. ICC is juist bedoeld voor landen waar dat ontbreekt.

In zijn verklaring zei Wilders, wiens Partij Voor Vrijheid (PVV) 20 zetels in het Nederlandse parlement heeft, dat de rechtbank zich gedraagt als een bevooroordeelde pro-Palestijnse instelling en een ‘antisemitische kangaroo rechtbank’ is. Bensouda moet voorts tot persona non grata worden verklaard en Nederland worden uitgezet, schreef Wilders.

Veel Israëlische functionarissen, waaronder premier Benjamin Netanyahu, hebben de ICC-aankondiging veroordeeld als bewijs van anti-Israëlische vooringenomenheid.

Advertentie (4)