Het is er nu: Light Blade haalt brandende ballonnen en drones met explosieven neer

Screenshot YouTube

Israelische veiligheidsdiensten hebben informatie vrijgegeven over een nieuw lasersysteem waarvan ze hopen dat het de gesel van door uit de Gazastrook gelanceerde brandende ballonnen, vliegers met explosieven en drones met explosieven uit Gaza zal helpen vernietigen.

Het systeem, genaamd “Light Blade”, is bedoeld om de bedreigingen uit de lucht te schieten voordat ze op Israëlisch grondgebied neer vallen. Het werd ontwikkeld voor politie en de Israel Defense Forces door drie ingenieurs uit de particuliere sector die samenwerkten met onderzoekers van de Ben Gurion Universiteit en technologische afdelingen van de Israelische Politie en IDF.

Volgens Channel 12 kan de laser dag en nacht doelen bereiken en heeft een effectief bereik van twee kilometer. Het kan worden verplaatst op een kleine aanhanger of geïnstalleerd op een vrachtwagen.

Tests van het systeem zijn de afgelopen week uitgevoerd. Men zei echter niet vanaf wanneer het daadwerkelijk zal worden gebruikt.

In de afgelopen twee jaar zijn er verschillende systemen op de markt gekomen tegen dit soort terreur uit Gaza maar geen bleek daadwerkelijk effectief.

Kobi Shabtai, hoofd van de grenspolitie, vertelde Channel 12 echter dat Light Blade “een bijna sluitende reactie biedt op alles met betrekking tot ballonnen en vliegers, en een veilige en effectieve oplossing biedt voor de dreiging met drones.”

Light Blade zal worden ingezet langs de grens met de Gazastrook en langs de noordelijke grens met Libanon, aldus het Channel 12-rapport.

Tot dusverre is slechts één werkend systeem gebouwd dat volgens het rapport ongeveer een miljoen dollar heeft gekost. Maar de politie vertelde dat ze ervan uitgaan dat meer systemen snel kunnen worden afgeleverd.

In juni heeft Israël het door Raphael Advanced Defense Systems ontwikkelde Sky Spotter systeem ingezet dat brandende ballonnen, vliegers en kleine drones in de lucht kan spotten, hun route kan volgen en bepalen en vervolgens brandweerlieden naar hun landingsplaatsen kan leiden, waardoor ze sneller de vlammen kunnen doven en schade kunnen verminderen.

Israëlische brandweerlieden hebben sinds maart vorig jaar duizenden branden moeten bestrijden die zijn gestart door brandstichting in de velden, bossen en graslanden rond de Gazastrook, hoewel hun aantal aanzienlijk is afgenomen in 2019.