Likud: “Netanyahu wil premier blijven totdat de Jordaanvallei is geannexeerd”

Premier Netanyahu tijdens presentatie annexatie Westelijke Jordaanoever. Screenshot YouTube

Premier Benjamin Netanyahu wil als eerste als premier dienen in een roulerende regering met rivaliserende partij Blauw-Wit, zolang hij maar de tijd krijgt om te voldoen aan een belofte om de Jordaanvallei op de Westelijke Jordaanoever te annexeren, heeft de Likud partijbureau in Jeruzalem maandagochtend bekend gemaakt.

Netanyahu heeft in september gezworen dat als hij herkozen zou worden, hij onmiddellijk de Jordaanvallei zou annexeren. Het betreft een strook land dat de Westelijke Jordaanoever met Jordanië verbindt en voor de staat Israël van cruciaal strategisch-militair belang is. Veel media in Israël zien de stappen van Netanyahu echter als een poging om steun van rechtse stemmers te trekken.

Volgens een rapport in Israel Hayom, zou een roterende deal voor het premierschap Netanyahu in staat stellen om zes maanden in functie te blijven om de annexatie van Jordan Valley door te drukken, waarna hij opzij zou stappen om de aanklachten van omkoping en fraude te bestrijden.

Een Likud-bron vertelde de krant, die algemeen wordt gezien als spreekbuis voor Netanyahu, dat Blauw-Wit geen betere deal zou worden aangeboden.

Volgens Israel Hayom zou, zodra Netanyahu opstapt, Gantz anderhalf jaar premier worden, voordat hij de positie teruggeeft aan de Likud.

Netanyahu en andere Likud ministers en Knessetleden willen de annexatie van de Westelijke Jordaanoever doorgang laten vinden, nadat president Trump daar stilzwijgend mee akkoord zou zijn gegaan.

Alleen al het naar buiten brengen van plannen tot mogelijke annexatie heeft tot felle internationale reacties geleid, waaronder boze reacties van Jordanië, die zelfs enige tijd haar ambassadeur uit Tel Aviv terughaalde.

Hoewel Blauw-Wit ook de annexatie van de Jordaanvallei ondersteunt, heeft het niet gezegd dat het unilateraal zou moeten worden gedaan.

Minister van Milieubescherming, Ze’ev Elkin, heeft inmiddels het voorstel van Likud in een interview voor de publieke radiozender KAN bevestigd.