Waarom Israel de Jordaanvallei niet kan opgeven (video)

Sreenshot YouTube

Twee video’s die duidelijk maken waarom Israel haar soevereiniteit over de Jordaanvallei niet kan opgeven, zelfs niet wanneer er een VN-troepenmacht zou worden gestationeerd.

De Israëlische “soevereiniteitsbeweging” voor dit gebied laat d.m.v. twee video’s zien waarom het Israëlische leger ten allen tijden controle over de Jordaanvallei moet houden.

Indien Israel de Jordaanvallei zou overdragen aan Jordanië of de Palestijnen, zijn Tel Aviv, Netanya, Haifa binnen enkele kilometers bereik van vijandige tanks en Palestijnse raketten. In het geval van de hoofdstad Jeruzalem betreft het alsdan slechts enkele meters.

Ook Ben Gurion Airport, ten oosten van Tel Aviv, ligt dan binnen schietafstand. Dat zou betekenen wanneer er een gewapend conflict met de Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) voordoet, het zou kunnen inhouden dat het internationale vliegveld zou moeten worden gesloten en Israel van de buitenwereld is afgesloten.

Het stationeren van VN-troepen in de Jordaanvallei, als Israel daaruit zou vertrekken, zal ook niet helpen.

De recente geschiedenis laat zien dat, bijvoorbeeld UNIFIL, weinig kan doen tegen Hezbollah-activiteiten aan Israel’s noordelijke grens met Libanon.

Ook in andere landen waar ooit VN-troepen waren gestationeerd deden deze niets of weinig met hun mandaat, zo blijkt uit deze video, en in het geval van oorlog hebben VN-troepen zich vaak terug getrokken.

Zowel Bibi Netanyahu alsook Blauw-Wit-voorman Benny Gantz hebben regelmatig verklaard dat Israel de Jordaanvallei nooit zal afstaan.

Advertentie (4)