Mandelblit: ‘Rechtszaak tegen Netanyahu zal in Jeruzalem plaatsvinden’

Procureur generaal Mandelblit. Screenshot Twitter

Procureur-generaal (PG) Avichai Mandelblit heeft maandag een brief aan Knesset-voorzitter Yuli Edelstein gestuurd, met de mededeling dat het proces tegen premier Benjamin Netanyahu is vastgesteld en zal plaatsvinden in de rechtbank van Jeruzalem, de hoofdstad van Israel.

Mandelblit liet Edelstein ook weten dat de periode van 30 dagen – wanneer Netanyahu moet beslissen of hij zal afzien van immuniteit als lid van de Knesset – vandaag is begonnen [2 december 2019].

De PG stuurde de brief in reactie op procedurele bezwaren van de advocaten van Netanyahu.

De advocaten beweerden dat in de op 21 november bekendgemaakte beslissing van de PG om Netanyahu te beschuldigen, essentiële stukjes informatie ontbraken zonder welke de 30-daagse “periode” niet kon beginnen.

Volgens de advocaten van Netanyahu kon de 30-daagse periode niet beginnen, totdat Mandelblit specifiek had aangegeven in welke rechtbank Netanyahu zou worden berecht, en ontbrak er een volledige lijst van getuigen die tegen hem zouden worden gebruikt.

De brief van Mandelblit aan Edelstein omvatte ook alle bezwaren die de advocaten van de premier hadden gemaakt.