Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Jordaan vallei . Screenshot YouTube

We doen helemaal niets: de kansen op een eenheidsregering lijken nog altijd klein na de laatste poging om de partijen bij elkaar te brengen.

 • “De politieke paradox heeft zijn hoogtepunt bereikt,” meldt Yedioth Ahronoth en merkt op dat beide partijen in ieder geval verenigd doordat ze inzien dat er geen andere keuze is dan een gestage mars naar een derde verkiezingsronde, zelfs terwijl ze nog bezig zijn om 61 handtekeningen van MK’s te proberen binnen te halen om het mandaat terug te krijgen een regering te vormen.
 • Walla-nieuws schrijft dat de gesprekken hebben plaatsgemaakt voor ‘een openbare strijd vol met moddergooien’, waarbij Likud’s aanvallen op plaatsvervangend leider van Blauw en Wit plaatsvervangend,Yair Lapid, als vernietiger van regeringen en brenger van verkiezingen opvallen, en Lapid’s felle antwoord “Likud en co. moeten stoppen met liegen en gewoon afscheid nemen van partijleider Benjamin Netanyahu”.
 • Avi Nissenkorn van Blauw en Wit dringt er echter op aan dat gesprekken over het vormen van een eenheidsregering bovenaan de agenda moeten blijven staan, waarbij het verzamelen van 61 handtekeningen slechts een secundaire kwestie is.
 • Israel Radio meldt zelfs dat de Blauw en Wit partij helemaal is gestopt met te proberen om handtekeningen te verzamelen, in de overtuiging dat Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman, aan hun ketting trekt als hij zegt dat hij voor beide partijen zal tekenen.
 • Yisrael Beytenu MK Oded Forer vertelt Army Radio dat “het lijkt dat persoonlijke kwesties en andere zaken ons naar een andere verkiezing leiden. We beloven niet om voor Netanyahu of Gantz te tekenen, maar sluiten de mogelijkheid niet uit. ”

Dit zijn de plaatsen waar ik altijd zal gaan: volgens rapporten wordt een plan aangeboden waarbij Netanyahu slechts een paar maanden als premier zou dienen (hoeveel blijft ter discussie staan) alvorens plaats te maken voor Benny Gantz van Blauw en Wit.

 • Israel Hayom, het fanclub blad van de Likud en Netanyahu, voert een headline waarin het beweert dat Netanyahu alleen de extra paar maanden wil om de annexatie van de Jordaanvallei door te drukken en noemt het de ‘annexatiekaart’.
 • Volgens de krant zal Netanyahu alleen in functie blijven gedurende de tijd die hij nodig heeft om de controversiële maatregel door te zetten, die hij beloofde te doen in de aanloop naar de tweede verkiezingsronde, en die toen felle internationale reacties van afkeuring kreeg.
 • Gantz zelf heeft opgemerkt dat annexatie van de Jordaanvallei ook op het lijstje van de partij staat, hoewel hij nooit heeft beloofd het daadwerkelijk door te drukken. Het onderwerp werd naar verluidt ook aangeboden aan Nieuw Rechts door de meer nationalistische flank van Blauw en Wit, als een manier om het Nieuw Rechts uit het blok van Netanyahu te lokken.
 • “Blauw en Wit hebben alle reden om ja te zeggen, het zal heel vreemd zijn als ze nee zeggen,” citeert de krant een Likud-bron. “Ze krijgen geen betere deal. Ze kunnen naar verkiezingen gaan om te vechten, maar zullen dan hooguit krijgen wat ze nu al wordt beloofd “het kantoor van de premier binnen een half jaar.”
 • In een toespraak op Israel Radio zegt minister Zeev Elkin dat het “een van de belangrijkste dingen is die Netanyahu van plan is. Elke denkend persoon begrijpt dat het stille overeenstemming van de Amerikanen zal vergen. We hebben nu een kans die niet mag worden gemist. ”
 • Channel 13 verslaggever Barak Ravid schrijft op Twitter dat “de betekenis van Netanyahu die belooft de Jordaanvallei te annexeren, is dat Netanyahu bereid is de vredesovereenkomst met Jordanië te annuleren om een ​​pluim te krijgen van Makor Rishon-schrijvers.” (een uiterst rechtse krant)
 • In feite is het top verhaal van Makor Rishon een interview met Yoaz Hendel (een van de jongens uit Blauw en Wit die naar verluidt de annexatie als zoetstof voor Nieuw Rechts aanbood), die Rechts verwijt de annexatie te laten zinken door vast te houden aan Netanyahu.
 • “Er zijn twee grote partijen die geloven dat de Jordaanvallei deel uitmaakt van Israël en moet worden ontwikkeld, en een ondersteunende Amerikaanse president, en het enige dat moet gebeuren, is één persoon die zegt dat hij tweede zal zijn in de rij totdat zijn rechtszaak is opgelost of iemand anders van Likud zal in zijn plaats treden. Zodra ze van leider veranderen, hebben we binnen 24 uur een regering. We kunnen niet onder een premier in een regering zitten die wordt beschuldigd van omkoping. Dus we geven dit strategische punt van de Jordaanvallei op, omdat de hoofden van de rechtse partijen denken dat als ze Netanyahu niet steunen, het Bibi-liefhebbende publiek niet op hen zal stemmen, ‘zei hij.

Taak of tak: Zelfs als Netanyahu 61 handtekeningen krijgt of Blauw en Wit besluit om mee te spelen, is het nog maar de vraag of president Reuven Rivlin hem kan belasten met het vormen van de regering.

 • Ynet meldt dat procureur-generaal Avichai Mandelblit niet van plan is in te grijpen in het proces van het verzamelen van handtekeningen.
 • Volgens Haaretz zal president Reuven Rivlin zich echter nog steeds tot hem wenden voor advies over wat te doen.
 • “Vanaf nu moet de president’s residentie nog controleren of er een juridische barrière is voor Netanyahu om een ​​regering te vormen na beschuldiging van omkoping, fraude en schending van vertrouwen in de drie corruptiegevallen,” meldt de krant.

Dramakoningen: Wat echter werd opgehelderd, was hoe de race naar 61 Knesset stemmen zou werken, waarbij het kantoor van Rivlin zei dat als beide kandidaten ze rond dezelfde tijd indienen, degenen die twee kandidaten kozen, er één moeten kiezen.

 • Dat betekent dat Yedioth’s voorpagina-cartoon met Netanyahu en Gantz in een letterlijke race, als onderdeel van de show ‘The Amazing Race’, niet alleen gemakkelijk is, maar ook onnauwkeurig.
 • En hoewel er nog negen dagen te gaan zijn voordat de Knesset zichzelf moet ontbinden, is er een duidelijke poging om opwinding te injecteren in de politieke gevechten die plaatsvinden.
 • Knesset voorzitter Yuli Edelstein en anderen beschreven de gesprekken van zondag tussen Likud en Blauw en Wit als een ‘laatste poging’, woorden die hij ook de vorige keer gebruikte toen ze gesprekken hielden. Headlines zijn gevuld met zinnen als “laatste kans”, waardoor men zich afvraagt ​​wat er zal gebeuren wanneer het het werkelijke “5 voor 12” is.
 • In een langdradige column verklaart voormalig Shin Bet baas Yuval Diskin dat niet minder dan “de toekomst van ons land, gecreëerd tegen de grootste kansen, en de toekomst van de eenheid van ons volk, op het spel staat.”
 • De hoofdredactie van Haaretz bevindt zich ook in de alarmmodus en berispt Edelstein voor zijn pogingen om vredestichter te spelen: “De lopende aanklachten van Netanyahu zijn triviaal in vergelijking met wat hij heeft gedaan of van plan was te doen in zijn inspanningen om aan gerechtigheid te ontsnappen. Hij heeft onder meer wetten aangenomen die bedoeld zijn om in zijn eigen behoeften te voorzien, de krachten gebundeld met Kahanisten en een wetsvoorstel gesteund om de Knesset in staat te stellen het Hooggerechtshof buiten spel te zetten, waardoor het vermogen van de rechterlijke macht om ongrondwettelijke wetten van de Knesset te vernietigen zou worden vernietigd en daarmee het systeem van checks and balances in de Israëlische democratie zou verstoren”.

Wat gebeurt er in Gaza-stad: Verschillende Israëlische media publiceren over een al-Jazeera-documentaire die enig licht werpt op een inval in Gaza vorig jaar die misging, waarbij verschillende Hamas-leden en één Israëlisch commando de dood vonden.

 • De documentaire bevat interviews met Hamas-functionarissen en Hamas strijders, evenals audio-opnamen en opnames van bewakingscamera’s van twee busjes die de avond van 11 november 2018 rondrijden in Noord-Gaza.
 • Hoewel de al-Jazeera-documentaire opnames van gesprekken tussen IDF-soldaten bevat, meldt Channel 12-nieuws dat de censor dat deel van het verhaal niet toestond uit te zenden.
 • Israel Radio meldt ondertussen dat Gazanse ‘verzetsgroepen’ van plan zijn om vrijdag de protesten rellen langs de grens opnieuw op te starten, na drie weken waarin er geen rellen waren om de spanningen te laten afkoelen.
 • Mkhaimar Abusada, professor politieke wetenschappen aan de Al-Azhar Universiteit in Gaza, vertelt Adam Rasgon van ToI dat de protesten van de afgelopen drie weken zijn geannuleerd door de Hoge Commissie omdat de Hamas-terreurgroep en andere Palestijnse facties vreesden dat ze konden leiden tot een nieuwe escalatie.
 • “Na de laatste escalatie vorige maand zei de islamitische Jihad dat Israël ermee instemde zich niet op demonstranten te richten als onderdeel van een staakt-het-vuren. Van zijn kant zei Israël dat dat niet waar is en stemde het alleen in met stilte voor stilte, ‘zei hij. “Dus Hamas en de andere facties concludeerden dat als de demonstranten naar de grens gaan en Israël schiet en sommigen van hen doodt, er een grote verslechtering van de toch al gespannen situatie zou kunnen volgen.”
 • Ondanks de hervatting van de protesten zegt Amos Harel van Haaretz dat er nog steeds veel tekenen zijn dat beide partijen op weg zijn naar een langdurige kalmte.
 • “Hamas woordvoerders verwijzen er al naar als een tahadiyeh (langdurige kalmte), in plaats van slechts een wapenstilstand. De Israel Defense Forces hebben het zelfs over een ‘brede tahadiyeh’, schrijft hij.

Bouwen in Hebron: Harel beweert ook dat een aankondiging door minister van Defensie Naftali Bennett dat hij een Palestijnse markt in Hebron zal slopen en er een Joodse wijk overheen zal bouwen, geen spanningen zal veroorzaken op de Westelijke Jordaanoever, wat klinkt als de beroemde laatste woorden.

 • “Hebron heeft is in het verleden vaker een reden geweest om de”vlam in de pan: te laten slaan in andere gebieden op de Westbank. Maar zolang er geen confrontaties zijn met talloze slachtoffers, is het twijfelachtig dat de spanning rond de nieuwe constructie daar noodzakelijkerwijs zal overslaan naar andere delen van de Westelijke Jordaanoever, ”schrijft Harel.
 • Niet iedereen is het daarmee eens. Al Jazeera citeert de burgemeester van Hebron, Taysir Abu Sneineh, die het Palestijnse persbureau Wafa vertelt dat ‘de’ gevaarlijke ‘beslissing van het ministerie van Defensie zou leiden tot escalaties in de’ hele regio ‘.
 • Maar Ariel Kahane van Israel Hayom viert de beslissing met een tweet met de tekst “Maak de plannen en bouw het snel in onze dagen. Amen.”