Netanyahu niet blij over feit dat Hooggerechtshof Israël gaat onderzoeken of hij nieuwe regering mag vormen

Premier Netanyahu tijdens zijn toespraak. Screenshot YouTube

Premier Netanyahu vind dat het Hooggerechtshof geen zeggenschap heeft om te bepalen of hij na de komende verkiezingen een nieuwe regering mag vormen, vanwege de drie aanklachten die tegen hem lopen.

“In een democratie zijn het kiezers die bepalen wie hun leider wordt en niet het Hooggerechtshof”, zegt Netanyahu in een Engelstalige video die hij op social media heeft geplaatst.

Het Hooggerechtshof maakte zondag bekend dat op 31 december een petitie zal worden behandeld met het verzoek Netanyahu te verbieden een regering te vormen.

De petitie in kwestie werd medio december ingediend door advocaat Dafna Holtz-Lachner, namens een groep van 67 bekende publieke figuren, academici en leidinggevenden.

De petitie betoogt dat de clementie van de wet ten aanzien van een aangeklaagde premier alleen verwijst naar een dienende premier, niet naar een parlementslid die een nieuwe functie voor de functie zoekt, zoals Netanyahu, die officieel een interim-premier is. In de petitie wordt de volgende vraag gesteld: Op basis van de norm volgens welke een reguliere minister moet aftreden wanneer hij in staat van beschuldiging wordt gesteld, kan een parlementslid in een vergelijkbare juridische positie tot premier worden benoemd?

De Israëlische wet bepaalt dat een zittende premier alleen hoeft af te treden nadat hij of zij is veroordeeld voor een ernstig misdrijf en alle juridische procedures zijn uitgeput. Maar het precedent van de rechterlijke macht uit het begin van de jaren negentig en de jarenlange praktijk, hebben een strengere norm gesteld voor andere ministers, die gedwongen werden om hun kabinetsposten tijdelijk op te geven, nadat aanklachten tegen hen zijn aangekondigd.

Netanyahu’s uitdager voor het Likud-leiderschap, Gideon Saár, had ook kritiek op de petitie: “Je zet geen premier af in een rechtbank, maar via verkiezingen”, aldus Sa’ar.

Inmiddels heeft één van Netanyahu’s vertrouwelingen in de Knesset, Miki Zohar, laten weten dat indien het Hooggerechtshof bepaalt dat Netanyahu geen nieuwe regering mag samenstellen, hij na de verkiezingen zal zorgen dat de Knesset die uitspraak ongedaan maakt.

Hij voegde daar ook aan toe dat het tijd wordt dat de macht van het Hooggerechtshof wordt beperkt.

Het Hooggerechtshof heeft procureur-generaal Mandelblit gevraagd om een juridische opinie over de petitie, voordat de rechters van het Hooggerechtshof zich over deze petitie gaan buigen.

Advertentie (4)