‘Bindweefselcellen kunnen groei borstkanker bevorderen’, aldus Israëlische studie

Screenshot YouTube

Bindweefselcellen bekend als fibroblasten spelen een rol bij de ontwikkeling van borstkanker, blijkt uit een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv (TAU). Als zodanig kan het richten en remmen daarvan metastatische terugval remmen.

“We hebben voor het eerst aangetoond dat deze fibroblasten bij borstkanker een ‘misleide’ wondgenezingsreactie activeren, die reageert op de weefselschade die wordt veroorzaakt door de groei van kanker,” zei Prof. Neta Erez van de Sackler-faculteit Geneeskunde van TAU. “Remming van deze inflammatoire signalering kan nuttig zijn bij het voorkomen van uitgezaaide terugval van borstkanker.”

Bij gezonde mensen zijn fibroblasten belangrijk voor herstel van letsel, verklaarde de universiteit. Wanneer deze cellen weefselschade waarnemen, worden ze aangetrokken naar de plaats van de wond en veroorzaken ze een ontstekingsreactie die beschadigd weefsel herstelt. Volgens de TAU-studie, die werd geleid door Erez en gepubliceerd in Nature Communications, veroorzaken fibroblasten ontstekingen die de tumorgroei bevorderen.

Bovendien bleek uit de studie dat de fibroblasten naast de lokale tumorgroei in de borst ook uitzaaiingen in de longen konden veroorzaken.

Prof. Neta Erez . Screenshot YouTube

Metastase is de ontwikkeling van secundaire kwaadaardige gezwellen op andere plaatsen dan de oorspronkelijke of primaire plaats waar de kanker zich heeft ontwikkeld.

“De fibroblasten worden ‘geactiveerd’ en door deze activering rekruteren ze immuuncellen en beïnvloeden ze de bloedvaten,” legt Erez uit. “Met andere woorden,” borsttumoren “kapen de fysiologische reactie op weefselschade om hun groei te vergemakkelijken en creëren een niche in een verafgelegen orgaan, zoals de longen, door ‘afstandsbediening’.”

De studie werd uitgevoerd door voormalig TAU-student Yoray Sharon en TAU MD-promovendus Nour Ershaid in het laboratorium van Erez. Het onderzoek werd eerst uitgevoerd op transgene en transplanteerbare muismodellen van borstkanker, maar later gevalideerd in menselijke monsters van borstkanker en in gegevens over menselijke expressie.

“Onze bevindingen moedigen het ontwerp van preklinische en klinische studies aan om de voordelen te onderzoeken van het richten op de ontstekingsroute bij borstkanker, die effectief kan zijn bij het blokkeren van metastatische terugval,” zei Erez. “We bestuderen nu de micro-omgeving van metastase in een poging om doelen voor preventieve interventie te identificeren die metastatische terugval kunnen remmen.”

Advertentie (4)