Overwinningstoespraak Netanyahu: ‘Bedankt Trump en zegt annexatie door te zetten’

Verkiezingsposter Netanyahu, Screenshot

In een overwinningstoespraak na de Likud leiderschapsverkiezingen noemde premier een zespuntenplan waarin hij onder andere beloofde om grenzen te definiëren en banden met Arabische landen te normaliseren.

In een overwinningstoespraak vrijdagochtend begroette premier Benjamin Netanyahu zijn “laatste en ingrijpende” overwinning in de Likud leiderschapsverkiezing op donderdag, bedankt de Amerikaanse president Donald Trump en beloofde om de Amerikaanse erkenning van de Israëlische soevereiniteit van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te voeden – een beweging die neerkomt op annexatie.

Netanyahu zei tegen zijn supporters een dag nadat hij uitdager Gideon Sa’ar met ruim 72 procent van de stemmen voor partijleider had verslagen, dat de overwinning een “enorme uiting van vertrouwen in mijn pad, ons pad was,” aldus de Times of Israel.

“De meeste mensen steunen Rechts en de meeste mensen steunen mij voor premier,” zei Netanyahu terwijl Israël in minder dan een jaar op 2 maart 2020 naar een derde verkiezingsronde gaat, nadat de Likud-leider geen regeringscoalitie in de twee verkiezingen in respectievelijk april en september had kunnen vormen.

Ook ging Netanyahu voor het gemak voorbij aan het feit dat slechts 49% van de Likud leden hun stem hadden uitgebracht.

In zijn toespraak prees de premier zijn nauwe relatie met de Amerikaanse president Donald Trump en bedankte hij de Amerikaanse leider voor zijn “historische beslissingen” in de afgelopen jaren om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, zich terug te trekken uit de Iran Deal, de soevereiniteit van Israël op de Golanhoogte te erkennen en de verschuiving van het Amerikaanse beleid om de vestiging van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet langer als illegaal te beschouwen.

Netanyahu beloofde verder om in de komende jaren “meer historische prestaties” te genereren in het geval van een overwinning bij nationale verkiezingen en legde een zespuntenplan op tafel dat de Amerikaanse erkenning van soevereiniteit in de Jordaanvallei en in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou omvatten.

Het zespunten plan van Netanyahu omvat:

  • Bepalen grenzen Israel
  • Erkenning door Amerika van Israelische soevereiniteit in de Jordaan Vallei en Noordelijk Dode Zee
  • Erkenning door Amerika van Israelische soevereiniteit over Judea en Samaria
  • Defensie alliantie met Amerika
  • Definitief Iran en haar bondgenoten stoppen van verdere agressie
  • streven naar normalisatie en overeenkomsten die zullen leiden tot vredesakkoorden met Arabische landen

“Ik wil mijn vriend Trump bedanken voor zijn historische beslissingen en voor het pact tussen de VS en Israël dat sterker is dan ooit”, zei Netanyahu.

De Likud-leider zei dat het nu de “tijd is om zich te verenigen om de Likud en het rechtse blok bij de verkiezingen een overweldigende overwinning te bezorgen”, en beloofde dat de “toekomst in onze handen ligt maar dan moeten de kiezers wel op komen dagen om te stemmen. ”

“Gisteravond hebben we bewezen dat we veel kunnen winnen, en we zullen winnen vanwege het prachtige decennium dat we naar het land hebben gebracht, in de economie, de maatschappij, veiligheid, in buitenlandse betrekkingen en in alle aspecten. We zullen veel winnen vanwege de geweldige prestaties die we naar het land blijven brengen. ”

Netanyahu prees zijn aanhangers in de afgelopen weken voorafgaand aan de gespannen leiderschapsrace voor de Likoed en zei: “Ze vochten voor mij en ik zal voor hen vechten. Ze weten dat ik mijn leven voor het land geef, en mijn overwinning is hun overwinning,” zei hij.