Premier Netanyahu heeft grote kritiek op EU-lidstaten die sancties tegen Iran omzeilen

Premier Netanyahu. Screenshot YoutTube

Premier Benjamin Netanyahu heeft zich uitgesproken tegen de Europese landen die achter het INSTEX-systeem staan, waaronder Nederland, bedoeld om Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen.

Parijs, Londen en Berlijn verwelkomden zaterdag zes nieuwe Europese landen – België, Denemarken, Finland, Nederland, Noorwegen en Zweden – bij het INSTEX-ruilmechanisme, dat is ontworpen om de Amerikaanse sancties tegen handel met Iran te omzeilen door het gebruik van de dollar te vermijden. Het in Parijs gevestigde INSTEX functioneert als een ‘clearing house’. waardoor Iran olie kan blijven verkopen en in ruil andere producten of diensten kan importeren.

Het systeem heeft nog geen transacties uitgevoerd, maar naar verwachting zal dat binnenkort gaan gebeuren.

Terwijl hij de demonstranten in Iran, Irak en Libanon prijsde, zei Netanyahu: “In Teheran, in Bagdad, in Beiroet, gaan mensen de straat op. Ze worden met honderden afgeslacht, maar ze blijven protesteren. De tirannen van Teheran schieten op hen, maar tevergeefs. Ze knoeien met het internet, tevergeefs. De onverschrokken en gefrustreerde mensen van Iran weigeren eenvoudig zich het zwijgen te laten opleggen.”

“In Bagdad hebben de trawanten van Iran honderden Irakezen gedood. Maar ook hier weigeren de mensen in Irak laten zich niet het zwijgen op leggen. Ze blijven protesteren.”

“In Beiroet vallen misdadigers van Hezbollah vreedzame demonstranten aan, maar het Libanese volk blijft komen opdagen.”

“Wat drijft deze mensen om hun leven te riskeren en op te komen tegen hun onderdrukkers? Welnu, het antwoord is eenvoudig. Ze zijn het zat. Ze zijn de corruptie beu. Ze hebben genoeg van falende economieën. Ze worden versterkt in hun streven door de agressieoorlogen van Iran in de regio.”

“En terwijl de mensen in het Midden-Oosten moedig opkomen tegen het regime en zijn handlangers, is hier het absurde: terwijl dit allemaal gebeurt, proberen landen in Europa de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen. Terwijl het Iraanse regime letterlijk zijn eigen bevolking vermoord, haasten Europese landen zich om dat zeer moorddadige regime te steunen. Terwijl Iran de olie-installaties van Saoedi-Arabië bombardeert, terwijl Iran zich haast om uranium te verrijken voor kernwapen productie, haasten Europese landen zich naar Iran voor meer economische samenwerkingen.”

“Deze Europese landen moeten zich schamen. Hebben ze niets van de geschiedenis geleerd? Nou, blijkbaar niet. Ze stellen een fanatieke terroristische staat in staat om nucleaire wapens en ballistische raketten te ontwikkelen, waardoor ze zichzelf en iedereen een ramp kunnen bezorgen.”

Advertentie (4)