Israeli’s spendeerden op Black Friday in zes uur tijd €200 miljoen

Drukte bij de Ir Yamin Shoppingmall in Ir Yamin (Netanya) Foto Joop Soesan

Op Black Friday kochten Israeli’s voor ruim € 200 miljoen aan producten, 20% meer dan vorig jaar. Hierbij moet worden aangetekend dat vanwege het vroege ingaan van sjabbat de winkels slechts tussen 9 uur en 15.00 uur open waren. Gisteravond, toen de winkels een uur na afloop van sjabbat weer open gingen, waren de shoppingmalls weer afgeladen met koopjesjagers.

Tussen 9.00 en 15.00 uur op vrijdag voerden Israëlische consumenten zo’n drie miljoen creditcardtransacties uit.

Op het hoogtepunt van de koopjesjacht, vonden er ongeveer creditcard 12.500 transacties per minuut plaats, aldus de Israëlische tv-zender Channel 12.

De gegevens zijn afkomstig van het bedrijf ‘Automated Bank Services’, dat de betalingen voor Israëlische creditcards verwerkt.

Op de internationale luchthaven Ben-Gurion maakten Israeli’s het nog bonter. Daar stonden consumenten met lege koffers in rijen te wachten, maar niet alleen om scherp geprijsde producten in de belastingvrije winkels te kopen, de meesten gingen met lege koffers op hun vlucht naar een van de vele Europese bestemmingen om daar hun slag te slaan.

Sommige consumenten die door Channel 13 werden geïnterviewd in de belastingvrije winkels van de luchthaven, zeiden dat dat ze al 50 minuten in de rij hebben gewacht bij de kassa.

Hoeveel er door Israeli’s op Black Friday online is gekocht is nog niet bekend, maar verwacht wordt dat dit ook enkele honderden miljoen euro’s zal bedragen.

Advertentie (4)