Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

De Hebreeuwse kranten in Israel staan vol van het politieke gekkenhuis vandaag na de aankondiging van Lieberman die zijn steun geeft aan............
Bennett en Netanyahu, de hoofdrolspelers in de Hebreeuwse kranten van vandaag. Screenshot Twitter

Het politieke gekkenhuis: berichten in de Hebreeuwse media geven aan dat de Likud-partij racet om 61 handtekeningen te verzamelen om te zorgen dat premier Benjamin Netanyahu opnieuw het mandaat krijgt om te proberen een regering te vormen.

 • De aanzet voor de plotselinge Likud haast lijkt Yisra’el Beytenu leider Avigdor Liberman te zijn die zegt dat hij zijn handtekening zal geven aan degene die 61 handtekeningen van parlementsleden heeft. Met de steun van Lieberman’s “7 vrolijke parlementsleden” heeft het Netanyahu blok meer dan de 61 benodigde handtekeningen.
 • Yisrael Beytenu MK Yulia Melinovsky vertelt op de publieke zender KAN dat dit niet echt de bedoeling van de partij is: “We hebben altijd gezegd dat onze eerste optie een eenheidsregering is. Door te tekenen voor zowel Gantz als Netanyahu zeggen we dat we niet in een regering met Arabische partijen zullen zijn en ook niet in een met Haredi-partijen. “
 • Aan de andere kant is er blijkbaar ook niet veel liefde, met een headline van Israel Hayom die spetterend schreeuwt “Lieberman doet er alles aan om Netanyahu neer te halen”.
 • Ondanks enkele berichten aan het einde van zaterdag dat Blue & White niet op zoek waren naar handtekeningen, vertelt MK Avi Nissenkorn aan Army Radio dat ze er zeker voor gaan om de 61 benodigde handtekeningen binnen te halen.
 • Amit Segal van Channel 12 noemt het besluit van Lieberman “een grap” om voor beide kandidaten te gaan “tenzij het zijn manier is om met een ​​regering zonder eenheid akkoord te gaan.” Hij zegt ook dat de letterlijke interpretatie van de wet ertoe zou kunnen leiden dat de partijen daadwerkelijk tegen elkaar racen op weg naar de residentie van de president om hun hun lijst et handtekeningen te overhandigen.
 • Maar zelfs als hij de race wint, krijgt Netanyahu mogelijk niet het mandaat. Walla nieuws merkt op dat procureur-generaal Avichai Mandelblit nog moet beslissen of president Reuven Rivlin het aan hem kan geven, gezien de aanklachten die hem boven zijn hoofd hangen.

Waar is het vuur?  Een foto die de rondes maakt, toont een sms-bericht, zogenaamd verzonden naar Likud MK’s, waarin ze wordt verteld dat ze de verklaring moeten ondertekenen waarin ze een kandidaat voor premier aanbevelen en deze vóór 9.00 uur zondag bij de partij in te leveren, alsof het om een vergunning voor schoolreisjes gaat.

 • Ariel Kahane van Israel Hayom adviseert desalniettemin aan de MK’s om hun “motoren” te koelen in plaats van zich te haasten om te tekenen.
 • “Je stemt feitelijk voor derde verkiezingen. Slimme mensen wachten met hun handtekeningen totdat het beeld duidelijker wordt. “
 • Yisrael Beytenu MK Eli Avidar zegt tegen Army Radio dat hij precies dat zal doen: ‘We hebben geen haast. We moeten wachten tot 11 december “5 voor 12.”
 • Walla’s Tal Shalev schrijft dat wachten tot het laatste moment op 11 december het hele plan van de is.

Moet ik blijven of moet hij gaan: Ondertussen worden er gesprekken gevoerd over een mogelijke eenheidsregering. Momenteel ligt er volgens berichten een aanbod voor Netanyahu om een ​​paar maanden premier te blijven en vervolgens Gantz het roer over te laten nemen.

 • Hoeveel maanden precies staat nog ter discussie. Volgens Channel 13 heeft de Likud vier maanden aangeboden en daarna zou Netanyahu zich uit de voeten maken.
 • Channel 12 beweert ondertussen dat Netanyahu pas na acht maanden bereid zou zijn om af te treden.
 • Waar niemand echter ruzie over lijkt te maken, is het feit dat het aanbod enigszins een splitsing in Blue & White heeft veroorzaakt.
 • Blue & White politici en degenen die bij de gesprekken betrokken zijn, zien de deal als goed voor Gantz. Het Blue & White hoofd denkt erover na, terwijl Yair Lapid het ronduit zou hebben afgewezen, meldt Channel 13.
 • Ondertussen vertelt een bron binnen Blue & White aan Ynet dat “er echt geen voorstel is waar Netanyahu een paar maanden aan het werk blijft. Bibi zal zich niet aan zijn overeenkomst houden; het is gewoon een gerucht dat verspreid wordt door degenen die anderen de schuld willen geven voor de derde ronde van verkiezingen.

Intriges en geruchten: Er is ook interne intrige in de Likud partij, die nu veel meer in de openbaarheid komt. Channel 12 meldt dat ‘Likud-bronnen’ Knesset voorzitter Yuli Edelstein beschuldigen van ‘het plannen van een coup’ en 61 handtekeningen voor zichzelf aan het verzamelen is in plaats van voor Netanyahu. (MK’s kunnen voor meer dan kandidaat tekenen).

 • Het verhaal wordt opgepikt door een paar rechtse kranten maar over het algemeen genegeerd.
 • Wanneer hij erover wordt gevraagd, zegt minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz tegen de publieke omroep KAN dat hij “Edelstein niet aan zo’n nutteloos idee wil binden, maar als iemand in de Likud handtekeningen probeerde te verzamelen en de autoriteit van partijleider Netanyahu zou schaden, zou ik het in een zeer negatief licht zien. “
 • Katz laat zich ook sterk negatief uit over Gideon Sa’ar voor het direct uitdagen van Netanyahu en zei opnieuw dat Sa’ar een rode lijn overschreed.
 • Maar Sa’ar krijgt wel een nieuwe medestander, waarbij Yoav Kisch de eerste Likud MK lijkt te zijn die niet eens een assistent van Sa’ar’s was maar hem toch gaat steunen, of op zijn minst Netanyahu aanvalt, zeggend dat “soms het team belangrijker is dan de ster. ”
 • “Sa’ar aanvallen is jezelf in de voet schieten. De premier heeft een probleem met het behalen van de rechtse overwinning als hij er iedere keer weer niet in slaagt om een regering te vormen ‘, zegt Kisch.
 • In Globes merkt Tal Schnieder op dat Sa’ar misschien geen ministers of veel MK’s heeft die hem steunen, maar hij heeft een heleboel burgemeesters en dat is iets waard. “Burgemeesters zijn afhankelijker dan wie ook van overheidssteun en hun gok is groot.”

Zorg gewoon dat het al klaar is: de hoofdredactie van Haaretz kijkt naar enkele van de rampzalige gevolgen door het gebrek aan een regering in Israel, met name werknemers die om het leven komen omdat er geen zinvolle hervorming van veiligheidscodes in werkplaatsen en op bouwplaatsen worden aangenomen. En het merkt op dat de vakbond Histadrut nu ook niet werkt om hen te beschermen.

 • “Vorige week bleken werknemers, die erop rekenden dat de Histadrut hen zou verdedigen, omdat de ministeries hen blijven verwaarlozen, opnieuw een teleurstelling kregen. In een interne bijeenkomst van de Histadrut, toen de mogelijkheid om een ​​algemene staking te beginnen naar aanleiding van deze verwaarlozing van de veiligheidsproblemen voor werknemers, ter discussie kwam, distantieerde voorzitter Arnon Bar-David zich van de arbeiders, zeggend dat hij de bescherming van hun veiligheid niet beschouwde als een onderdeel van zijn baan ‘, schrijft de redactie.
 • In Yedioth Ahronoth smeekt in een voorpagina-kolom, Ben-Dror Yemini de politieke leiders “om over zichzelf heen te komen” en een coalitie te vormen, omdat het land wordt omringd door veiligheidsdreigingen.
 • “We hebben een regering nodig, geen overgangsregering, om deze bedreigingen het hoofd te bieden, die een beetje belangrijker zijn dan jullie eigengereidheid. Dus ga alsjeblieft aan de slag. Jullie principes mogen dan belangrijk zijn, het land is meer belangrijker dan wat dan ook.

Bennett en Gaza, een liefdesverhaal: ondanks het feit dat hij minister van defensie is, verspilt Naftali Bennett geen tijd om zijn langverwachte visie op vrede met Hamas uit te voeren door geld en infrastructuurprojecten naar Gaza te leiden, zoals hij anderen altijd heeft aangezet om te doen toen hij als minister van onderwijs, kritiek op de minister van Defensie had.

 • Althans zo lijkt het. Zijn laatste project, volgens Channel 12 nieuws, is om het idee van Katz te ondersteunen voor een eiland voor de kust van Gaza dat kan worden gebruikt als een zeehaven en industrieel centrum, evenals een internationale luchthaven voor de Strip (vermoedelijk ook op het eiland).
 • Volgens het bericht heeft Bennett het leger gevraagd om te kijken naar de gevolgen voor de veiligheid en hem te laten weten of het groen licht kan krijgen. Ondanks zijn harde opstelling en het feit dat zijn voorgangers ertegen waren, beweren de tv zeenders dat Bennett het al jaren steunt en “het ziet als een creatieve oplossing die het leven van de Gazanen kan verlichten.”
 • Avi Issacharoff van ToI merkt op dat Bennett ook stappen onderneemt om Hamas niet teveel boos te maken, en Hamas lijkt ook graag dingen rustig langs de grens te houden, hoewel dat kan veranderen door de publieke opinie.
 • Het resultaat is een strategie die net zo verward is als die van Israël. “De onmiskenbare indruk is dat Hamas probeert zijn stuk van de taart te krijgen en ook op te eten. Het is bereid actie te ondernemen tegen de islamitische Jihad, maar niet zodanig dat het zijn steun van zijn politieke basis in gevaar brengt. Het zal protesten langs de grens annuleren, maar als de straat in Gaza begint te schreeuwen om de demonstraties, zal Hamas degene zijn die hen leidt. “
Advertentie (4)