Ruim 40% van de inwoners van noord en zuid Israël voelt zich niet veilig tegen luchtaanvallen

Ter illustratie. Screenshot: Twitter

Een nieuw onderzoek door het onderzoeks- en informatiecentrum van de Knesset, het Israëlisch parlement, toonde zorgwekkende feiten over het gebrek aan veiligheid dat inwoners van het noorden en zuiden van Israël hebben. Dit wegens gebrek aan schuilkelders.

De enquête, die afgelopen dinsdag is gepubliceerd ter gelegenheid van een Knesset-conferentie over “Focus op de periferie”, toont aan dat 40% van de inwoners van het noorden en zuiden van Israël zich niet veilig voelen.

In het noorden voelt 30% van de mensen zich niet veilig, dat gevoel is aanzienlijk hoger onder Arabieren (41%) dan Joden (17%).

31% van de inwoners van het noorden en 28% van de inwoners van het zuiden overwegen zelfs naar andere delen van Israël te vertrekken.

Een ruime 42% van de inwoners van Zuid-Israël heeft geen ‘safe room’ in huis, en één op de zeven heeft geen toegang tot een ‘safe room’ of een nabijgelegen openbare schuilkelder. In de Arabische sector heeft één op de vier inwoners geen toegang tot een ‘safe room’ of schuilkelder.

In het noorden heeft 35% van de bewoners geen schuilkelder in de buurt van hun huizen en 36% heeft er geen thuis.

De uitkomst van het onderzoek is gebaseerd op een peiling onder 1400 inwoners van het noorden en zuiden van Israël. Alle deelnemers zijn ouder dan 25 jaar en vormen een representatieve steekproef van de bevolking in die gebieden, ook wat betreft de verhouding tussen Joden en Arabieren in de betreffende gebieden.

Deelnemers die in het zuiden van Israël wonen, wonen in het gebied van Ashdod tot Eilat, terwijl degenen die in het noorden wonen in het gebied tussen Akko (Acre), Afula en Beit She’an en Metula wonen.

Advertentie (4)