Israël wil erkenning van de VN voor Joodse vluchtelingen uit de Arabische wereld

Israels VN ambassadeur Dany Danon. Screenshot Twitterr

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Danny Danon, heeft dinsdag een voorstel voor een resolutie aangekondigd, waarin Joodse vluchtelingen uit de Arabische wereld worden erkend. Tussen 1948 en de jaren ’70 vluchtten honderdduizenden Joden uit de Arabische wereld.

Danon spreekt onder andere over de selectieve verontwaardiging, waarbij vele zich alleen focussen op Palestijnse vluchtelingen. Tegelijkertijd worden de verhalen over de honderdduizenden Joodse vluchtelingen uit de Arabische wereld veelal vergeten en uit de geschiedenisboeken gewist.

Op 29 november was het 72 jaar geleden dat het scheidingsplan werd opgesteld tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Hierdoor werd de Israëlische staat opgericht. Het voorstel valt samen met deze markering.

Arabische Joden onderweg naar Israël. Screenshot: YouTube

‘Historisch onrecht moet gecorrigeerd worden. Er moet een eind gemaakt worden aan de oorverdovende stilte van de internationale gemeenschap,’ zei Donan onder andere. De nieuwe resolutie, waarin de VN gevraagd wordt om ongeveer 800.000 Joodse vluchtelingen te erkennen, is bedoeld om voorgestelde Palestijnse resoluties te ondermijnen.

Vandaag wordt ook een evenement georganiseerd door de Israëlische missie in New York om het voorstel formeel te lanceren. Elan Carr, de speciale gezant van de Verenigde Staten voor het bestrijden van antisemitisme, zal naar verwachting hierbij aanwezig zijn.

Van de miljoen Joden die in 1947 in de Arabische wereld woonden, zijn er vandaag nog maar een paar duizend over.