Afgelopen twee jaar zijn er ruim 2600 raketten en mortieren op Israël afgevuurd

Ter illustratie. Screenshot: Twitter

Volgens cijfers vrijgegeven door de Shin Bet, Israel’s binnenlandse veiligheidsdienst, zijn de afgelopen twee jaar meer dan 2600 raketten en mortieren afgeschoten vanuit Gaza. Meer dan de helft daarvan het afgelopen jaar alleen al.

Meer dan 1500 raketten en mortieren zijn het afgelopen jaar op Israël afgevuurd vanuit de door Hamas geleide Gazastrook en meer dan twee dozijn werden uit Syrië afgevuurd, een aanzienlijke toename in de afgelopen vier jaar.

Het grootste deel van de raketten en mortieren die in het afgelopen jaar op Zuid-Israël zijn afgevuurd, gebeurde tijdens drie gewelddadige ronden van conflict met Hamas en Islamic Jihad in Gaza.

Eind november 2018 werden in een tijdsbestek van 48 uur meer dan 500 raketten en mortieren afgevuurd naar Zuid-Israël, waaronder een Kornet-antitankraket richting een lege IDF-bus na een mislukte IDF-commando-inval in de zuidelijke stad Gaza van Khan Yunis.

In mei 2019 lanceerden Hamas en de Palestijnse islamitische Jihad (PIJ) 690 raketten en mortieren naar Israël, opnieuw in een periode van minder dan 48 uur. Terwijl de grote meerderheid van de projectielen in open terrein landde, werden er 240 onderschept door het raketafweersysteem van Iron Dome en nog eens 21 troffen woonhuizen. Eén Kornet-antitankraket werd op een particuliere auto afgevuurd, waarbij de bestuurder werd gedood.

Na de gerichte moord op PIJ-commandant Bahaa abu al-Ata in november dit jaar, schoot de Islamic Jihad in minder dan 50 uur meer dan 400 raketten en mortieren af ​​naar Zuid- en Centraal-Israël.

In maart 2019 schoten militanten meer dan 60 raketten af naar Zuid-Israël nadat Israël wraak nam na een aan val met langeafstandsraketten vanuit Gaza, waardoor een huis ongeveer 120 km van de grens met Gaza werd verwoest in de in centraal Israël gelegen gemeenschap van Mishmeret, waarbij zeven leden van één familie en een buurman gewond raken.

Als reactie op het raketvuur vanuit Gaza heeft de IDF het afgelopen jaar bijna 1.000 doelen in Gaza aangevallen, waarvan de grote meerderheid tot Hamas behoorde.

Advertentie (4)