Shin Bet heeft Palestijnse terreurcel van 50 man opgepakt; moordenaars van Rina Shnerb

Met de klok mee van linksboven, PFLP-leden Nizam Mahmoud, Qassem Shibli, Yasan Majamas, Samer Arbid, Walid Hanatsheh, Abdel Raziq Faraj, Khalida Jarrar en Itaraf Hajaj, die allemaal werden gearresteerd door de Shin Bet-veiligheidsdienst op verdenking van het direct hebben uitgevoerd of heeft in augustus 2019 een dodelijke bomaanslag op een Israëlische familie buiten de Dolev-nederzetting goedgekeurd (Shin Bet)

Israelische veiligheidsdiensten hebben de afgelopen weken ongeveer 50 leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina gearresteerd tijdens razzia’s op de Westelijke Jordaanoever als onderdeel van een breed optreden na een dodelijke terreuraanval eerder dit jaar waarbij de 17 jarige Rina Shnerb werd vermoord, heeft de Shin Bet-veiligheidsdienst woensdag bekendgemaakt.

De Shin Bet zei ook dat met het oppakken van deze terreurcel nieuwe aanslagen die in voorbereiding waren, zijn voorkomen. De groep opereerde in volledige afzondering en was moeilijk te pakken.

“Door inlichtingenanalyse en intensief onderzoek leidde dit tot het dwarsbomen van verschillende dreigende terreuraanslagen. Als we de terreurcellen niet snel hadden bereikt, zouden de aanvallen die door het terreurnetwerk waren gepland, zijn uitgevoerd en veel mensenlevens hebben gekost, ‘zei een senior Shin Bet-officier, op voorwaarde van anonimiteit.

Rouwenden dragen het lichaam van de 17-jarige Israëlische Rina Shnerb, die werd gedood door een bom in een terreuraanval tijdens een bezoek aan een bron in de buurt van Dolev op de Westelijke Jordaanoever, tijdens haar begrafenis in de stad Lod op 23 augustus 2019. ( Jack Guez / AFP); inzet: Rina Shnerb

De invallen kwamen nadat de groep in beeld kwam na de bomaanslag op 23 augustus op de Westelijke Jordaanoever, waarbij Rina Shnerb, 17, werd gedood door de bom die verstopt was bij een natuurlijke bron in de buurt van de Dolev-nederzetting die ze bezocht met haar vader, rabbijn Eitan Shnerb, en haar broer, Dvir, die beiden ernstig gewond raakten bij de bomaanslag.

Volgens de Shin Bet werd het explosief op de site verstopt en op afstand geactiveerd door een PFLP-cel onder leiding van Samer Mina Salim Arbid, 44, die kort na de aanval werd gearresteerd.

Tijdens zijn onderzoek ontdekte de Shin Bet, in samenwerking met de Israel Defense Forces en Israel Police, een groot netwerk van PFLP-agenten, die naar verluidt ook schietend aanvallen op Israëlische doelen hebben uitgevoerd “en van plan waren om in de nabije toekomst andere belangrijke terreuraanslagen uit te voeren , ‘Zei de veiligheidsdienst.

De Shin Bet zei dat ze in de loop van enkele maanden ongeveer 50 PFLP-leden arresteerden waarvan het vermoeden bestaat dat ze deel uitmaakten van deze terreurcel en veel geweren en andere wapens in beslag hebben genomen.

Volgens de veiligheidsdienst vinden ze in hun gezamenlijke invallen met de IDF en de Israëlische politie aanvalsgeweren M-16, AK-47 aanvalsgeweren, Galil aanvalsgeweren, karabijngeweren, geïmproviseerde miniatuur Uzi’s, pistolen, geluiddempers, scopes, munitie en radio’s.

Bovendien vonden veiligheidstroepen apparatuur voor het maken van bommen, waaronder grote hoeveelheden kunstmest, metalen kogellagers en lonten, zei de Shin Bet.

Veel van de wapens werden gevonden in de huizen van familieleden van PFLP-medewerkers, waaronder die van Arbid.

Wapens die werden gevonden door Israëlische veiligheidstroepen tijdens een hardhandig optreden tegen de PFLP-terreurgroep op de Westelijke Jordaanoever in de herfst en winter van 2019. ( Foto Shin Bet)

“De grote hoeveelheid wapens die in beslag zijn genomen en de informatie die is verzameld tijdens de ondervragingen door de Shin Bet van de leden van het netwerk tonen het gevaar van dit netwerk en de hoge mate van paraatheid dat ze op korte termijn extra zware terreuraanslagen moesten plegen , die werden gestopt dankzij onze preventieve inspanningen, “zei de senior Shin Bet-functionaris.

Volgens de veiligheidsdienst werd dit grote PFLP-netwerk van terroristische agenten geleid door Walid Muhammad Hanatsheh, 50, die in oktober werd gearresteerd.

“Walid diende als een supervisor voor Samer [Arbid] en als het hoofd van de militaire vleugel van het Volksfront,” zei de veiligheidsdienst.

Naast Hanatsheh zei de Shin Bet dat verschillende andere senior PFLP-leden werden gearresteerd tijdens hun invallen, waaronder Khalida Jarrar, 56, het hoofd van de operaties van de terreurgroep op de Westelijke Jordaanoever; Abdel Raziq Faraj, 56, die toezicht hield op de inspanningen van Hanatsheh en naar verluidt Arbid’s Dolev-bomaanslag goedkeurde; en Itaraf Hajaj, 43, die verantwoordelijk is voor de activiteiten van PFLP in Ramallah en hielp bij het werven van medewerkers voor de organisatie.

Wapens die werden gevonden door Israëlische veiligheidstroepen tijdens een hardhandig optreden tegen de PFLP-terreurgroep op de Westelijke Jordaanoever in de herfst en winter van 2019. ( foto Shin Bet)

Ze hebben alle drie meermaals in Israëlische gevangenissen gezeten voor hun terroristische activiteiten.

Volgens de Shin Bet voerde de cel van Arbid naast de bomaanslag op Ein Bubin ook twee schietaanvallen uit waarbij geen slachtoffers vielen: een aanval op een bus in december 2017 bij de nederzetting Ofra en een andere op een auto bij de nederzetting Ariel in maart 2019 .