Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Lieberman en Netanyahu. Screenshot Twitter

Dat is alles, mensen, tot hier en niet verder: de derde verkiezingen zien er zekerder uit dan ooit, althans volgens Yisrael Beytenu-leider Avigdor Lieberman, die Yedioth Ahronoth vertelt dat ze onvermijdelijk zijn.

 • Lieberman vertelt de krant dat hij “alles” heeft gedaan om derde verkiezingen te voorkomen, maar hij gaat niet toetreden tot een krappe regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu of Blauw-Wit leider Benny Gantz en een eenheidscoalitie is ongeveer even waarschijnlijk als Porky Pig (cartoonfiguur) zijn stotteren.
 • Geef de veronderstelde “kingmaker” echter niet de schuld. “Tot mijn spijt hebben beiden (Gantz en Netanyahu) een strategische beslissing genomen om niet tot een eenheidsregering te komen, en daarom zijn die twee partijen verantwoordelijk voor een nieuwe ronde van verkiezingen,” vertelt hij de krant in een preview van een volledig interview met wordt vrijdag gepubliceerd.
 • De woorden van Lieberman weerklinken op grote schaal via de Hebreeuwse media, waarbij de meeste berichten zeggen dat hij zich bij de regering van Netanyahu zou aansluiten.
 • Yaki Adamker van Walla schrijft dat de woorden van Lieberman ‘een enorme stap zijn in de richting van derde verkiezingen’.
 • Desalniettemin hangt Lieberman zelf aan de telefoon van Army Radio en vertelt hen dat “de volgende verkiezingen behoorlijk moeilijk en stormachtig zullen zijn. Niemand weet welke hoogten van polarisatie we zullen bereiken. “
 • National Union-hoofd Bezalel Smotrich vertelt Army Radio dat Lieberman niet echt relevant is: “Ik had niets verwacht van Lieberman. Hij is een cynicus die geen indruk heeft gemaakt. Ik verwachtte wel dingen van Gantz. Maar het lijkt erop dat hij een zwakkeling is die wordt meegesleept door Yair Lapid. ‘

Derde keer is scheepsrecht? “Zich klaarmaken voor verkiezingen”, roept Israel Hayoms headline wat weergeeft wat velen in Likud al dagen verklaren.

 • (Het is vermeldenswaard dat alle partijen het spel spelen door de dreiging van verkiezingen te gebruiken en een eenheidsregering opgeven om de andere partijen te dwingen een compromis te sluiten.)
 • Amnon Lord van Israel Hayom schrijft dat met ongeveer een week te gaan voor de deadline, “er een soort overeenkomst is om gewoon de tijd te doden, en de gesprekken zijn niets anders dan het versterken van de positie van elke kant voor de volgende verkiezingen, die schijnbaar onvermijdelijk zijn. ”
 • Als de verkiezings vibe niet duidelijk genoeg was, stelt Channel 12 een lijst samen van wat het noemt “zeer onwaarschijnlijke manieren om een ​​verkiezing te voorkomen”, hoewel het toestaat dat ze niet allemaal volledig van Linkse partijen komen, want in Israel mis alles mogelijk.
 • Onder de opties zijn Lieberman die eigenlijk een partij kiest, Netanyahu of Gantz , rechtswingers of religieuze partijen die zich bij Blue and White aansluiten of Labour-Gesher, hoofd Amir Peretz die een deal sluit met Netanyahu.
 • “Dat gezegd hebbende, Peretz heeft keer op keer gezworen dat de optie niet op tafel ligt, en zelfs zijn iconische snor geschoren om te laten zien dat het hem ernst was,” schrijft Daphna Liel.
 • Peretz vertelt Channel 13 in feite dat ze me de wereld en meer aanboden om een ​​coalitie met Netanyahu aan te gaan. Ze boden ons elk ministerie, elke rol en elk budget dat we wilden. ”

Volgens de klok is er nog steeds tijd: niet iedereen heeft de hoop opgegeven. De publieke omroep van KAN meldt dat er Likud-leden zijn die nog steeds geloven dat ze Lieberman kunnen binnen halen.

 • Het station meldt dat 60 Likud-burgemeesters uit het hele land begin volgende week een conventie houden onder de vlag “Liberman come home.”
 • “Lieberman zelf was uitgenodigd en bevestigde dat hij zou gaan, en hij is de enige politicus die verwacht wordt daar te zijn,” meldt KAN.
 • Yossi Verter van Haaretz meldt dat ondanks het overweldigende gevoel dat het land teruggaat naar verkiezingen, Blauw en Wit nog steeds aandringen op een regering met Likud, maar het idee lijkt te bevestigen dat Lapid degene is die een compromis in de weg staat.
 • “In een privégesprek bevestigt Gantz]de ontwikkeling van twee kampen onder de leiders van Kahol Lavan: hij en Gabi Ashkenazi neigen meer naar een compromis (hoewel Gantz er nog steeds op staat eerste te zijn in de rotatie). Lapid en Moshe Ya’alon, voormalige ministers in Netanyahu-regeringen – de een nam ontslag, de ander werd gedwongen af ​​te treden – waarschuwen hem voor een valstrik, ‘schrijft Verter.

Huh? Verkiezingen? Nu al? Het idee van derde verkiezingen heeft de Centrale Verkiezingscommissie blijkbaar overrompeld.

 • Kanaal 12 meldt in een tweet dat de directeur van de CEC heeft gewaarschuwd dat ze niet klaar zijn, zonder apparatuur of werknemers.
 • Shalom Yerushalmi van Zman Yisrael schrijft dat Netanyahu de enigste persoon is die niet was overvallen door het vooruitzicht van nieuwe verkiezingen, hij plant die sinds 18 september, de dag na de laatste stemming.
 • “Toen al was Netanyahu klaar voor een nieuwe ronde van verkiezingen. Zoals altijd was hij al zijn rivalen een stap voor. Wat hij toen zag, hebben anderen vandaag de dag nog niet helemaal begrepen ‘, schrijft Yerushalmi en merkt op dat de reis van de premier naar Portugal bedoeld was om zijn diplomatieke status op te pompen.

Klaar om te rommelen: Maar Netanyahu zal een interne uitdaging moeten aangaan voordat hij Gantz opnieuw kan opnemen.

 • Op woensdag zei Likud dat het begon met het plannen van een leiderschap primair. Een notitie van een woordvoerder van de partij zegt dat een stemming over wanneer de primaire moet worden gehouden pas na 11 december zal plaatsvinden, maar Channel 12 meldt dat de primaire zelf al op 22 december zal plaatsvinden.
 • Beide partijen nemen de uitdaging serieus. Volgens KAN bracht Netanyahu een groot deel van dinsdag samen met politieke aanhangers en adviseurs door op het hoofdkantoor van Likud aan King George Street in Tel Aviv.
 • Ondertussen gooide Likud’s Gideon Sa’ar donderdagochtend live een “granaat” in de race, in een interview met Ynet beschuldigde hij Netanyahu van opruiing en meer.
 • “Met veel vertraging zei Sa’ar over Netanyahu waar zijn vrienden in de factie bang voor zijn geweest: aanzet, verdeler, alleen op zichzelf gericht, het nationale belang interesseert hem niet, bereid om alles af te branden”, tweet Ynet-redacteur Attila Somfalvi.
 • Barak Ravid van Channel 13 is minder onder de indruk: ‘Hij is niet alleen of speciaal. Hij onderging dezelfde kruispunten en ophitsingen als iedereen die een beetje kritiek of oppositie tegen Netanyahu en zijn beleid kwam. Het is jammer dat het hem niet stoorde toen het gebeurde met Tzipi, Bougie, Bogey, Ashkenazi, B’Tselem, linkse stemmers, de politie, het Openbaar Ministerie, Arabische MK’s, het Arabische publiek enz. Nu kwam het tot hem .”
 • Nog minder verrassend is dat de Arabische MK Ahmad Tibi, Netanyahu ervan beschuldigt de oprichter te zijn in een interview met Army Radio. Gevraagd naar plannen die door Netanyahu zijn gepusht om Arabieren sociaal-economisch te helpen, antwoordt Tibi: “Zelfs een seriemoordenaar helpt soms een oude dame de straat over te steken.”

Jeremy was een antisemiet: met verkiezingen in Groot-Brittannië ook aan de horizon, is antisemitisme ineens overal.

 • Robert Philpot van ToI schrijft dat 67% van de Britse volwassenen die zeggen dat ze Labour-hoofd Jeremy Corbyn sterk steunen, volgens een nieuw rapport van de Campaign Against Antisemitism ten minste één antisemitische mening hebben en 33% vier of meer antisemitische opvattingen.
 • “Jeremy Corbyn is nu de geprefereerde politicus voor antisemieten,” zegt CAA-tophond Gideon Falter.
 • De Telegraph meldt dat uit een uitgelekt dossier van de Joodse Labour beweging bleek dat Corbyn persoonlijk verantwoordelijk was voor 11 daden van antisemitisme.
 • Het beschuldigt de Labour-partij van een ‘vijandige reactie op antisemitisme’, ‘verdedigende daders’ en een ‘cover-up’, zo meldt de Britse krant.
 • The Guardian meldt dat 70 JLM-medewerkers getuigenis hebben afgelegd tegen Corbyn.
 • Frankrijk verdient ondertussen lof van Yedioth’s Ben-Dror Yemini voor het aannemen van de IHRA-definitie van antisemitisme, die enige anti-Israëlische kritiek omvat. “De waarheid wint niet altijd. Dit keer in Frankrijk wel. ‘
  In Duitsland reageert Duetsche Welle boos op het idee dat het mogelijk van antisemitisme kan worden beschuldigd nadat het door een vertaalfout leek alsof een auteur Israël beschuldigde van het huisvesten van 600.000 kolonisten in Gaza.
 • “Het is absurd dat deze fout leidde tot beschuldigingen dat Deutsche Welle, als de internationale omroep van Duitsland, zich houdt aan een anti-Israëlische of zelfs antisemitische agenda. Het is nog absurder om de auteur Rainer Hermann van de Frankfurter Allgemeine Zeitung van een dergelijke houding te beschuldigen ‘, schrijft hij. ‘Hij is op geen enkele manier schuldig. Zijn originele Duitse tekst was foutloos en onberispelijk. We zijn het meest geïrriteerd door onze eigen fout. “

Ik dek je rug: En nu naar Portugal, waar Netanyahu Iran tot een middelpunt van zijn gesprekken met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gemaakt. Maar ook op de agenda staat een wederzijds verdedigingsverdrag, dat Netanyahu haast lijkt te hebben om getekend te worden.

 • Zwemmen tegen de stroom in van veel defensie-experts. Chuck Freilich schrijft in Haaretz dat het eigenlijk een groots idee is.
 • Gezien de zich ontwikkelende dreigingen waarmee Israël wordt geconfronteerd, wegen de voordelen van een verdedigingsverdrag eigenlijk zwaarder dan alle mogelijke nadelen, stelt hij. En hoe dan ook, Israël is al een beetje verplicht aan Washington zonder de materiële voordelen.
 • “Wanneer voerde Israël voor het laatst een groot militair of diplomatiek initiatief uit zonder eerst de VS te raadplegen? In werkelijkheid is dat al tientallen jaren niet gebeurd, zelfs niet in het licht van existentiële bedreigingen zoals Iran. Een verdedigingsverdrag heeft geen wezenlijke invloed op de vrijheid van handelen van Israël ”, schrijft hij.
 • In Israel Hayom noemt Pnina Shoker ook Amerikaanse steun als een belangrijke reden waarom Israël nu de strijd tegen Iraniërs moet aangaan, zonder te wachten.
 • “We moeten profiteren van het feit dat de regering Trump een ideale partner is voor aanstootgevend beleid tegen Iran”, schrijft ze. “Het is waarschijnlijk dat het na 2020 moeilijker zal zijn om Amerikaanse steun te krijgen om te handelen, en dat is één van de dingen waar de Iraniërs op rekenen.”

Advertentie (4)