Case 3000: Aanklachten tegen Netanyahu in de onderzeeboot-affaire zijn bekend

Een van de Israeliesche onderzeeërs . Screenshot Twitter

De officier van justitie heeft besloten de verdachten in de Duitse onderzeeboot-affaire aan te klagen voor omkoping en andere delicten, afhankelijk van de uitkomst van een hoorzitting.

Landsadvocaat Shai Nitzan, die volgende week zijn ambtstermijn beëindigt, heeft aangekondigd dat hij de aanbeveling van de belastingdienst en de economische afdeling van de officier van justitie en de plaatsvervangend officier van justitie (strafzaken) heeft overgenomen om de meeste verdachten in deze zaak aan te klagen, wat opnieuw voor veel tumult in Israël heeft gezorgd.

Volgens de aankondiging door de officier van justitie, worden o.a. de volgende personen aangeklaagd, afhankelijk van een binnenkort te houden hoorzitting:

Michael Ganor, een agent van de Duitse scheepsbouwer ThyssenKrupp. Ganor wordt beschuldigd van het aanbieden van steekpenningen, het betalen van steekpenningen, het witwassen van geld, belastingdelicten en schendingen van de Wet voor politieke partijen.

Eliezer Marom, de voormalige commandant van de Israëlische marine. Marom wordt beschuldigd van omkoping, het witwassen van geld en fiscale overtredingen.

David Sharan, voormalig directeur van het bureau van premier Benjamin Netanyahu. Sharan wordt beschuldigd van omkoping, schending van vertrouwen, witwassen van geld en het overtreden van de Wet op politieke partijen.

Eliezer (Modi) Zandberg, oud-minister. Zandberg wordt beschuldigd van omkoping, witwassen, fraude, schending van vertrouwen en fiscale overtredingen.

David Shimron, advocaat en neef van Netanyahu, werd onderzocht op verdenking van het dienen als tussenpersoon voor omkoping. Het Openbaar Ministerie besloot echter hem alleen in staat van beschuldiging te stellen voor het witwassen van geld, en niet voor omkoping.

Yuval Steinitz, voormalig politiek adviseur van minister van Nationale Infrastructuur, Energie en Watervoorraden

Yitzhak Lieber, communicatieconsultant. Lieber wordt beschuldigd van het witwassen van geld en het plegen van fiscale delicten.

De advocaten van de verdachten zijn op de hoogte gebracht van de aanklachten en er is een lijst met verdachte en onderzochte overtredingen naar hen verzonden. Een beslissing over andere verdachten in de zaak zal afzonderlijk worden genomen, aldus de officier van justitie.

In de loop der jaren heeft Israël vijf onderzeeërs gekocht van de scheepswerf van ThyssenKrupp uit Duitsland. Israël kreeg een optie om in de toekomst een zesde onderzeeër te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. In april 2011 keurde een ministerieel comité in principe de uitoefening van deze optie goed. Een jaar later tekende Israël een contract met ThyssenKrupp voor de koop.

Tegelijkertijd werd een overeenkomst getekend met ThyssenKrupp voor het uitvoeren van een “haalbaarheidsonderzoek voor nog een twee tot die onderzeeërs.” In 2015 versnelde de Nationale Veiligheidsraad zijn overweging van de optie om nog drie onderzeeërs te kopen. In oktober 2016 besloot het kabinet om de drie onderzeeërs definitief te kopen, waarna de Israëlische en Duitse regeringen overeenstemming bereikten over alle details in een memorandum van overeenstemming.

De beschuldigingen in de aanklachten betreffen voornamelijk Ganor’s manoeuvres om de Israëlische vertegenwoordiger bij ThyssenKrupp te worden, en zijn vermeende corrupte transacties gericht op het veiligstellen van de onderzeeboot- en patrouille bootcontracten voor het Duitse bedrijf.

Brigade-generaal (res.) Avriel Bar-Yosef, die Ganor kende uit hun dagen bij de Israëlische marine, en die plaatsvervangend hoofd was van de Nationale Veiligheidsraad, zou zijn contacten met ThyssenKrupp (samen met Marom) hebben gebruikt om te regelen dat Ganor een ​​senior ThyssenKrupp-directeur in Israël zou ontmoeten. Bij deze vergadering zou de echte Israëlische vertegenwoordiger bij ThyssenKrupp, Yeshayahu Barkat, zijn uitgesloten.

Ganor werd uiteindelijk aangesteld om Barkat te vervangen en zou Bar-Yosef en Marom hebben betaald voor hun aandeel in het verkrijgen van de benoeming en tevens voor het helpen bij het promoten van de deals met ThyssenKrupp in hun officiële hoedanigheden. Bar-Yosef behoort niet tot de aangeklaagden, hoewel de politie heeft aanbevolen hem ook te vervolgen.

Ganor zou in totaal ruim 10 miljoen euro aan commissies hebben ontvangen voor de onderzeeboot contracten. Hij zou Sharan hebben omgekocht om contacten te leggen met ambtenaren en ministers, onder wie Yuval Steinitz, die niet wordt verdacht van enig wangedrag.

Zandberg wordt ervan beschuldigd steekpenningen te hebben geaccepteerd in ruil voor het regelen van een ontmoeting tussen Ganor en Eyal Haimovsky, de toenmalige stafchef van premier Benjamin Netanyahu, om de belangen van ThyssenKrupp en daarmee de zijne te bevorderen.

Shimron wordt in een afzonderlijke zaak aangeklaagd voor het ontvangen van een betaling van Ganor, wegens hulp bij de investering van fondsen van de Duits-Israëlische Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek en Ontwikkeling op een Credit Suisse-bankrekening. Taib en Lieber worden beschuldigd van het assisteren bij de vermeende dubieuze transacties.

Shimron, Zandberg en Marom hebben in sterke bewoordingen de aanklachten tegen hen ontkend.