Als er 11 december geen regering in Israel is worden er 10 maart 2020 verkiezingen gehouden.

Ter illustratie. Screenshot Twitter

Leuker kunnen we het niet maken in Israel. Nieuwe verkiezingen staan gepland voor 10 maart 2020, de tweede dag van poeriem.

Als er komende woensdag 11 december geen regering is samengesteld wordt de Knesset ontbonden en zullen er op 10 maart 2020 voor de derde keer binnen een jaar nieuwe verkiezingen worden gehouden.

En nee, dit is geen poeriem grap ondanks dat de verkiezingen dan zullen plaatsvinden op de tweede dag van het joodse poeriem feest, wat je een beetje kan vergelijken met het carnaval.

De director van het Centrale Verkiezings Comité, Orly Ades, heeft dit vandaag tijdens een persconferentie aangekondigd.

Ades vergeleek haar situatie met wat er zou gebeuren als de IDF geen bases en geen permanent leger had en de stafchef van de IDF werd verteld vanavond oorlog te voeren.

Ze zei dat haar commissie voor elke verkiezing van 30 tot 45.000 werknemers moet gaan. Ades zei dat de kieswetten werden aangenomen in 1969 toen Israël 1,7 miljoen kiezers had en nu moet worden toegepast, wanneer er meer dan zes miljoen kiezers zijn.

“Ik hoorde mensen spreken om over twee weken verkiezingen te houden”, klaagde ze. “Er was een gevoel dat alles mogelijk is en dat het in Engeland in 35 dagen kan, en ze hebben veel meer parlementsleden, we dat ook moeten kunnen doen hier.”

Ades zei dat het enorme logistieke werk van de commissie pas kon beginnen als de Knesset is verspreid, omdat het in het verleden is gebeurd dat verkiezingen op het laatste moment werden voorkomen.

Ze zei dat zelfs het Chinese Nieuwjaar dat op 25 januari begint, in de weg staat, omdat Israël stembussen uit China importeert en stembussen moet vervangen die bij de verkiezingen van 17 september waren gebroken.

Ades merkte op dat er een 25-daagse procedure is voor het indienen, controleren en diskwalificeren van kandidatenlijsten en dat ook de stembureaus in het hele land moet worden gecontroleerd. Een nieuwe voorzitter van de centrale verkiezingscommissie zal moeten worden gekozen uit het Hooggerechtshof in plaats van de huidige rechter Hanan Melczer.

“De regels voor verkiezingen zijn zeer strikt en verkiezingen moeten democratisch verlopen en elke verandering kan gevaarlijk zijn,” zei ze. “Wij zijn geen Engeland. Wij zijn Israël, dat klein en bijzonder is.”

Advertentie (4)