Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Gideon Sa’ar. Screenshot YouTube

Het is niet de grootte van de nederlaag die ertoe doet: de strijd om Likud’s leiderschap is officieel vastgesteld voor 26 december, en terwijl voor het eerst in 14 jaar premier Benjamin Netanyahu een waardige tegenstander lijkt te hebben in Gideon Sa’ar, weinigen speculeren dat de gevestigde exploitant zal worden onttroond.durven weinigen te speculeren dat hij zal worden onttroond.

  • Velen, waaronder Mati Tuchfeld van Israel Hayom, wijzen er echter op dat Netanyahu niet alleen moet winnen, maar ookmet groot verschil moet winnen. De ten minste 40 procent die hij voorspelt dat Sa’ar zal winnen, zou een slag voor het momentum van de premier zijn, op weg naar de nationale stemming van 2 maart.
  • Een peiling van Tuchfeld’s pro-Netanyahu krant geeft dagelijks aan dat Likud hetzelfde aantal zetels zou verdienen, of het nu wordt geleid door Netanyahu of Sa’ar, in waarschijnlijk goed nieuws voor de uitdager, die pas enkele weken geleden zijn voornemen aankondigde om Netanyahu uit te dagen.
  • De Israël Hayom-verslaggever beweert dat Blauw en Wit voorzitter Benny Gantz een favoriet in de race heeft, en heeft zelfs het feit niet verborgen dat het Sa’ar is, omdat deze zonder de bagage van aanklachten komt die de centristische leider heeft verhinderd om de compromissen te slikken die nodig zijn voor een eenheidsregering met het rechtse blok. Tuchfeld schrijft dat Sa’ar ook de steun van de media geniet, gebruikmakend van een veelgebruikt praatpunt door de familie van Netanyahu over berichtgeving over zijn rivalen.
  • Op Kanaal 13 daagt Sa’ar Netanyahu uit voor een debat, die de aanhang van de premier snel afwijst, gezien het feit dat de zittende premier weinig baat zou hebben bij een dergelijke vertoning.
  • Uren later dient hij een petitie in bij de Tweede Autoriteit voor televisie en radio, waarbij hij eist dat Channel 12 de uitzending van een serie van een week van de politieke correspondent Amit Segal annuleert, die draait om nooit eerder vertoonde archiefbeelden van Netanyahu verspreid in de laatste decennia. Sa’ar beweert dat de special wordt beschouwd als campagne-advertentie voor de premier. Yair Netanyahu zegt op Twitter dat omdat Segal’s collega Amnon Abramovich commentaar geeft in de serie, het eigenlijk een inkse propaganda zal zijn, dus Sa’ar hoeft zich geen zorgen te maken.

Fusie of mislukking:  zoals elk van de afgelopen twee verkiezingscampagnes van het jaar, blijkt de volgende al zwaar op tijd te zijn en besteden experts alweer alle tijd aan mogelijke fusies aan de rechter- en linkerkant.

  • Kanaal 13 meldt dat Netanyahu hard werkt om het Joodse Huis te overtuigen om hun krachten te bundelen met de extreem-rechtse Otzma Yehudit-partij nadat deze de verkiezingsdrempel in de race van september niet had overschreden, waardoor duizenden rechtse stemmen werden verspild.
  • Een dergelijke fusie zal waarschijnlijk afhangen van het lot van de Joodse Home-voorzitter Rafi Peretz, die zich tegen dit voorstel verzet, maar hij wordt als steeds minder populair beschouwd. De nationale religieuze nieuwssite Srugim meldt dat Bezalel Smotrich, wiens National Union-partij naar verwachting in lijn blijft met het Joodse Huis, werkt aan het houden van voorverkiezingen voor het nationale religieuze kamp, ​​waarin de minister van Transport zeker beter zou zijn dan de blunderende Peretz. Een dergelijk scenario zou Otzma Yehudit toelaten om deel te nemen, en de leider van de extreem rechtse partij zegt dat hij graag meespeelt, maar zou ook tevreden zijn met een officiële fusie met de Joodse Home-Nationale Unie, “eerder vandaag dan morgen”.
  • Dit laat de door Naftali Bennett geleide New Right-partij achter, waarvan Israel Hayom meldt dat het optimisme toeneemt vanwege de verbeterde relaties van Bennett met Netanyahu en zijn nieuwe baan als minister van defensie. Matan Kahane de nr. 3 van de partij vertelt het Knesset tv-kanaal dat de factie-afgevaardigde Ayelet Shaked officieel bij de partij blijft. De populaire voormalige minister van Justitie heeft echter niets gezegd en de publieke omroep van Kan meldt dat naamloze Likud-functionarissen Netanyahu onder druk zetten om haar binnen te halen.
  • Netanyahu zal ook vertrouwen op het blok van rechtse religieuze partijen die na de laatste verkiezingen de premier bijstaan ​​en weigerden zich te splitsen om zich aan te sluiten bij een door Gantz geleide coalitie. Een niet-benoemde rechtse functionaris zegt echter tegen Channel 12: “Er zal geen andere blinde aanhang van Netanyahu zijn. Een vierde verkiezing is geen optie en zou onvergeeflijk zijn.”
  • Ook aan de linkerkant, terwijl de meeste analisten speculeren dat een Labour-Democratische partijfusie zou voorkomen dat een van beide partijen in maart onder de kiesdrempel zou vallen, is er momenteel veel kwaad bloed tussen de twee partijen, die nogal minimale ideologische verschillen hebben . Israel Hayom meldt dat het door Nitzan Horowitz geleide Democratische kamp de belangrijkste partij is die geïnteresseerd is in een dergelijke fusie, maar beide Labour-Gesher-leiders, Amir Peretz en vooral Orly Levy-Abekasis, willen niet als links worden getagd en zou liever toch fuseren met Blauw en Wit.

Wegduwen, maar doe het wel stilletjes:  Yediot Ahronot richt zich op de gezichten van de Israëli’s die het meest worden beïnvloed door het falen van de wetgever om een permanente regering die nodig is voor het maken van lange-termijn beslissingen en het aanpakken van de problemen in de gezondheidszorg en veiligheid.

  • De zevenennegentig-jarige Victoria Douek vertelt de krant dat ze twee dagen in de gang van Haifa’s Rambam Medical Center moest wachten terwijl ze aan ademhalingsproblemen leed totdat ze een bed kreeg. Gevraagd naar wat zij de politici te zeggen had, antwoordt zij: “U hebt nagelaten het kritische gebod van het eren van uw moeder en vader te handhaven.”
  • Beelden van de 5-jarige Tahel Dahan die dekking zocht terwijl hij beefde van angst tijdens een raketalarm in Sderot, gingen vorige maand viraal. Haar moeder Sarah vertelt Yedioth dat het gebrek aan een permanente regering betekent dat er geen belangrijke beslissingen zullen worden genomen om de bewoners van de grenssteden van Gaza langdurig veilig te houden. “Regeringen komen en gaan en gaan maar onze realiteit verandert niet. Nu er helemaal geen regering is, geloof ik niet dat er iets zal veranderen ”, zegt Dahan.
  • Senior IDF-functionarissen vertellen Yossi Yehoshua van Yedioth afzonderlijk dat de verlenging van de termijn van de overgangsregering de IDF terugbrengt naar de dagen van vóór de Gaza-oorlog in 2014, toen ook het ontbreken van een permanente regering verhinderde dat een langetermijnbegroting werd aangenomen. Volgende maand zal het leger moeten vertrouwen op fondsen die zijn goedgekeurd voor het jaar 2019, in plaats van extra financiering te ontvangen.

Oefenen op het doel: de linkse Haaretz richt zijn berichtgeving, waaronder twee van zijn topverhalen, al een tijdje, samen met zijn redactioneel commentaar, op de bomaanslag op de IDF in november op het familiehuis al-Sawarka in Gaza, waarbij negen burgers werden gedood naar verluidt nadat het leger zijn “doelenbank” niet had bijgewerkt om het huis als “niet-militair” te beschouwen.

  • De IDF heeft erop aangedrongen dat het huis inderdaad net een dag voor de luchtaanval is goedgekeurd en als een legitiem doelwit wordt beschouwd, maar twee piloten van de luchtmacht vertellen Yetiv Kubovich van Haaretz dat er een grote druk op hen staat om een ​​lijst met zoveel mogelijk doelen te produceren, en meer nadruk tijdens goedkeuringen wordt gelegd op nieuwe doelen die aan de lijst zijn toegevoegd dan oude doelen die er al een tijdje op staan.
  • Gideon Levy van de krant citeert de aangrijpende getuigenis die de 11-jarige Noor al-Sawarka aan de B’Tselem-rechtengroep gaf na de aanval op haar huis. “Ik vond mijn broer Salem en mijn zus Lama naast mijn moeder, die het Shahada-gebed reciteerden [de verklaring van het moslimgeloof] en zweeg toen. Ik probeerde haar wakker te maken en zei: ‘Sta op, moeder, sta op,’ maar ze hoorde me niet. Ik realiseerde me dat ze dood was. ‘
  • “Als de dood van niet-betrokken burgers in hun huizen niet verhindert dat het leger verklaart dat in het algemeen de operatie waarbij ze zijn vermoord een succes was [zoals IDF-leider Aviv Kohavi deed], is er iets fundamenteel mis gegaan met het vermogen van dat leger om onderscheid te maken tussen soldaten en burgers als het gaat om Palestijnen, ‘schrijft Haaretz in haar hoofdartikel.

Het onverdedigbare verdedigen: een gag-bevel is gedeeltelijk opgeheven over een zaak van seksueel misbruik van kinderen in een ultraorthodoxe stad.

  • Kanaal 13 en Yedioth melden elk dat de rechtbank akkoord ging met het opheffen van het verbod op publicatie vanwege hun respectieve verzoeken.
  • Details blijven beperkt, maar wat de rechtbank van Jeruzalem duidelijk maakt voor publicatie is dat een aanklacht is ingediend tegen een therapeut die ervan wordt beschuldigd haar patiënten te hebben misbruikt.
  • De Jewish Community Watch de groep die de rechten van slachtoffers van seksueel misbruik helpt te handhaven, die betrokken was bij het aan het licht brengen van de vermeende misdaad, zegt: “Er gingen talloze uren in om de stilte rond deze zaak te doorbreken. We zijn dankbaar voor het ijverige werk van de politie bij het onderzoeken en instellen van deze zeer verwoestende aanklacht. We zullen elk slachtoffer dat naar voren komt blijven ondersteunen en hopen dat de autoriteiten snel actie zullen blijven ondernemen om de gerechtigheid te krijgen die ze allemaal verdienen.
  • De advocaten die de verdachte verdedigen zijn de advocaten Tal Gabay en Yehuda Fried, dezelfde advocaten die ook de vermeende seriële pedofiel Malka Leifer verdedigen. Ze zijn erin geslaagd om uitleveringsgerelateerde procedures tegen het voormalige schoolhoofd uit Australië meer dan vijf jaar te laten voortslepen en hebben kennelijk naam gemaakt in het proces.

Nooit eindigende haat: in de VS onderzoekt de politie vandalisme bij een grote synagoge in Los Angeles als mogelijke haatmisdrijf.

  • Gebedsboeken werden gescheurd, Thora rollen werden verfrommeld, meubels werden vernietigd en overblijfselen werden verpletterd in de Beverly Hills Nessah Synagoge, die de grote Perzische gemeenschap van het gebied bedient, zeggen de autoriteiten.
  • De politie zegt dat ze op zoek zijn naar een man op de beveiligingsvideo die de synagoge binnendringt en deze rond zaterdagochtend rond 2 uur in de nacht plundert.
  • Eric Garcetti, de joodse burgemeester van Los Angeles, twittert dat hij “geschokt en verontwaardigd” is door het incident.

“Genoeg is genoeg, van de oostkust tot de westkust, worden Joodse
gemeenschappen aangevallen”, zegt Vered Nisim van het Israëlisch-Amerikaanse Civic Action Network. “Slechts een paar dagen geleden werden Joden vermoord in Jersey City, en nu vandaag dit vandalisme. Hoeveel Joden moeten sterven en hoeveel synagogen moeten worden vernietigd voordat serieuze actie wordt ondernomen? “

Advertentie (4)