500 mensen protesteerden in Tel Aviv tegen bussen op Shabbat

Shabbat Bus in Tel Aviv. Screenshot YouTube

Zo een 500 overwegend religieuze mensen protesteerden zaterdagavond bij het huis van de burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, tegen de bussen die op zes routes tijdens Shabbat door Tel Aviv en een aantal omliggende gemeenten rijden.

Zaterdag was de vierde week sinds de gemeente Tel Aviv voor het eerst het openbaar vervoer op Shabbat introduceerde, in samenwerking met verschillende andere grote gemeenten in de regio Gush Dan.

De demonstratie werd bijgewoond door verschillende prominente rabbijnen en door een loco-burgemeester van Tel Aviv, rabbijn Naftali Lubert, die zei: “Het lokale leiderschap kan geen interventie plegen tegen de staatswetgeving.”

Rabbijn David Jiami van de Har Hamor Yeshiva sprak ook tijdens de bijeenkomst en zei: “Waarvoor zijn we naar het land Israël gekomen? Om met minachting te hebben voor alles wat ons heilig is en waarvoor we ons leven 3000 jaar hebben opgeofferd? Om net als alle heidenen te zijn?”

Yonatan Polak, een van de organisatoren van de demonstratie, werd als volgt geciteerd door Channel 12: “We zijn hier voor de tweede opeenvolgende week om te protesteren en ons standpunt duidelijk te maken dat het volk van Israël een Shabbat in de staat Israël wenst, de Joodse staat.”

“Een burgemeester kan niet de status quo openlijk doorbreken en de karakteristieken van de staat veranderen”, voegde hij eraan toe.

Eerder zaterdag verzamelden enkele tientallen ultraorthodoxe demonstranten zich in de religieuze stad Bnei Brak, in een poging de Jabotinsky road tussen de steden Ramat Gan en Petah te blokkeren . Sommigen botsten met de politie, die zei dat 16 demonstranten werden gearresteerd voor openbare wanorde en mishandeling van politiemannen tijdens protesten op vrijdag en zaterdag.

Channel 12-nieuws meldde dat posters die de afgelopen dagen overal in Bnei Brak waren verspreid, de bewoners hadden opgeroepen om ‘ons allemaal uit te gaan om de schreeuw van Shabbat te dragen die openlijk wordt ontheiligd. Onze heilige sjabbat zal niet verlaten worden!”

Uit een peiling van afgelopen week bleek dat 71% van de Israelis voor openbaar vervoer op Shabbat is.

Advertentie (4)