Gideon Sa’ar krijgt opeens grote steun binnen Likud; 2-staten is een illusie

Gideon Sa’ar. Screenshot YouTube

Likud-leiderschapskandidaat Gideon Sa’ar kreeg zondag een boost toen het krachtige hoofd van het Likud Centrale Comité, MK Haim Katz, hem in de race op 26 december tegen premier Benjamin Netanyahu gaat steunen. Sa’ar zegt ook dat een 2-staten oplossing een illusie is.

Katz wordt beschouwd als een “machtsmakelaar” in de Likud partij, omdat hij bij de partij duizenden arbeiders van Israel Aircraft Industries registreerde, waar hij voorheen als hoofd van de arbeidersunie diende. Katz zal maandag officieel zijn steun aankondigen tijdens een bijeenkomst voor Sa’ar in Or Yehuda.

Sa’ar ontving ook een goedkeuring op zondag van de huidige MK Etti Atiya, die dicht bij Katz staat, en voormalige MK’s Nurit Koren en David Mena.

Tijdens een conferentie zei Sa’ar dat een 2-staten oplossing een “illusie”is gebleken. “De wereld kan dat wel willen, maar tientallen jaren van onderhandelingen hebben niets opgeleverd”, aldus Sa’ar.

Hij gaf ook de Palestijnen daarvan gedeeltelijk de schuld omdat die nooit bereid waren enig compromis te aanvaarden ondanks zeer genereuze en vergaande voorstellen.

Daarnaast hekelde Sa’ar premier Netanyahu omdat die het idee in stand houdt dat 2-staten de enige oplossing zouden zijn en het doen van eindeloze concessies aan Abbas in de laatste 10 jaar, waaronder het bevriezen van de bouw van nieuwe settlements.

Hij verwees daarbij ook naar de beroemde speech van Netanyahu op de Universiteit van Bar-Ilan in 2009, waarin de premier steun betuigde voor de oprichting van een Palestijnse staat. Netanyahu heeft sindsdien gezegd dat de voorwaarden voor de staat ​​in de huidige realiteit in het Midden-Oosten niet langer bestaan.

Volgens Sa’ar is de enige oplossing een autonome Palestijnse staat die verbonden is in een federatie met Jordanië. Ter verduidelijking zei hij “” Tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse zee kan er geen andere staat zijn”.

Sa’ar heeft in het verleden al eerder zijn verzet uitgesproken tegen een tweestatenoplossing. Eerder dit jaar maakte hij deel uit van een groep rechtse politici die een brief aan Amerikaanse politici stuurde waarin hij waarschuwde dat een tweestatenoplossing “veel gevaarlijker voor Israël” is dan inspanningen om de Joodse staat te boycotten.

“Er kan geen Palestijnse staat worden gevestigd in het hart van Israel, een dergelijke oplossing is voor Israel veel gevaarlijker dan een BDS boycot”, aldus de brief

Inmiddels is bekend geworden dat een vierde Likud Knesset lid openlijk haar steun aan Sa’ar heeft bekend gemaakt.

Sharren Haskel maakte zondag bekend Sa’ar te zullen steunen voor de verkiezing van partijleider van de Likud, tijdens de stemming op 26 december a.s.

Advertentie (4)