Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

ICC-aanklager Fatou Bensouda. Screenshot YouTube

Commissie voor zonde of waarheid: de Israëlische media zetten hun jacht voort om te proberen vuil op te graven over ICC-aanklager Fatou Bensouda.

 • Channel 13 nieuws neemt maandagavond het stokje over van Yedioth Ahronoth, die op maandagochtend een “aanval” op Bensouda uitvoerde, in een artikel dat haar aan de voormalige Gambiaanse dictator Yahya Jammeh koppelt en waarin werd beweert dat ze een “besmet verleden” heeft.
 • Het kanaal levert als bewijs twee getuigenissen van een Truth Commission gevormd in Gambia na Jammeh’s verdrijving waarin mensen zeggen dat ze zijn gemarteld door het regime. In een van hen noemt Batch Sambo Jallow (die het kanaal verkeerd identificeerde als Sambo Jallow, de voorzitter van de minderhied in de nationale assemblee van Gambia) Bensouda, die zijn zaak vervolgde en verschillende anderen tegelijkertijd arresteerden, “het brein van alles wat we hebben meegemaakt. ”
 • Een tweede getuigenis wordt ook genoemd, hoewel het kanaal niet zegt dat Bensouda in dat geval een kleine rol speelde, waaruitn ze zich uiteindelijk moest terugtrekken.
 • Het tv kanaal doet het voorkomen alsof ze lange tijd bij Jammeh is gebleven, hoewel hij haar na slechts een paar jaar al weer ontsloeg.
 • Met slechts twee getuigenissen, voorspelt Nadav Eyal dat “het veilig is om aan te nemen” dat meer getuigenissen met betrekking tot Bensouda binnenkort zullen verschijnen. Hij beweert dat er een openbaar protest is voor haar om voor de commissie te verschijnen “om een ​​volledig verslag te geven van haar hogere rol in een regime dat misdaden heeft gepleegd” maar “het is twijfelachtig of dat zal gebeuren.”

Zonden van verzuim: Eyal’s account is geen soort speurrapportage, maar gemakkelijk beschikbaar op internet, wat betekent dat wat hij wegliet ook gemakkelijk beschikbaar is. Zoals het feit dat Bensouda de commissie steunt en heeft gezegd dat ze bereid is te verschijnen als ze wordt uitgenodigd (ze sprak tijdens de openingssessie, maar heeft niet getuigd), volgens Justiceinfo.net ( die mogelijk Eyal’s bron is geweest voor zijn rapportage).

 • Hij laat ook een deel van de getuigenis weg waarin de hoofdraad van de commissie Essa Faal verklaart dat Bensouda als officier van justitie waarschijnlijk niet betrokken zou zijn bij zijn arrestatie of omstandigheden in de gevangenis. Hoewel Jallow dit ontkent, biedt hij geen bewijs dat zij het brein was.
 • En hij vermeldt niet dat de zaken die hij ter sprake brengt dateren uit 1995, toen Bensouda een plaatselijke officier van justitie was en geen enkele vorm van hogerop in het regime.

Hoe durven ze te doen wat we hebben gedaan? Terwijl premier Benjamin Netanyahu blijft hameren met de uitspraak “Bensouda is antisemitisch” en haar en het ICC vergelijkt met schurken van Chanoeka, vinden anderen nieuwe manieren om achter haar aan te gaan.

 • In een van de meer creatieve kritieken geeft Jack Engelhard in Israel National News Bensouda de schuld van het feit dat genitale verminking van vrouwen in Gambia hoogtij viert.
 • “Je zou denken dat Grand Inquisitor Bensouda haar eerste opdracht zou zijn om haar eigen rommel in haar eigen achtertuin op te ruimen,” schrijft hij.
 • In feite is een van de meest voorkomende kritiek op Bensouda en het ICC het feit dat ze zich te veel richten op Afrika en tegelijkertijd westerse landen nergens van beschuldigen.
 • Israel Hayom rapporteert over het schokkende nieuws dat de beslissing van Bensouda gedeeltelijk is gebaseerd op werk van B’Tselem, dat wordt gefinancierd door landen in Europa, waaronder Nederland, waarvan we allemaal weten dat het antisemitisch is, om te adviseren over de behandeling door Israëlische rechtbanken van Palestijnen.
 • Het rapport, dat in feite gebaseerd is op werk van NGO Monitor, merkt op dat het openen van een onderzoek tegen Israël een vaststelling vereist dat het Israëlische rechtssysteem onbetrouwbaar is. “Kijkend naar de activiteiten van B’Tselem laat het zien dat de groep meedogenloos op dit punt Israel heeft aangevallen.”
 • “Sommige groepen proberen de onafhankelijkheid van de Israëlische rechterlijke macht te schaden om aan te tonen dat deze onbetrouwbaar is voor de internationale gemeenschap”, zegt Gerald Steinberg van NGO Monitor.
 • Onbetrouwbaar Israëlisch rechtssysteem? Dat klinkt bijna bekend, alsof het een constant praatpunt is van Israel Hayom en aanhangers van Netanyahu die proberen te bewijzen dat zijn vervolging een heksenjacht is. Maar … nee.

Bevroren vallei: Desondanks blijft Israel Hayom hameren op procureur-generaal Avichai Mandelblit en zijn volgelingen omdat ze durven te waarschuwen dat annexatie van de Jordaan Vallei de ICC zaak zou kunnen aansporen, hem ervan beschuldigen in wezen de zaak voor oorlogsmisdaden te helpen.

 • “De waarschuwing van de juridisch adviseur toonde niet alleen een totaal gebrek aan begrip van het ICC, maar gaf het ook meer motivatie om tegen Israël op te treden door het ICC van de “goederen” te voorzien, internationaal bewijs dat de rechtbank verandert hoe een staat zich door de bedreigingen gedraagt met juridische stappen ”, schrijft Avi Bell in een Engelstalige versie.
 • Yedioth meldt dat de annexatie nu “diepgevroren” is vanwege de ICC zaak.
 • De krant zegt zegt dat een eerste interministeriële bijeenkomst om de uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit over het grondgebied te bespreken, vorige week werd geannuleerd, uren voordat het gepland was om te beginnen, nadat duidelijk werd dat een ICC-aankondiging van een aanklacht aanstaande was.

Wil geen vluchteling zijn: Yedioth wees zondag op Iran in zijn chauvinistische (en eerlijk gezegd ongeldige) poging om het ICC te beschuldigen van hypocrisie, en op dinsdag krijgt woede tegen Iran een boost nadat Reuters meldt dat de ware aantal doden tijdens de protesten in november dichter bij 1.500 ligt.

 • Volgens het verslag, op grote schaal opgepikt in de Hebreeuwse media, werd de verpletterende reactie bevolen door Ayatollah Ali Khamenei, die zijn ondergeschikten opdroeg alles te doen wat nodig was om de verstoringen te onderdrukken.
 • Minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz gebruikt het nieuws om zowel Iran als de ICC te kleineren, hoewel ToI Judah Ari Gross opmerkt dat hij Yedioth’s fundamentele misverstand herhaalt over het feit dat de ICC geen jurisdictie zou hebben om te onderzoeken.
 • Yedioth publiceert ondertussen een verslag uit de eerste hand uit Iran waarin Abbas Pur Mohammady schrijft dat het regime familieleden van de gedode personen dwingt te beweren dat ze zelfmoord hebben gepleegd.
 • De demonstranten, legt hij uit, willen niet noodzakelijkerwijs het regime ten val brengen (in tegenstelling tot Israëlische claims), maar willen gewoon de kost verdienen. “De waarheid is dat we geen revolutie willen, we willen de harde realiteit bestrijden. We zien wat er gebeurt in Syrië en Irak en we zijn bang. Van wat? Uit het feit dat als het regime valt, we niet in staat zijn om de kost te verdienen, ‘schrijft hij.
 • Is Irak zo erg? In Haaretz schrijft Zvi Bar’el over de Iraakse protesten die slaagden waar Iran faalde, met creativiteit op het Tahrir-plein in Bagdad en films die werden gemaakt en al op sociale media zijn gedeeld over de opstand: “Deze videotheek groeit. Velen van hen zijn al viraal gegaan op YouTube en sociale media, met duizenden nieuwe weergaven elke dag. De inspanningen van de overheid om de verspreiding van de video’s te stoppen door het internet te verstoren, hebben niet echt geholpen ‘, schrijft hij.

Wachten tot de andere drone valt: de Israëlische media raken in de war over de dreigingen van Iran om wraak te nemen op een vermeende Israëlische luchtaanval in Damascus op zondag.

 • Channel 12’s Ehud Yaari schrijft dat Israël zich zorgen moet maken en dat de Iraniërs hun aanvallen kunnen opvoeren om Israël te overtuigen hun aanvallen te verlagen. “In Teheran hebben ze geleerd van de grote succesvolle aanval op ‘s werelds grootste oliefaciliteit in Abuqaiq [in ​​Saoedi-Arabië], die niet tot een echt antwoord tegen hen heeft geleid, en het is mogelijk dat ze proberen Israël te treffen met een soortgelijke vergeldings aanval.”
 • Israel Hayom’s Yoav Limor schrijft dat Israël de aanvallen op Iran in Syrië opvoert na een ogenschijnlijke stilte, en Iran zal uiteindelijk wraak nemen.
 • “Dit betekent dat Israël zijn spierenballen moet blijven gebruiken, maar ook zijn hersenen. Het kan niet koppig zijn. Het moet zijn acties kunnen veranderen en aanpassen aan ontwikkelingen in het veld. Het is onrealistisch om te verwachten dat de Iraniërs zich overgeven en stoppen met proberen een aanwezigheid in Syrië te vestigen, eenvoudigweg vanwege Israëlische aanvallen.
 • Maar Haifa Universiteit-onderzoeker Yossi Mansharoff, die dat verhaal uit de eerste hand naar Yedioth bracht, zegt dat er waarschijnlijk geen reden is om zich te druk te maken. “Je moet begrijpen dat de macht van Iran grenzen heeft,” zegt hij.

Advertentie (4)