Na Netanyahu roept ook Benny Gantz op tot annexatie van de Jordaanvallei

Benny Gantz in de Jordaanvallei. Screenshot Channel 13

Blauw en Wit leider Benny Gantz zei dinsdag dat hij zal proberen de Jordaanvallei te annexeren als hij tot premier wordt verkozen. Wel is hij van plan dit in coördinatie met de internationale gemeenschap te doen.

Tijdens een rondleiding door de regio beschreef Gantz de Jordaanvallei als “de oostelijke verdedigingsmuur van Israël in elk toekomstscenario”. Ook zei hij dat het een “een onafscheidelijk deel van de staat Israël” was.

Verder zei Gantz: ” Na de verkiezingen zullen we eraan werken de Israëlische soevereiniteit op de Jordaanvallei toe te passen. We zullen dit doen gebaseerd op interne consensus en in coördinatie met de internationale gemeenschap.”

Totdat de regio kan worden geannexeerd, zei Gantz, dat hij zou werken aan de ontwikkeling van de regio, inclusief de infrastructuur en landbouw, de nederzettingen en de toeristische sector.

Premier Benjamin Netanyahu daagde Gantz onmiddellijk uit zijn inzet te bewijzen door hem op te roepen de annexatie onmiddellijk door te voeren in de Knesset.

“Benny, ik verwacht je antwoord vanavond, tenzij Gezamenlijke Arabisch lijst lid Ahmad Tibi tegen je een veto uitspreekt”, zei Netanyahu. Dit in verwijzing naar recente bedreigingen door Tibi Blauw en Wit in de Knesset te steunen.

Gantz reageerde op Twitter en zei: “Laten we eerst je immuniteit bespreken, later brengen we de soevereiniteit van Jordaanvallei wel in orde”.

Yesha Council-hoofd en regionaal hoofd van de Jordaanvallei David Elhayani zei dat Gantz “gebrek aan leiderschap” had getoond te beweren dat de internationale gemeenschap mee zou werken aan de annexatie van de Jordaanvallei: “Dezelfde internationale gemeenschap die ons vervolgt in Den Haag.”

Elhayani verwees naar een recente beslissing van het Internationaal Strafhof dat de acties van Israël op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook mogelijk oorlogsmisdaden zijn.

Elhayani noemde de internationale gemeenschap verder ‘een stel hypocrieten’ en drong er bij Gantz op aan niet te wachten tot na de aanstaande verkiezingen in maart om de Jordaanvallei te annexeren. Zijn voorstel was om dit morgen al te doen.