Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Naama Issachar . Foto Facebook

De vooruitzichten lijken goed : De zogenaamde “luchttrein” van leiders en andere hoogwaardigheidsbekleders die Israël bezoeken voor het wereld Holocaust-forum ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz is begonnen. Heet lijkt erop dat alle ogen op één persoon gericht zijn: De Russische president Vladimir Poetin.

 • Poetin komt pas donderdag aan. Maar omdat hij de sleutels heeft om de Israëlische backpacker Naama Issachar te bevrijden is de aandacht in de Israëlische media vooral op Poetin gevestigd.
 • Ondanks dat er de laatste dagen al veel geschreven en gesproken is over een mogelijke deal, schrijft de Hebreeuwse pers dat er alleen nog wat “plooien” moeten worden glad gestreken.
 • De weg naar haar vrijheid is geplaveid”, meldt Channel 12-nieuws optimistisch. Het kanaal beweert dat het enige wat overblijft is werken aan het mechanisme waardoor ze zal worden bevrijd. Dit zal of gratie zijn, of een overbrenging naar een Israëlische gevangenis gevolgd door een “stille” gratie.
 • Yedioth Ahronoth lijkt nog steeds hoop te putten op de bizarre notie dat Poetin zijn rechterlijke macht in verlegenheid zal brengen en Issachar mee zal nemen in het het vliegtuig naar Israël. Maar er wordt ook opgemerkt dat alleen minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz en niet premier Benjamin Netanyahu op het asfalt zal staan om Poetin te begroeten. Dit is een indicatie dat ze niet in het vliegtuig zal zitten.

Eerst Poetin dan de herdenking: De afgelopen dagen worden de meeste berichten vergezeld opmerkingen van Israëlische functionarissen die waarschuwen voor teveel optimisme.

 • Israel Hayom meldt: “Als Naama wordt bevrijd, zal het een zoete smaak toevoegen aan het bezoek en de Russen weten dat, aldus een Israëlische functionaris in de krant. De meeste andere belangrijke onderwerpen zullen op de tweede plaats komen.
 • Op de voorpagina van Yedioth staat ‘Wachten op Poetin’ boven foto’s van de Issachars. Verder wordt genegeerd waarom de Russische leider komt.

Uit Rusland met hoop: Weinigen hebben de indruk dat Poetin dit alleen doet voor de lof. Een aantal artikelen bekijken waar het eigenlijk echt om gaat:

 • Channel 13-nieuws meldt een mogelijke deal te maken zal hebben met een plannings- en bouwconflict op de binnenplaats van het Sergei gebouw in Jeruzalem. Dit complex is in Russische handen en al jaren een twistpunt.
 • Een aantal artikelen geven aan dat Israël het verhaal van de Russen over “schuld aan de Holocaust” zal steunen, te midden van een vete met Polen over de kwestie.
 • “In Israël zal Poetin samen met Netanyahu een gedenkteken onthullen dat iedereen in Jeruzalem zal herinneren aan het trauma dat inwoners van Leningrad hebben doorgemaakt terwijl ze door de Duitsers werden belegerd,” Dit meldt Ilil Shahar op de legerradio.
 • Ze voegt eraan toe dat Netanyahu in zijn toespraak naar verwachting zal zeggen dat Israël de omvang van het offer erkent wat door het Rode Leger en de inwoners van Leningrad is gemaakt. En dat Israël hoopt dat Moskou kan helpen om Issachar te laten gaan.

Kijk wat hier gebeurt ICC: De herdenking is niet alleen een kans voor Israël om een gevangene te bevrijden, een elegante ceremonie te houden en het Poolse antisemitisme te veroordelen, maar ook om de diplomatieke zaak van de Joodse staat op het wereldtoneel te zetten, want het gaat allemaal over herinnering aan de Holocaust.

 • Haaretz meldt dat Netanyahu zijn preekstoel zal gebruiken om zich tegen het Internationaal Strafhof af te zetten. “Netanyahu zal naar verwachting de leiders die hij zal ontmoeten, onder wie US Vice President Mike Pence, evenals de Russische president Vladimir Poetin, de Franse president Emmanuel Macron en anderen, vragen om officiële verklaringen te publiceren die de Israëlische claim ondersteunen dat de rechtbank in Den Haag geen jurisdictie heeft in Palestijnse gebieden. “
 • Macron is belangrijk omdat een van de rechters die zal beslissen of er redenen zijn om de zaak voort te zetten Frans is. Hongarije, waar een andere rechter vandaan komt, heeft al aangekondigd dat het tegen is. Benin, waar de derde rechter vandaan komt zwijgt en heeft geen vertegenwoordiger in Jeruzalem bij de herdenking.
 • Netanyahu lijkt niet te wachten tot iedereen in Jeruzalem is en geeft een interview aan het christelijke netwerk TBN. Daarin roept hij de kijkers op “op te staan” tegen het ICC.
 • “De Amerikaanse regering, onder president Donald Trump heeft krachtig tegen het ICC gesproken voor deze travestie, en ik dring er bij al uw kijkers op aan hetzelfde te doen – om te vragen om concrete acties, sancties tegen de internationale rechtbank, haar ambtenaren, haar officieren van justitie, iedereen, ‘ aldus Netanyahu.

Herinnering wordt groter: er zal natuurlijk een officiële herdenking zijn van de bevrijding uit Auschwitz, en de pers wordt overspoeld met verhalen, getuigenissen en andere kenmerken die verband houden met de herdenking.

 • In Reuters schrijft Rinat Harash over hoe gezichtsherkenningstechnologie overlevenden kan helpen erachter te komen wat er met hun dierbaren is gebeurd in de Holocaust: Maar veel succes hebben ze nog niet. “Tot nu toe heeft Shem Olam [die het project runt] duizenden foto’s ontvangen van het publiek, maar slechts een beperkt aantal matchen kunnen maken die niet echt overtuigend waren.
 • En in een andere herinnering dat het verleden ook de toekomst zou kunnen zijn, rapporteert Israel Hayom over een onderzoek van het American Jewish Congres dat de meeste Fransen vinden dat antisemitisme een probleem is, terwijl minder dan de helft denkt dat de Franse regering het kan aanpakken.
 • “De tijd is aangebroken dat landen die een toename van antisemitisme hebben gezien, waaronder Frankrijk, beslissende maatregelen nemen”, zegt een AJC-functionaris tegen de krant.
 • In ToI schrijft Steven Zipperstein over een voorheen onbekend telegram dat door Poolse joden naar de Britse premier Neville Chamberlain stuurden en daarin smeekten om de deur naar Palestina te openen om aan de nazi-moordmachine te ontkomen.
 • “In de donkerste en meest tragische uren uit de geschiedenis en het leven van het Jodendom doen drie en een half miljoen Joden in Polen een beroep op de regering van Zijne Majesteit die de verantwoordelijkheid heeft genomen om een ​​zetel in Palestina te creëren voor het Joodse volk om zowel het vertrouwen te overwegen dat de Joodse mensen hebben in Engeland en de heiligste hoop van het Jodendom in Palestina om te zorgen dar de Joodse massa’s niet in een afgrond van wanhoop worden gegooid, ”las het telegram van 17 maart 1939.
 • Precies twee maanden later publiceerde Chamberlain het beruchte Witboek dat de Joodse immigratie tot Palestina beperkte en miljoenen Europese werden vermoord die anders hadden kunnen worden gered.