Elbit maakt nachtelijke luchtbrandbestrijding mogelijk.

De Hydrop-oplossing wordt aan boord van een Croman-brandbestrijdingshelikopter gedropt. (foto: ELBIT SYSTEMS)

Brandbestrijding vanuit de lucht is alleen overdag mogelijk en vanaf beperkte hoogte. Het in Haifa gevestigde defensiebedrijf Elbit Systems verandert dit met HyDrop. Hiermee kunnen vliegtuigen op grotere hoogte en met grotere precisie branden bestrijden.

Tijdens een test onder het toeziend oog van de brandweer moesten twee vliegtuigen een brandend veld doven van een hoogte van 150 meter. Dit is meer dan vier keer hoger dan de gemiddelde hoogte van een standaard brandbestrijding vanuit de lucht.

Met behulp van het HyDrop-systeem lanceerde elk vliegtuig 1,6 ton 140-gram vloeibare balletjes in een berekend ballistisch traject. Zij bereikten een nauwkeurige treffer met een verzadiging van één tot twee liter per vierkante meter.

Volgens Yair Ganor, senior directeur van Aerial Firefighting Solutions bij Elbit Systems Aerospace is de luchtbrandbestrijding alleen tot overdag beperkt vanwege veiligheidsoverwegingen en de regelgeving voor de burgerluchtvaart.

Er is geen mogelijkheid tot luchtbrandbestrijding ‘s nachts zei hij vanwege de beperkingen van de burgerluchtvaartautoriteiten en het enorme risico dat aan dit soort vluchten is verbonden.

De ervaring toont aan dat het beperken van luchtbrandbestrijding tot overdag de operationele bijdrage ernstig beperkt.

Om dit probleem op te lossen ontwikkelde Elbit Systems HyDrop. Uiterst nauwkeurige biologisch afbreekbare water pellets die uit vliegtuigen of helikopters van een hoogte van 150 tot 600 meter geworpen kunnen worden om branden te blussen.

Volgens Ganor maakt het HyDrop-systeem het voor het eerst mogelijk om continu 24/7 en vooral ‘s nachts branden te blussen.

Het HyDrop systeem kan gebruikt worden met verschillende vliegtuigen en helikopters en is uitgerust met een ballistische computer, “command and control” en geavanceerd display. De pellets met water worden opgeslagen in een speciaal ontworpen dispenser.

Elbit Systems HyDrop-oplossing opdracht- en bedieningsdisplay (Foto: Elbit Systems)

Het systeem verhoogt de effectiviteit van luchtbrandbestrijding omdat het geen last heeft van het aerosoleffect. Kleine vloeistofdruppels verdampen in de lucht door de wind en bereiken zo niet de grond.

De mobiele pellet-productiemachine van HyDrop is een container van ongeveer 6 meter lengte en kan “tot 10 ton pellets per uur produceren”, voegde Ganor eraan toe.

De biologisch afbreekbare pellets kunnen worden gevuld met water, schuim of brandvertragers. Ze bevatten geen schadelijke stoffen hebben en zijn veilig bevonden voor mensen op de grond.

Advertentie (4)