Fatah, de terreurclub van Abbas bestaat 55 jaar, dus feest in Ramallah

Fatah parade in Gaza. Screenshot YouTube

Honderden Palestijnen marcheerden dinsdag door Ramallah op de Westelijke Jordaanoever ter gelegenheid van de 55e verjaardag van de Fatah terreurbeweging die onder leiding staat van president Mahmoud Abbas, ook in Gaza vierde Fatah een feest met een parade.

Fatah werd in 1965 door Yasser Arafat opgericht was tientallen jaren de leidende club in de gewapende strijd tegen Israël samen met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, PLO.

De populariteit van Abbas, en Fatah, is de afgelopen jaren echter gedaald omdat hij er niet in is geslaagd een onafhankelijke staat te bereiken of de kloof met Hamas te overbruggen.

Veel Palestijnen beschuldigen de door Fatah geleide Palestijnse Autoriteit ook van ongebreidelde corruptie.

De PLO erkende Israël in het begin van de jaren negentig bij het begin van het vredesproces en heeft zich sindsdien gecommitteerd aan een tweestatenoplossing.

Om het 55 jarig bestaan van de terreurclub te vieren liepen gewapende en gemaskerde mannen in een mars door Ramallah en vuurden verschillende keren in de lucht.

Soortgelijke marsen zijn de komende dagen elders op de Westelijke Jordaanoever gepland.

Fatah is al jaren in een strijd gewikkeld met Hamas om het Palestijnse leiderschap, waarbij het in 2007 tot gevechten tegen elkaar kwam in Gaza, wat leidde tot een gewelddadige Hamas-overname van de kuststrook. Talloze verzoeningspogingen in de afgelopen 12 jaar zijn mislukt.