INSS :”bereid je voor op een mogelijke oorlog tussen Iran en de USA”

Oude Israelische tank op den Golan. Foto IDF

Het Israelische Institute for National Security Studies zegt in haar maandag uitgekomen jaarverslag dat “naarmate de spanningen tussen Iran, de VS en Israël oplopen na de moord op Qasem Soleimani , zal de afwezigheid van een stabiele regering in Israel het vermogen van Jeruzalem schaden om zijn bredere doelstellingen op het gebied van nationale veiligheid en buitenlandse zaken te bereiken.

Dit gebrek aan stabiliteit zou volgens het rapport zeer problematisch kunnen zijn als Iran en de VS in een bredere oorlog belanden die de regio zou kunnen verzwelgen.

Het rapport werd maandag door INSS uitvoerend directeur Amos Yadlin afgeleverd aan president Reuven Rivlin. Onderzoekers hebben, voorafgaand aan de presentatie een extra, speciaal gedeelte toegevoegd dat de implicaties van de moord op Iraanse IRGC Quds Force-leider Soleimani behandelt.

Volgens het rapport wordt Israel met een groot aantal uitdagingen geconfronteerd “tegen de achtergrond van een voortdurende politieke crisis in Israël die het moeilijk zal maken om bijgewerkte strategieën te ontwikkelen.

Het rapport legt uit van wat INSS gelooft wat voor Israël de grootste uitdagingen in de nabije toekomst zullen zijn, waaronder “de toegenomen durf en vastberadenheid van Iran in de nucleaire arena” en zijn pogingen om een ​​aanwezigheid in Syrië en andere gebieden te vestigen, hetgeen “nieuwe mogelijkheden” zouden kunnen bieden. om tegen Israël op te treden. ”

Het rapport beschouwt ook “Hezbollah’s pogingen om een ​​groot aantal precisiewapens te verkrijgen en de inspanningen van Hamas om de druk op Gaza te verminderen en de voorwaarden voor een overeenkomst met Israël te beïnvloeden”, als grote uitdagingen.

Het streven naar onderhandelingen over een vredesakkoord met de Palestijnse Autoriteit wordt ook in het rapport genoemd, maar is minder prominent aanwezig dan andere kwesties. INSS pleit er bijvoorbeeld voor dat de Trump-regering haar vredesplan publiceert, maar geen enkele Israëlische toppoliticus die voor premier in de race is, dringt hier op aan en er zijn geen tekenen dat het vóór het midden van de lente openbaar zal worden gemaakt, of misschien wel helemaal niet.

Met betrekking tot Iran zei het rapport dat het te vroeg is om de volledige gevolgen te kennen van de Amerikaanse aanval op Soleimani en op de door Iran gesteunde milities, vorige week.

Het rapport markeert de vraag of deze acties kunnen leiden tot escalatie van de Amerikaanse militaire agressiviteit jegens Iran of dat de regering Trump alleen maar hoopte om daadkrachtig te handelen om Teheran ervan te weerhouden Amerikaanse doelen aan te vallen en meer rust te bereiken.

Wat de oorspronkelijke bedoeling van de VS ook was, INSS zei dat de situatie momenteel zo explosief is dat Israël klaar moet zijn om zijn strategieën in elke nationale veiligheidsarena plotseling en fundamenteel te verschuiven om zijn veiligheid te handhaven in het licht van de plotselinge nieuwe uitdagingen.

Het rapport zegt dat Iran hoogstwaarschijnlijk wraak zal nemen op Amerikaanse doelen voor de moord op zijn leider, maar dat Amerikaanse bondgenoten zoals Israël en gematigde Arabische soennieten zich ook onder Iraans onder vuur zouden kunnen vinden.

INSS zegt dat er twee mogelijke scenario’s zijn voor het kernwapenprogramma van de Islamitische Republiek.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat Teheran een gestaag maar langzaam pad volgt naar een eigen kernwapen.

Na de Amerikaanse aanval op Soleimani, beschouwt INSS de waarschijnlijkheid van een nieuwe deal tussen Trump en Iran veel minder waarschijnlijk, hoewel op een later moment nog steeds niet onmogelijk.

Over het algemeen vatte INSS de Iraanse nucleaire dreiging samen als minder ernstig dan sommige andere bedreigingen op de korte termijn in 2020, maar beschouwt het wel als het grootste existentiële gevaar voor Israël op de lange termijn.

INSS waarschuwt dat als Israël er zelfs niet in slaagt een uitgebreid staakt-het-vuren op middellange termijn met Hamas te bereiken, dat de kansen op een herhaling van de intense Gaza-oorlog van 2014 zeer hoog zijn, zelfs in 2020.

Hoewel het pleitte voor het bereiken van een staakt-het-vuren met Hamas, zei het rapport dat als er een nieuwe oorlog met Gaza zou komen, dat Israël assertiever en met meer verrassing moet optreden tegen de militaire middelen van Hamas dan in het verleden. Het zei dat, in geval van oorlog, de IDF Gaza niet moet heroveren, maar ook moet streven naar een resultaat waarbij Hamas niet langer de enige heerser van Gaza is.

Daarnaast bevat het rapport paragrafen over diplomatie met de VS, China, Rusland en andere belangrijke kwesties.

INSS zegt dat Israël moet investeren in het opnieuw instellen van Israël als een bipartisan partij, omdat de Amerikaanse presidentiële race ertoe zou kunnen leiden dat bepaalde democratische kandidaten het presidentschap winnen die minder persoonlijk betrokken zijn bij Israël dan Trump of voormalige presidenten.

In dezelfde geest pleit het rapport voor een wijziging van religie en staatsbeleid, vaak ingegeven door de Israëlische Haredi-partijen, die de Israëlische betrekkingen met de meestal niet-orthodoxe Joodse Diaspora hebben geschaad.