Verdeeldheid in Gaza over toekomst van grensprotesten tegen Israël

Ziyad Nakhalah,(L) leider van de Palestijnse islamitische Jihad en Ismail Haniyeh, voorzitter van het Hamas Political Bureau

Een verandering in strategie rond wekelijkse protesten rellen langs de grens tussen de Gazastrook en Israël heeft diepe verdeeldheid onder de Palestijnen in de kustenclave aan het licht gebracht.

De Hogere Nationale Commissie, een overkoepelende organisatie die toezicht houdt op wat de afgelopen 20 maanden vaak de “Grote Mars van Terugkeer” werd genoemd, kondigde in een recente verklaring aan dat de protesten maandelijks zullen worden hervat, met extra protesten op nationale feestdagen.

“De commissie heeft besloten om de ‘Great March of Return’-programma voor 2020 aan te nemen om maandelijks protesten te houden wanneer een publieke aanwezigheid nodig is. Het zal worden gelanceerd op 30 maart 2020, in combinatie met de demonstraties tgv Land Day, ” zei de verklaring, verwijzend naar een jaarlijkse dag van protesten ter herdenking van dodelijke demonstraties tegen onteigeningen door Israël in de jaren 1970, die de oorspronkelijke Great March of Return in maart 2018 herdacht.

“De periode vóór die datum,” vervolgde de verklaring, “zal worden geïnvesteerd in het vormen van een hoge staat van paraatheid om het tweede jubileum van protesten te markeren, en in het mobiliseren en volledig voorbereiden op een nieuwe historische dag in de strijddagen van onze mensen. ”

De organisatoren van de wekelijkse demonstratie langs de grenzen van de enclave met Israël, die het Palestijnse recht op terugkeer ondersteunen en protesteren tegen de blokkade van Gaza, geloven dat het veel heeft bereikt op politiek en praktisch niveau.

Rellen aan grens Gaza met Israel. Screenshot YouTube

Ismael Redwan, een vooraanstaand lid in Gaza en lid van de Hogere Nationale Commissie van de “Great March of Return”, zegt dat “het protest aandacht heeft gekregen voor de Palestijnse zaak, eenheid heeft bereikt in het veld en de Palestijnen heeft bevestigd in hun recht op verzet tegen de Israëlische “bezetting”.

“Sommigen geloven echter dat de resultaten van het protest niet evenredig zijn met de hoeveelheid tijd die erin is geïnvesteerd.

Walid Alawad, lid van het politieke bureau van de Palestijnse Volkspartij, zegt dat “de grootste prestatie van het Great March of Return protest, dat licht werpt op de vluchtelingenkwestie en het recht op terugkeer, had kunnen worden bereikt in de eerste week of de eerste maand van het protest.

‘Alawad gelooft dat de huidige verschuiving in het pad van het protest niet het resultaat was van politieke volwassenheid, maar van “de daadwerkelijke toepassing van de afspraken tussen Hamas en Israel die vorig jaar plaatsvonden”.Hij voegde eraan toe: “Wij geloven dat het volstrekt verkeerd is om een ​​pad van humanitaire, economische verbetering te kiezen ten koste van het politieke spoor.”

Ondanks de bewering van de hogere commissie om het protest op te schorten om wat rust te krijgen alvorens een nieuwe golf van demonstraties rellen te starten en zijn activiteiten goed voor te bereiden, is er veel twijfel of dit de volledige waarheid is.

Politiek analist Ra’ed Nijm zegt dat “Hamas zijn ‘prestaties’ probeert te handhaven en zijn heerschappij over de kustenclave te versterken. Voortzetting van het protest zou dat verhinderen. “

Volgens Nijm wil Hamas niet dat een rivaliserende politieke of militaire macht de situatie in de Strip beheerst.

“Voortzetting van het protest zou de islamitische Jihad terugbrengen als bewaker van de sleutel tot vrede en oorlog met Israël, die Hamas verwerpt,” zegt hij.

“Vanuit Hamas ‘oogpunt hadden de’ Great March of Return’protesten hun doel bereikt, namelijk het versterken van de Hamas-regel eis door het bereiken van afspraken en het verkrijgen van enkele aanpassingen voor de Strip”, zegt hij.

“Grensovergangen heropenen voor handel; uitbreiding van de visserijzone; maandelijks publiekelijk geld binnenbrengen met goedkeuring van Israël; oprichting van het Amerikaanse ziekenhuis in Noord-Gaza; en nu vergunningen afgeven voor handel en werknemers, voor Hamas zijn dit allemaal resultaten die moeten worden gehandhaafd. “

Nijm vreest een Israëlisch-Amerikaans plan om de Strip te isoleren van de bredere Palestijnse kwestie.

“We staan ​​voor een geleidelijk project om de Gazastrook te scheiden van de Palestijnse zaak door een” ministaat ” inn Gaza op te richten,” zegt hij.

“Dit wordt aangetoond door Amerikaans-Israëlische steun voor de ‘deal van de eeuw’ en verergerd door het lot van de Arabische regio in het algemeen en door de diepgaande interne Palestijnse verdeeldheid, die de Palestijnse zaak al heeft beschadigd.”

Hij verwacht verder begrip dat ‘zich zou kunnen ontwikkelen tot een deal voor het ruilen van gevangenen’.

Abu Husam, een Gaza-burger die regelmatig de demonstraties bijwoont, zegt dat “de nieuwe verschuiving in het programma van de ” Great March of Return “niets anders is dan een samenzwering om de Palestijnse zaak te elimineren.”

“We willen niet Mohammed al-Emadi’s geld, (voorzitter van de Gaza Wederopbouwcommissie van Qatar] . We willen ons land, dat is alles.”

Een andere deelnemer aan de protesten die sprak op voorwaarde van anonimiteit zei: “Zelfs als we een beetje rustten, zijn de protesten voor de ‘Great March of Return’ een legitiem recht dat wordt gegarandeerd door het internationale humanitaire recht en zullen we doorgaan totdat we ons land terug hebben.”