Israëlische startup Edete heeft kunstmatige bestuivings-technologie ontwikkeld

Screenshot YouTube

Hoe voeden we de wereld als alle bijen zijn verdwenen? Dat is de vraag die velen bezighoudt. Ongeveer 75% van de gewassen in de wereld is afhankelijk van de bestuiving van dieren – en honingbijen zijn verreweg de belangrijkste bestuivers in de landbouw.

Maar bijenpopulaties dalen de afgelopen 15 jaar in een fenomeen dat bekend staat als kolonie-instorting. Volgens National Geographic hebben sommige regio’s verliezen tot 90 procent geleden.

“De drastische daling van het aantal bijen is een wereldwijd probleem en is al een reëel probleem voor boeren”, zegt Eylam Ran, CEO en mede-oprichter van de Israëlische agritech-startup Edete Precision Technologies for Agriculture .

Bestuiving – de overdracht van stuifmeel van de helmknop, of mannelijk deel van de bloem, naar het vrouwelijke deel waar het ontkiemt waardoor bevruchting kan plaatsvinden – is cruciaal bij het produceren van zaden, fruit en groenten.

Edete heeft technologie ontwikkeld die zegt dat het de bestuivers van de natuur zoals honingbijen kan vervangen en daadwerkelijk kan helpen meer voedsel te produceren. De kunstmatige bestuiving in twee fasen weerspiegelt de werking van honingbijen, dat wil zeggen het verzamelen en verspreiden van stuifmeel.

Het systeem scheidt haalbaar stuifmeel van mechanisch geoogste bloemen en bewaart het meer dan een jaar, waardoor het probleem van desynchronisatie van de bloei van verschillende cultivars wordt opgelost.

Tijdens de bloei wordt het opgeslagen stuifmeel in een kunstmatige bestuiver geladen, die droog stuifmeel op de bomen verspreidt met behulp van LIDAR-detectie en elektrostatische afzetting gebruikt om het stuifmeel naar de beoogde bomen en individuele bloemen te brengen.

Een ander voordeel: de mechanische bestuivers van Edete kunnen dag en nacht en bij lage temperaturen werken, terwijl honingbijen alleen bij daglicht kunnen werken, bij optimale weersomstandigheden van meer dan 15 graden Celsius, zonder regen.

Na veldproeven in Israëlische amandelboomgaarden met een aanzienlijk hogere opbrengst, testte Edete onlangs zijn technologie in Australië en bewees het zijn vermogen om kwalitatief hoogwaardig leefbaar stuifmeel te produceren.

Nu is voor 2022 een grootschalig proefprogramma gepland in Californië, ‘s werelds grootste amandelteeltregio.

“We zullen ons richten op topproducenten in Californië”, zegt Ran. “We richten onze inspanningen in eerste instantie op amandelen, maar onze baanbrekende technologie biedt ook een enorm potentieel voor een breed scala aan andere gewassen.”

Ran legt uit dat moderne landbouwmethoden hebben geresulteerd in bijen “gefokt in monocultuur omgevingen om enorme zwaden plantages met één gewas, zoals katoen of amandel, te bedienen. Eén oogst is alles wat de bijen in hun leven zien. Dit beïnvloedt hun DNA en is ook een ernstig probleem met betrekking tot de voeding van de bijen. Het betekent minder diversiteit. We moeten dit probleem aanpakken. “

Edete is opgericht in 2016 en gevestigd in het landelijke stadje Galilea, Bosmat Tivon, en telt 10 zorgvuldig geselecteerde werknemers.

“Het is geen jonge, trendy start in Tel Aviv – we zijn allemaal volwassen en ervaren mensen die een taak kunnen aannemen zonder te horen wat ze moeten doen,” vertelt Ran ISRAEL21c. “Er zijn twee teams – botanische R&D en de mechanische ingenieurs die de machines maken. We hebben geweldige vooruitgang geboekt in drie jaar. “

Advertentie (4)