Joden in Koerdistan steken Chanoeka-kaarsen aan (video)

De Chanoeka kaarsen worden ontstoken. Screenshot YouTube.

Er zijn nog maar weinig Koerdische Joden in Iraaks-Koerdistan, maar toch organiseerde de kleine de Joodse gemeenschap te midden van regionale conflicten en geweld een Chanoeka-viering. Dat vond plaats in de stad Al-Qosh, zijn eerste Chanoeka viering, aldus Kurdistan24.

Al-Qosh, een Koerdische stad waar de meerderheid Christelijk is, is ongeveer 50 kilometer ten noorden van Mosul gelegen, de voormalige zelfbenoemde hoofdstad van de Islamitische Staatsgroep (IS) in Irak.

Afgelopen zondag verzamelden ongeveer 20 mensen zich in het kleine stadje waar de joodse profeet Nahum ligt begraven, wiens woorden in de Bijbel zijn vastgelegd.

Sommigen waren uit Israël afgereisd, maar de meerderheid kwam uit de drie provincies van Iraaks-Koerdistan om samen te komen om de Chanoeka-kaarsen aan te steken, waarbij het wonder van de oliekruik gevierd die acht dagen bleef branden.

“Het is de eerste keer dat we Chanoeka vieren in Iraaks-Koerdistan”, vertelde organisator Ranj Cohen.

De restauratie van het graf van de profeet Nahum begon bijna drie jaar geleden met een Amerikaanse subsidie ​​van $ 1 miljoen en financiering van de regionale regering van Koerdistan en particuliere donoren.

Het restauratiewerk wordt uitgevoerd als een partnerschap door het Amerikaanse non-profit ARCH International, evenals het Tsjechische bedrijf GEMA Art International. ARCH verwacht de restauratie van de hele site in mei 2020 te voltooien.

Hemn Faraydun, een lid van de Joodse gemeenschap die aanwezig was bij de ceremonie, vertelde Koerdistan24 dat ‘coëxistentie altijd een van de voorrechten van de Koerdistan-regio is geweest’, verwijzend naar de verschillende religieuze gemeenschappen, zoals joden, christenen en moslims, die samen in vrede leven.’

In 2015, toen IS nog steeds een derde van Irak bezette en het grondgebied van het zelfbenoemde “kalifaat” grensde aan de meerderheid van de autonome moslimregio, hebben de lokale autoriteiten een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap benoemd bij het ministerie van religieuze zaken.

De beslissing werd genomen in een poging om een ​​gemeenschap te doen herleven die in 2009 slechts acht leden in de hoofdstad Bagdad telde, volgens een diplomatieke email gepubliceerd door WikiLeaks.

In Iraaks Koerdistan zijn er ongeveer 400 families van joodse afkomst die zich bekeerden tot de islam en daarom volgens de autoriteiten officieel als moslims zijn geregistreerd.

In 1948 waren er ongeveer 150.000 joden in Irak, een gemeenschap die daar al meer dan 2000 jaar woonde. Maar de overgrote meerderheid vertrok na de oprichting van Israël dat jaar.

Tegen 1951 waren 120.000 Joden geëmigreerd naar de Joodse staat. De rest volgde na de door de VS geleide invasie van Irak in 2003, die de weg effende voor 15 jaar bijna onophoudelijk geweld.