Netanyahu trekt op laatste moment immuniteitsverzoek in; aanklachten officieel ingediend

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Een paar uur voordat de Knesset een commissie zou benoemen om het verzoek voor immuniteit van premier Netanyahu te behandelen, kondigde de premier in een Facebookpost aan dat hij zijn verzoek heeft ingetrokken.

Procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft kort daarna officieel de drie aanklahten tegen Netanyahu bij de districtsrechtbank in Tel Aviv ingediend. Het proces zal plaatsvinden in de rechtbank van Jeruzalem.

In ieder geval zullen de kiezers in Israël dan op 2 maart, de dag wanneer de derde verkiezingen binnen een jaar worden gehouden, weten wanneer het proces tegen Netanyahu in de drie strafzaken tegen zal beginnen, waar de mogelijkheid bestaat dat het zelfs nog voor de komende verkiezingen van start zal gaan.

In het Facebook-bericht hekelde de premier het ‘immuniteitscircus’ dat plaatsvind terwijl hij in Washington op een ‘historische missie’ was. Daarmee aan het feit voorbij gaand dat het bezoek aan Washington bekend werd gemaakt nadat de datum voor de Knesset commissie was vastgelegd. De timing werd in Israël door velen gezien als een poging tot steun van Trump aan Netanyahu.

“Tijdens deze noodlottige tijd voor het volk van Israël, en terwijl ik in de VS ben op een historische missie om de permanente grenzen van Israël vorm te geven en onze veiligheid voor toekomstige generaties te waarborgen, begint een nieuwe aflevering van het immuniteitscircus in de Knesset,” schreef de premier.

“Omdat ik niet de juiste procedure kreeg, omdat alle regels van de Knesset werden vertrapt, en omdat de resultaten van de procedure zonder de juiste discussie werden voorgeschreven, besloot ik dit vuile spel niet verder te laten gaan,” voegde Netanyahu er aan toe.

Het is onduidelijk wat Netanyahu nu erbij wint door zijn verzoek in te trekken, behalve het vermijden van het schouwspel van een nederlaag in de Knesset.

De belangrijkste rivaal van de premier, Blauw en Wit partijleider Benny Gantz, zei dinsdag dat Netanyahu het land niet kan besturen terwijl hij in de drie zaken tegen hem wordt berecht.

“Netanyahu gaat voor de rechter – we moeten vooruitkijken. De burgers van Israël hebben een duidelijke keuze: “Een premier die voor hen zal werken of een premier die voor zichzelf werkt”, zei Gantz in een verklaring.

“Niemand kan een staat leiden en tegelijkertijd zich in drie ernstige strafzaken verweren voor omkoping, fraude en schending van vertrouwen,” voegde Benny Gantz eraan toe.

Advertentie (4)