Antiviraal masker uit Israël kan Coronavirus-besmetting voorkomen

Sonovia CTO Liat Goldhammer-Steinberg in de fabriek van het bedrijf in Ramat Gan. Foto Sonovia

Twee Israëlische bedrijven zetten vaart achter de ontwikkeling van gezichtsmaskers waarmee besmetting met het Coronavirus zou kunnen worden verhinderd, schrijft Israel21C.

Terwijl het Wuhan-Coronavirus zich blijft verspreiden proberen de desbetreffende bedrijven -Sonovia in Ramat Gan en Argaman in Jeruzalem- de ontwikkeling van revolutionaire antivirale gezichtsmaskers, die herbruikbaar zijn, te voltooien.

“Israël heeft technologieën die de bestrijding van deze epidemie kunnen ondersteunen”, zegt Liat Goldhammer-Steinberg, CTO van Sonovia in Ramat Gan.

Wegwerpmaskers kunnen niet alle ziekteverwekkers blokkeren en ze kunnen ze niet doden. Bovendien zijn weggegooide maskers een bron van ziektekiemen.

Afwasbare en herbruikbare maskers daarentegen zouden een effectief middel kunnen bieden tegen virussen zoals het coronavirus of SARS.

Het geïmpregneerde polyester-katoenweefsel is effectief gebleken tegen sommige griepstammen waaronder E. coli en Staph. De effectiviteit duurt tot 100 wasbeurten bij 75° C of 65 wasbeurten bij 92° C. Het is nog niet getest op effectiviteit tegen het huidige Coronavirus.

Het testproces kan ongeveer acht weken duren, zegt Goldhammer-Steinberg.

Interesse is geen probleem: Sonovia ontving eerder deze week bezoekers uit China en krijgt “non-stop telefoontjes” na media-aandacht.

Neem voor meer informatie en samenwerkingsmogelijkheden contact op met Dr. Jason Migdal van Sonovia: marketing@sonoviatech.com

Een prototype van het Bio-Block-masker van Argaman Technologies. Foto: Argaman

Ook het in Jeruzalem gevestigde Argaman nadert de commercialisering van een herbruikbaar, wasbaar, ademend antiviraal gezichtsmasker genaamd Bio-Block.

Volgens oprichter en CEO Jeff Gabbay, een textielingenieur met een achtergrond in infectieziekten, is Bio-Block een gelaagd masker.

Het is gemaakt van katoen ingebed met versnelde koperoxidedeeltjes en een nanovezeltextiel wat ziekteverwekkers blokkeert.

“De poriën van het nanovezelkussen zijn zo klein dat bacteriën er niet doorheen kunnen. Onze EPA-goedgekeurde 100% CottonX-vezels vernietigen de ziekteverwekkers die ermee in contact komen”, zegt Gabbay.

“Het masker blokkeert niet alleen het virus maar doodt ook virussen die met het textiel in aanraking komen.” Hiermee wordt besmetting van anderen voorkomen, mocht de drager van het masker zelf al besmet zijn.

Een onafhankelijk laboratorium ontdekte dat CottonX effectief blijft tegen Staph- en E. coli-bacteriën. De effectiviteit houdt aan voor 50 industriële wasbeurten of 100 huishoudelijke wasbeurten.

Net als het Sonovia-textiel is CottonX nog niet getest op effectiviteit tegen het 2019-nCoV-Coronavirus. Dit zal binnenkort echter wel gebeuren.

De eerste 20.000 Bio-Block-maskers zijn in productie in de fabriek van Argaman in Jeruzalem. De verkoopprijs zal ongeveer $ 50 zijn. Over zo’n twee maanden zijn de maskers beschikbaar.

Er zal een Amazon-winkel worden geopend zodra de maskers en andere beschermende producten beschikbaar zijn, zegt Gabbay. Ondertussen kunnen vragen over bestellingen worden verzonden naar info@argamantech.com.

Advertentie (4)