Plannen annexatie Jordaan Vallei naar volgende fase

Premier Netanyahu wijst de Jordaan Vallei aan . Screenshot YouTube

Ondanks dat bij wet het een demissionaire regering in Israel verboden is de Israëlische soevereiniteit toe te passen op de Jordaanvallei of een deel van de Westelijke Jordaanoever, gaat dit plan van premier Netanyahu een volgende fase in.

Een commissie ter voorbereiding op de Israëlische toepassing van soevereiniteit op de Jordaanvallei en de Megilot-regio van de Dode Zee heeft gepland om zondag bijeen te komen.

Het interdepartementale comité onder leiding van de directeur-generaal van het kantoor van de premier, Ronen Peretz, zal zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nationale Veiligheidsraad, de civiele administratie en de IDF.

Al tijdens de laatste verkiezingscyclus beloofde Netanyahu om soevereiniteit toe te passen op de Jordaanvallei onmiddellijk na de vorming van een nieuwe regering.

In de afgelopen weken, toen hij met succes zijn Likud-rivaal Gideon Sa’ar bevocht voor het voortgezette leiderschap van de partij, beloofde Netanyahu talloze keren om alle nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Hij voegde eraan toe dat hij dit zou doen met de steun van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump.

Deze verklaring bleef hij ook afleggen, zelfs nadat de hoofdofficier van justitie Fatou Bensouda eerder deze maand had aangekondigd dat zij geloofde dat de Israëlische nederzettingen een oorlogsmisdaad vormden.