Schaaktoernooi voor Israëliërs jonger dan 6

Illustratief. Israelische kinderen schaken. Foto ICA

Het Israëlische kampioenschap schaken voor kinderen onder de 6 jaar werd vorige week gehouden in Rishon Lezion, waar 64 jonge kinderen aan deelnamen.

De competitie, die sinds 2008 elk jaar wordt gehouden, nodigt de kinderen uit om jaarlijks te concurreren met andere Israëlische topjongeren, voor de competitie en om de groei van het schaken in heel Israël aan te moedigen.

Geschat wordt dat vanaf 2020 meer dan 10.000 Israëlische kinderen uit de kleuterklas en het eerste leerjaar schaken.

Noam Sasson stond bovenaan de jongensdivisie en Esther Glamidi won voor de meiden. Beide kinderen zijn lid van dezelfde schaakclub. Sasson won ook de “onder-6” Nationale “Maccabim” -kampioenschappen de dag ervoor in Savyon.

Lior Eisenberg, manager en coach van de Chess for All Club, legde uit dat schaken hersenactiviteit en strategische bekwaamheid helpt ontwikkelen en concurrentie op hoog niveau tussen kinderen op jonge leeftijd stimuleert.

Hij voegde eraan toe dat het niet gemakkelijk is om kinderen zo vroeg in het leven op dit niveau te brengen, maar Israël is innovatief in de manier waarop het land kinderen samenbrengt. Tot dusver zijn de initiatieven succesvol geweest, zei hij, en hij verwacht dat 2020 weer een mooi jaar wordt voor Israëlische jongeren die schaken.

Advertentie (4)