Netanyahu’s verzoek tot immuniteit verbaast president Rivlin

President Rivlin. Screenshot YouTube

President Reuven Rivlin zei maandag dat hij verrast was door premier Benjamin Netanyahu’s recente verzoek aan de Knesset om hem immuniteit te verlenen voor de vervolging in drie corruptie-affaires.

Tijdens een door Yedioth Ahronoth en de Ynet-website in Jeruzalem georganiseerde conferentie zei Rivlin dat na de verkiezingen van september, toen hij een voorstel formuleerde voor een mogelijke eenheidsregering (die niet doorging) zat in dat voorstel een regeling voor het delen van de macht tussen Netanyahu’s Likud-partij en de centristische rivaal Blauw en Wit. Rivlin had toen begrepen dat Netanyahu geen immuniteit zou zoeken.

Het plan van de president, waarvan zowel Netanyahu als Benny Gantz (van Blauw en Wit) hadden gezegd dat ze het hadden aanvaard maar kennelijk anders hadden geïnterpreteerd, hield in dat de premier verlof zou opnemen als hij werd aangeklaagd.

“Hij vroeg wanneer het verlof zou beginnen, of op het moment dat een aanklacht werd ingediend door de procureur-generaal, of wanneer de rechtszaak zou beginnen,” zei Rivlin.

“Doordat hij het voorstel aanvaardde om verlof op te nemen om dan in de rechtbank zijn onschuld te kunnen bewijzen, begreep ik dat hij de Knesset niet om immuniteit zou vragen,” zei Rivlin.

“Het werd me duidelijk dat het plan niet meer bestond toen ik werd gevraagd om het te wijzigen zodat de premier geen verlof kon opnemen, maar een jaar kon dienen als premier en daarna zou vertrekken”, zei Rivlin. “Ik zei tegen hem:” Als je me zo begrijpt, ben je het waarschijnlijk nooit met me eens, ook al hoorden we op elke radiozender en nieuwsuitzending en lazen we in elke krant dat iedereen het met me eens was.”

“Vertrouwen in de rechterlijke macht is de kern van ons vermogen om een ​​democratisch leven te leiden,” concludeerde hij, blijkbaar gericht op de klachten van Netanyahu dat de politie en officieren van justitie bezig waren een met heksenjacht op hem.

Advertentie (4)