Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Dean Shoshani en Stav Harari (Foto: van de families)

Neem de telefoon aan: de door verdrinking in een lift omgekomen twee jonge mensen in Tel Aviv afgelopen zaterdag houden de gemoederen in Israel bezig en dan met name waarom gedurende 90 minuten de politie en brandweer de telefoon niet hebben beantwoord.

 • Yedioth stelt een tijdlijn vast van de misstappen van de autoriteiten onder een kop van de voorpagina: “Het falen en de vreselijke dood.”
 • Het eerste telefoontje naar politie en brandweer kwam zaterdag om 12:23 uur en werd niet beantwoord. Om 12:42 uur namen de hulpdiensten de telefoon op en werden door bewoners van het gebouw gewaarschuwd dat de man en de vrouw in de lift zaten. Maar de responder sloot de klacht af en noemde het een ‘fout’. De wanhopige buren, die met het paar in de lift communiceerden, renden naar buiten. Een vrouw vond een brandweerwagen op de hoek en trok om 13.08 uur een brandweerman het gebouw in. Vijf minuten later riep de brandweerman om back-up. Maar de reddingsteams kwamen pas om 13:51 uur aan, 90 minuten na de eerste oproep. Tegen die tijd reageerde het gevangen paar niet meer.
 • De twee slachtoffers, Din Shoshani en Stav Harari, beide 25, werden naast elkaar begraven waarbij duizenden mensen de begrafenis bijwoonden, meldt Yedioth.
 • “Je bent pas een paar maanden geleden naar het appartement in de Hatikva buurt verhuisd, je hebt een zo lief en bescheiden huis gemaakt precies zoals jullie beiden waren. Je hield ervan mensen te ontvangen en gelukkig te maken, en nu zijn jullie samen begraven, voor altijd samen … Hoeveel liefde jullie deelden. Ik weet zeker dat jullie in een omhelzing zijn gestorven, ‘zegt Shoshani’s zus Eden op de begrafenis.
 • Een ander slachtoffer van stortregens tijdens het weekend wordt in de schijnwerpers gezet door de kranten: Eran Hershtadt, 72, wiens auto in een rivierbedding terecht kwam temidden van overstromingen in Binyamina.

Vindt het hier plaats? De verwachte Iraanse vergelding aan de Amerikaanse drone-aanval waarbij top-generaal Qassem Soleimani om het leven kwam, staat ook prominent in de dagbladen van maandag, waarbij de kranten zich afvragen of Israël het doelwit van de represailles zal worden.

 • “In Israël nemen ze de verklaringen van Iraanse functionarissen zeer serieus dat het zal worden aangevallen als de vergelding van het doden van Quds Revolutionaire Garde troepencommandant Qassem Soleimani,” meldt Israel Hayom.
 • Premier Benjamin Netanyahu zal het veiligheidskabinet opnieuw over de dreiging op maandagmiddag bijeenroepen, nadat de vergadering van zondag is uitgesteld.
 • Israëlische diplomaten over de hele wereld zijn on High Alert gezet, het op een na hoogste niveau staat er ook.
 • En Noord- en Zuid-Israël, dat grenst aan gebied van door Iran gesteunde terreurgroepen in Libanon en Gaza, waren even gespannen, hoewel bewoners werden aangespoord om gewoon door te gaan met hun dagelijkse leven.
 • Het Yedioth Ahronoth-artikel bevat ook een column van een inwoner van Teheran, geïdentificeerd als de 32-jarige journalist Abbas-Fazar Muhammadi, die waarschuwt dat Israël algemeen wordt gezien als het land dat een rol in de operatie heeft gespeeld.
 • “Degenen die boos zijn over de moord op Soleimani zullen Israël als betrokken zien. Dit is ook de reden dat ze Israëlische vlaggen in brand hebben gestoken naast Amerikaanse na de moord…. Het is mogelijk dat Israël informatie heeft verstrekt, het is mogelijk dat ze mensen hebben gerekruteerd of bepaalde personen hebben uitgekozen voor de Amerikanen. Dit was een operatie die onder veel geheimzinnigheid werd uitgevoerd na veel voorbereiding. Hier zijn velen ervan overtuigd dat Israël in beeld was. Feit: Uw premier gaf een dikke hint dat ‘er iets groots is gebeurd’ zelfs voordat de rapporten over de moord in Washington verschenen. ‘
 • Het is niet meteen duidelijk waar hij naar verwijst, aangezien Netanyahu een dergelijke verklaring niet lijkt te hebben afgelegd.
 • In Haaretz schrijft Amos Harel dat veiligheidsexperts geloven dat Iran gedwongen zal zijn om wraak te nemen, maar doelen zal zoeken die het niet in een breder conflict met de Verenigde Staten zullen slepen. Dit is te wijten aan “de enorme kloof in de militaire capaciteiten van de twee landen en de bezorgdheid over het onvoorspelbare gedrag van de Amerikaanse president Donald Trump.”

Geen genade: in Yedioth Ahronoth gaat columnist Ben Dror-Yemini achter Democratisch congreslid Ilhan Omar aan voor het in een tweet verwijzen naar Soleimani als een ‘buitenlandse functionaris’ en het uiten van ‘verontwaardiging’ over de Amerikaanse aanval die hem heeft gedood.

 • Soleimani is de ‘engel des doods’, verantwoordelijk voor de dood van duizenden, voornamelijk moslims, schrijft hij.
 • “Had Ilhan beweerd: dit is een massamoordenaar, maar we hadden zijn moorddadige manieren op een andere manier moeten aanpakken, oké dan. Het probleem is dat het Ilhan-isme niet aan de rand van de Democratische Partij in de Verenigde Staten blijft. Het verspreidt zich. Kandidaten van de Democratische Partij veroordeelden liever Trump, die wel durfde te reageren.

Verkoop van de boerderij: Haaretz benadrukt ondertussen de schaamteloze benoeming van Netanyahu van een andere wetgever die wordt geconfronteerd met een rechtszaak wegens omkoping, Likud MK David Bitan, voor de functie van minister van Landbouw.

 • Hoewel hij elk wangedrag heeft ontkend, is Bitan, 59, in 2017 afgetreden als coalitie voorzitter kort nadat het nieuws over het politieonderzoek bekend was geworden.
 • In het kabinet van Netanyahu zijn ​​twee andere ministers waarvan de politie heeft aanbevolen om terecht te staan ​​voor corruptie: minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri van Shas en minister van Gezondheid Yaakov Litzman. Likud MK Haim Katz trad in augustus terug als minister van welzijn nadat de procureur-generaal hem beschuldigde van corruptie.
 • De benoeming van Bitan is “niets minder dan gestoord”, roept de krant Yossi Verter. “Het heeft niet een greintje rationaliteit.”

Angst, walging en immuniteit: Verter smeekt ook Knesset-spreker Yuli Edelstein toe te geven aan wat blijkbaar de meerderheid is in de Knesset en de vorming van de parlementaire parlementaire commissie toe te staan ​​die het verzoek om immuniteit van Netanyahu zal bespreken en afwijzen.

 • “Edelstein hoeft de mening van Knesset juridisch adviseur Eyal Yinon niet te accepteren, maar hij kan het verzoek van de meerderheid van de Knesset niet negeren. Het zou spuwen in het gezicht van de wetgever zijn, die niet alleen is gebaseerd op wetten, maar ook op gedrag en overeenkomsten en de spelregels. Dit is wat president en voormalig Likud Knesset voorzitter Rubi Rivlin zou hebben gedaan ‘, schrijft hij in Haaretz.
 • Netanyahu heeft geprobeerd de immuniteitsstemming uit te stellen tot na de verkiezingen van 2 maart, aangezien een meerderheid van de huidige Knesset-wetgevers hiertegen is. Het blijft onduidelijk of Edelstein, een Likud-lid, de stemming zal laten doorgaan of deze zal belemmeren.
 • Columnist Mati Tuchfeld, in de pro-Netanyahu-krant Israel Hayom, antwoordt op de parlementaire poging om het bod van Netanyahu om tegen vervolging te worden beschermd, af te wijzen.
 • “Het aandringen van Blauw en Wit op het opheffen van de immuniteit van de premier vóór verkiezingen kan worden gezien als een succes bij het domineren van de agenda, een kritieke kwestie tijdens een campagne. Maar eerst en vooral toont het hun totale gebrek aan vertrouwen in zichzelf en hun vooruitzichten om Netanyahu te verslaan bij de stembus, zonder artillerie-back-up van het juridische systeem. De druk van Netanyahu, de bedreigingen voor Yuli Edelstein, de obsessieve brieven aan de juridisch adviseur van Knesset en de krachten gebundeld met Avigdor Liberman morgen, en later met het Democratische kamp en de gezamenlijke Arabische lijst lijken voor hetzelfde doel minder op een vastberaden gevecht en meer op regelrechte angst .”
 • In een hoofdartikel dringt de linkse Haaretz er bij de strijdende linkse partijen op aan zich te verenigen onder een gezamenlijke lijst, onder vermelding van de plannen van Netanyahu om een ​​”immuniteits” coalitie op te bouwen. “De leiders van Meretz en Labour moeten het gevaar erkennen dat ze lopen. De twee partijen moeten fuseren als een technisch blok en samen gaan bij de komende verkiezingen. Als ze apart gaan, en een van hen de kiesdrempel niet overschrijdt, zal het op hun hoofd zijn. ‘

Solidariteit, geen solidariteit: Opmerkelijk afwezig in de maandagkranten is veel inkt over de Joodse solidariteitsmars in New York die tienduizenden mensen trok, na een golf van antisemitische aanvallen.

 • Yedioth en Israel Hayom begraven het verhaal op pagina’s 21 en 20, terwijl Haaretz geen melding maakt van de mars.
 • In Jeruzalem kwamen honderden mensen bijeen voor een bijeenkomst in solidariteit met de “No Hate. No Fear ”mars in New York.
 • Maar, zo meldt de New York Times, hoewel de mars haat tegen Joden onder de aandacht bracht, bood het geen zalf voor bestaande spanningen tussen Joodse gemeenschappen. “Weinig mensen uit de chassidische gemeenschap, die het doelwit waren van de recente aanvallen, woonden het evenement op zondag bij. Sommige chassidische leiders bekritiseerden publiekelijk verschillende joodse organisatoren, die volgens hen de diep conservatieve chassidische praktijken niet ondersteunen en de spanningen onderstrepen die bestaan ​​binnen de bredere joodse gemeenschap ‘, zo meldt het.

Advertentie (4)