Shin Bet verijdelde meer dan 560 terreuraanslagen in 2019

Ter illustratie . Screenshot YouTube

Het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst de Shin Bet Nadav Argaman zei maandag dat zijn organisatie in 2019 meer dan 560 terreuraanslagen heeft verijdeld. De Shin Bet heeft vorig jaar onder andere tien zelfmoordaanslagen en vier ontvoeringen voorkomen.

Dit betekend een stijging ten opzichte van 2018 waarin de Shin Bet ruim 500 terreuraanslagen voorkwam.

Exclusief raketaanvallen uit Gaza zijn in totaal vijf Israëli’s gedood bij vermoedelijke terreuraanslagen in 2019. Dit is een scherpe daling in vergelijk met 2018 toen ten minste 11 mensen werden gedood.

De 17 jarige Rina Shnerb werd gedood door een bomaanslag bij de nederzetting Dolev. De 19 jarige Dvir Sorek werd doodgestoken in het Etzion Etzion-nederzettingsblok. Hij was een Hesder yeshiva-student.

In juli zei de Shin Bet dat het een poging had voorkomen van Hamas en Hezbollah om Arabische Israëliërs te rekruteren.

De Shin Bet-chef schreef het verijdelen van de aanvallen toe aan de ‘toewijding, vastberadenheid, doorzettingsvermogen, professionaliteit en creativiteit” van iedereen die bij de Shin Bet betrokken is.

Ook schreef Argaman deze successen toe aan gespecialiseerde technologieën die door de dienst worden gebruikt, de samenwerking met andere Israëlische veiligheidstroepen en zijn “synergie met onze tegenhangers over de hele wereld.”

Advertentie (4)