‘Gehandicapt in de IDF’ – trots op het uniform

De nieuwe soldaten. Foto : Speciaal in uniform

“Special in Uniform”, een gezamenlijk project van de IDF, Lend-a-Hand to a Special Child, en JNF-USA, is het enige militaire inclusieprogramma ter wereld. Het integreert jongeren met lichamelijke handicaps in de Israel Defense Forces, waardoor ze trots worden op zichzelf en hun capaciteiten en waardoor ze onafhankelijk kunnen functioneren en een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.”

Het kostte hen een jaar om dit te bereiken maar afgelopen donderdag werd de rode loper uitgerold bij de Mesubimpoort in de opvang- en wervingsbasis van Bakum. Met trompetten die vrolijk op de achtergrond schalden, toonden negen stralende jonge soldaten trots hun gloednieuwe soldaten-ID.

Foto: Special in Uniform

Gal Buskila, Daniel Tabarsar, Menachem Biton, Baruch Krichli, Tal Tayer, Ron Segal, Osher Glusoker, Dekel Etrog en een andere soldaat die anoniem wil blijven, werden vorig jaar lid van “Special in Uniform”.

Dit baanbrekende militaire inclusieprogramma absorbeert jongeren met milde lichamelijke en geestelijke handicaps, biedt hen uitgebreide vaardigheidstraining en neemt ze op in passende posities binnen de IDF, met een focus op het verbazingwekkende bereik van de capaciteiten van deze jongeren, in tegenstelling tot hun handicaps.

Foto: Special in Uniform

Sinds de oprichting is het programma gegroeid van 50 naar 500 deelnemers, terwijl er een lange wachtlijst is, maar de gepassioneerde leiders hebben een ambitieuze visie om de inschrijving snel uit te breiden naar 1.000 deelnemers in de komende vier jaar.

De nieuwe soldaten toonden trots hun eigen soldaten-ID’s aan de menigte, gloeiend van geluk en trots op het bereiken van waar ze zo lang naar toe hebben gewerkt. In het kader van Special in Uniform werken leden maximaal een jaar in het leger. Daar trainen en leren ze belangrijke vaardigheden voordat ze afstuderen om volwaardige soldaten te worden en nog twee jaar te dienen in de IDF.

“Special in Uniform” is internationaal geprezen om zijn unieke, ervaringsgerichte en effectieve programma’s waarin deelnemers evaluatie en beoordeling ondergaan door een professioneel team, gevolgd door een drie maanden durende cursus over het leven en beroepsvaardigheden.

Foto: Special in Uniform

Een van de hoofddoelen van het project is om jonge mensen met een handicap zover te krijgen dat ze trots op zichzelf en hun capaciteiten zijn, om onafhankelijk te functioneren en een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

De gloednieuwe soldaten stonden met glanzende ogen op een speciaal voor hen gebouwd verhoogd en versierd platform. Voorzitter van “Lend a Hand to a Special Child” Lt. Col. (Res.) Gabi Ophir verdeelde de petten en dogtags, waarna er een feest voor de soldaten en hun families volgden.

Rami en Merav Travasar, ouders van Daniel, werden overweldigd door emotie en dankbaarheid aan de IDF, JNF-USA en Lend-A-Hand to A Special Child” die samen dit opmerkelijke programma mogelijk maken.

Foto: Special in Uniform

“We zijn zo trots op hem, en hij is zo trots op zichzelf,” zei de ontroerde vader. “We zijn de mensen die dit geweldige project hebben opgericht zo dankbaar, de mensen die Daniel en zijn vrienden helpen hun droom te realiseren om hun land te dienen en bij te dragen wat ze kunnen met hun sterke punten en talenten en om hen kansen te geven zich als gelijken te voelen, wat zo belangrijk is.

Om alle soldaten in de IDF te helpen begrijpen dat wanneer ze terugkeren naar het burgerlijke leven, ze mensen met verschillen moeten respecteren en waarderen. Mensen die niet zo verschillend zijn, maar wel geweldig en getalenteerd kunnen zijn en die kunnen bijdragen. Ik hoop dat veel andere kinderen zoals Daniel werken om hun droom te verwezenlijken, en dat ze nooit opgeven,” zei Rami Travasar.

Yossi Kahana van JNF-USA, die “Special in Uniform” mede sponsort, zei: “Het is zo toepasselijk dat deze ceremonie aan het begin van een nieuw jaar komt, wat altijd een tijd is voor een nieuw begin, en ook direct na Chanoeka, een tijd van wonderen, vreugde, dankbaarheid en licht.

Special in Uniform is een fenomenaal initiatief dat nergens anders ter wereld bestaat en het benadrukt de uitzonderlijke eenheid en compassie van onze natie en bewijst eens te meer dat Joden en Israël een licht voor de naties zijn.

Voor iedereen hier vandaag is dit een heel speciale en vreugdevolle gelegenheid. Het feit dat deze kinderen hier vandaag staan, volwaardige soldaten in de IDF, is niets minder dan een Chanoeka-wonder, en zij, hun ouders, en wij allemaal zijn daar heel dankbaar voor!”

Advertentie (4)