Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Hijskraan probeert in Nahariya een auto redden. Screenshot

Ruw, hard, sterk en gemeen: premier Benjamin Netanyahu heeft zijn stilzwijgen over Iran verbroken en dreigt het een harde klap toe te brengen als het Israël aanvalt.

 • Dit komt nadat Iran meer dan 20 raketten op bases heeft afgeschoten waarin Amerikaanse soldaten in Irak zijn gehuisvest. Volgens het Iraanse persbureau Tasnim heeft de Republikeinse Garde gezegd: “Wij beschouwen het zionistische regime (van Israël) op geen enkele manier als gescheiden van het criminele Amerikaanse regime in deze misdaden.
 • Verschillende Israëlische nieuwssites interpreteren de Iraanse opmerking als een directe dreiging om Israël te raken: “IRGC dreigt Israël aan te vallen als de VS reageert op een raketaanval in Irak”, leest een kop in Israel National News.

Alle eenzame Israëli’s moeten zich voorbereiden: de wederzijdse bedreigingen komen nadat Israël zich in wezen probeerde buiten de oplopende spanningen te plaatsen.

 • De Iraanse puinhoop komt pas op woensdag in de pagina’s van Yedioth Ahronoth, maar Israëlische kranten letten plots weer op, en de opmerking van Ayatollah Ali Khamenei dat de Iraanse aanval een “klap in het gezicht” was voor de VS leidt meeste Hebreeuwse nieuwssites woensdagochtend.
 • In Ynet schrijft Ron Ben Yishai dat de bedreigingen van de IRGC tegen Israël ‘bedoeld waren om Israël te waarschuwen om niet deel te nemen aan Amerikaanse represailles, als daar al sprake van is. Voor nu staat Israël aan de zijlijn en Iran strooit slechts met waarschuwingen. ”
 • Channel 12’s Roni Daniel schrijft dat, hoewel de Israëli’s niet verwachten dat Iran het land zal aanvallen, het leger in staat van paraatheid s, vooral de luchtverdediging en luchtaanvalsystemen: “Dit kan een tijdje duren. De Iraniërs hebben geduld en zullen wachten tot de beste tijd voor hen, wat betekent dat er geen korte tijd is om alert te zijn voor alle relevante legeronderdelen en de staat Israël als geheel. ”

Laat die raketwerpers maar thuis: Maar meer dan de timing is de vraag nu of de VS zullen reageren en of Iran nog meer aanvallen plant.

 • De VS, in de vorm van president Donald Trump, geven aan dat het de dingen voorlopig op zijn beloop laat en zegt “so far, so good”, wat aangeeft dat er geen Amerikaanse troepen zijn geschaad tijdens de represailles.
 • En signalerend dat het nog steeds kan proberen zijn gezicht te redden en weg te lopen, beweert Iran dat het ongeveer 80 Amerikaanse soldaten heeft gedood, hoewel Khamenei daarna tweet: “dergelijke militaire acties zijn niet genoeg.”
 • De meesten in Israël kopen niet er 80 doden vielen: “De Iraniërs zijn leugenaars,” vertelt de voormalige Israëlische generaal Amos Gilad aan Army Radio. “De VS kunnen niet liegen omdat het een vrije pers heeft, maar Iraniërs kunnen liegen. Als er geen slachtoffers vallen, is het mogelijk dat de VS ervoor kiezen om niet te reageren. “
 • In Haaretz merkt Zvi Bar’el op dat Iran voorzichtig is, ongeacht zijn reactie om de VS geen reden te geven om een ​​grootschalige aanval uit te voeren of een oorlog te beginnen: “Iran wordt nog steeds beperkt door hetzelfde dilemma dat het heeft ondervonden sinds de Verenigde Staten zich terug trokken uit de nucleaire overeenkomst en pijnlijke sancties oplegden aan Teheran: wat is de limiet van een effectieve reactie die een Amerikaanse ommekeer zou kunnen veroorzaken maar Iran niet tot een legitiem strijddoel zou kunnen maken? ”

Weg van die verdomde plek: Nog een dag, nog een vals rapport over Amerikaanse troepen die zich ergens in het Midden-Oosten terugtrekken: deze keer is het in Koeweit, waar het officiële persbureau van de staat zegt dat het nieuws van een terugtrekking het resultaat is van een hacking operatie.

 • Het laatste valse rapport was echt, met dank aan een per ongeluk verzonden concept-brief, en in Haaretz merkt Amos Harel op dat het, zelfs als het niet in het spel is, nog steeds “een idee uitdrukt dat de regering serieus overweegt – de versnelde terugtrekking van de 5.000 soldaten die in Irak zijn, wiens aanwezigheid een overblijfsel is van de Amerikaanse invasie in 2003, uit te voeren. “
 • In Ella schrijft Guy Elster ook dat het zinvol is als Trump personeel uit de regio trekt nu er verkiezingen aankomen. “Een mogelijke terugtocht, samen met de schade die hij Iran heeft toegebracht met de klap op de tweede belangrijkste persoon in het regime, kan Trump tijdens de verkiezingen voordeel geven. Hij zette een rode lijn neer en dwong die af, in tegenstelling tot zijn voorganger, en stuurde geen troepen naar een verre oorlog om de politie van de wereld te worden. ‘

Een dan was er opnieuw noodweer: Misschien heeft Iran wel dat enorme noodweer naar Israel gestuurd.

 • Met een groot weersysteem dat over het land ligt, en met tot nu toe zes overstromingsdoden dit seizoen, heeft Israël alle ogen gericht op het natte spul dat naar beneden komt.
 • Overstromingen in Haifa en elders en sneeuw in het noorden maken top nieuws.
  Kanaal 13 geeft video’s weer met gezwollen rivieren in het noorden, kinderen in de Golan die uit school worden geëvacueerd terwijl de sneeuw zich ophoopt en een straat in een buitenwijk van Nesher, Haifa, vrijwel onder water. “En de storm wordt sterker,” waarschuwt het kanaal.
 • Veel andere media richten zich op Nahariya, dicht bij de Libanon-grens, die enkele van de zwaarste overstromingen ervaart. Ondanks dat de hulpdiensten beloven alles te doen om ervoor te zorgen dat er geen doden meer vallen, melden de Hebreeuwse media dat een persoon verdween nadat zijn auto was meegesleurd door het water, dood in de stad werd gevonden.

 • Ynet meldt dat inwoners van de stad te horen hebben gekregen dat ze in hun huizen moeten blijven vanwege overstromingen in de straten van de stad. Een video toont mensen die niet luisteren en door taille diep water waden om straten over te steken.
 • Een meteoroloog van Meteo-tech vertelt de site dat “de storm zich om de paar uur op een ander gebied zal richten. Vandaag krijgt het noorden grote hoeveelheden regen. Dit kan enorme schade veroorzaken. Over een paar uur krijgt ook Tel Aviv de volle laag. ”

Slechte keuze: de Labour partij zit het niet mee en komt met slechte ideeën. Op Twitter merkt Yedioth’s Yuval Karni op dat een nieuwe advertentie van de partij de gepensioneerde probeert te bereiken door te beloven te vechten voor arme gepensioneerden. Het enige probleem? Hun op een foto staande “arme gepensioneerde” is lid van de gemeenteraad van Hod Hasharon die een groot huis heeft op een perceel van 2,5 dunam in het midden van de stad.

 • “Kijk, ze hebben al een arme gepensioneerde gered,” tweet Ronel Adani in reactie.
 • Het is een grap, maar het is ook serieus, schrijft Hagai Amit in The Marker: “Een verkiezingscampagne is niet alleen een advertentie voor iets. Voor Labour-Gesher en alle andere partijen is “the name of the game” is het vertrouwen van de kiezer te kunnen winnen. ‘

Advertentie (4)