Frans-Marokkaanse professor ‘Israël moet worden behandeld als een bestaande staat’ (video)

Prof. Youssef Chiheb

Een Frans-Marokkaanse professor zei eerder deze maand in een interview met een Arabisch tv-station dat de houding van de Arabische wereld ten opzichte van Israël ‘van oude tijden’ is en dat Iran de primaire bedreiging voor de regio is.

Prof. Youssef Chiheb vertelde op 12 februari op France 24 TV dat leiders uit het Midden-Oosten de Palestijnse zaak hadden geëxploiteerd voor hun eigen politieke gewin en dat de kwestie niet langer de primaire zorg voor de regio was.

“Naar mijn mening is het grotere gevaar dat de Arabische wereld bedreigt Iran, de sjiitische beweging in de regio en de proliferatie van MVW’s en de verspreiding van terrorisme in de Sub-Sahara en de Sahel-regio,” zei Chiheb, volgens een vertaling van de watchdoggroep Middle East Media Research Institute (Memri).

“De Arabische wereld is gehersenspoeld met anti-zionistische en anti-Israëlische retoriek. Maar de wereld is veranderd, evenals de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten. Andere gevaren zijn toegenomen, globalisering is verschenen, ideeën zijn veranderd, ‘zei Chiheb. “De Arabische manier van denken tegenover Israël is van oude tijden. Israël moet worden behandeld als een bestaande staat. “

Toen hem werd gevraagd of de Palestijnse zaak de ‘nummer één oorzaak van de Arabieren’ was, zei Chiheb: ‘Dat was vroeger, maar het is voorbij. Het maakte deel uit van het gemeenschappelijke deuntje, maar alle Arabische regimes hebben de Palestijnse zaak gebruikt voor binnenlandse doeleinden. Geen enkele Arabische leider heeft ooit een oplossing voor de Palestijnen geboden.”

Hij prees de relatie van Israël met Marokko en merkte op dat de twee landen in het verleden inlichtingen hebben gedeeld.

“Israël heeft geen probleem met Marokko. Het haat Marokko niet, ‘zei hij. “Marokko is uitzonderlijk in de Arabische wereld als het gaat om potentiële relaties met Israël.”

Hij gaf de Arabische landen de schuld voor het schrappen van een potentieel vredesakkoord tussen de toenmalige premier Ehud Barak en Yasser Arafat in 1999-2000, waarbij hij het schetsend ‘niet de’ deal van de eeuw , maar de kans van je leven, noemde.’

“Arafat stond op het punt te tekenen, maar toen kwamen de Arabische landen tussenbeide en beschuldigden hem van verraad,” zei Chiheb.

Advertentie (4)