Gantz ‘politieonderzoek naar mijn voormalig bedrijf is politiek gekleurd’

Benny Gantz. Screenshot YouTube

Blauw en Wit leider Benny Gantz suggereerde vrijdag dat de opening van een onderzoek naar mogelijk criminele activiteiten van zijn inmiddels failliete cybersecurity bedrijf word beïnvloed door politieke factoren.

In een interview met Channel 12-nieuws ontkende Gantz zich niet bewust te zijn van enig wangedrag tijdens zijn tijd bij Fifth Dimension en herhaalde hij zijn steun aan de onderzoekers.

“Ik heb echt respect voor wetshandhavingsinstanties, ik denk dat een systeem als dit een belangrijke basis is voor de Israëlische democratie. Zelfs al is het soms niet comfortabel voor mij op persoonlijk niveau,” zei hij.

Waarnemend procureur Dan Eldad (Likud) beval donderdag een onderzoek naar de Fifth Dimension wegens vermoedens dat de politie de acquisitiewetten heeft geschonden door geen open aanbesteding uit te brengen en alleen in zee wilde gaan met het bedrijf dat Gantz toen leidde, en dat het bedrijf wetshandhavers valse informatie over zijn activiteiten presenteerde.

Procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft aangegeven dat Gantz, die voorzitter van de raad van bestuur van Fifth Dimension was, geen verdachte is in de zaak.

De aankondiging van het onderzoek, waar premier Benjamin Netanyahu en zijn bondgenoten om hebben gevraagd, kwam minder dan twee weken vóór de algemene verkiezingen van 2 maart.

“Ik kan niet voorbijgaan aan het politieke aroma dat schuilgaat achter de timing van de oproep voor dit onderzoek,” zei Gantz.

“Ik zie het glas halfvol. De onderzoeksinstantie zal het onderzoeken en ik ben volledig kalm. Ik ben geen verdachte en zal geen verdachte zijn en ik denk dat deze hele kwestie een spin zal blijken te zijn die bedoeld is om de agenda van Netanyahu te dienen,” zei Gantz verder.

Gantz werd vervolgens gevraagd of hij dacht dat Eldad opdracht gaf tot het onderzoek in ruil dat minister van Justitie Amir Ohana, een Likud-lid en Netanyahu-bondgenoot, hem tot officier van justitie benoemde. Hij had berichten in de Hebreeuwse media gezien waarin werd gezegd dat Ohana en minister van openbare veiligheid Gilad Erdan (LIkud) die bij Eldad hadden gelobbyd om een onderzoek te openen.

“Ik weet niets van deze gesprekken, maar ik wil terugkomen op het belangrijke,” zei Gantz. “Er is een politiek aroma aan dit aangekondigde onderzoek. De timing, net voor de verkiezingen, is niet toevallig, zo ook de omstandigheden en de betrokkenen.”

“In tegenstelling tot Netanyahu en zijn groep helpers, die er alles aan doen om van Israël Turkije te maken op basis van een Erdogan-model, zal ik de rechtsstaat bevorderen,” zei Gantz.

Ook zei Gantz in het interview dat als hij premier was, hij ontslag zou nemen als hij zou worden aangeklaagd op strafrechtelijke vervolging, zoals hij Netanyahu herhaaldelijk heeft opgeroepen om hetzelfde te doen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Advertentie (4)