Angst in Israel over verspreiding coronavirus na bezoek Zuid Koreanen

Een MDA team klaar om passagiers uit Zuid Korea te evacueren. Foto MDA

Na de ontdekking dat 9 Zuid Koreanen die onlangs in Israel waren geweest bij terugkomst besmet bleken te zijn met het coronavirus neemt de angst voor verspreiding van het virus in Israel toe. Het ministerie van volksgezondheid zei zaterdag dat Israël waarschijnlijk binnenkort zijn grenzen zou sluiten voor niet-burgers uit angst voor een uitbraak van het COVID-19 coronavirus, maar later leek men daar weer op terug te komen. Tegelijkertijd protesteerde Zuid-Korea tegen Israël vanwege een besluit om de toegang tot Israel van ongeveer 200 mensen aan boord van een vliegtuig vanuit Seoul te weigeren.

In een bericht op de Hebreeuwse website van het ministerie van Volksgezondheid is zaterdag te lezen: “Het is waarschijnlijk dat binnenkort de grenzen zullen worden gesloten voor iedereen die geen Israëliër is. De zin werd later zonder uitleg verwijderd.

Dit vond plaats nadat zaterdagavond Israël weigerde passagiers van een vliegtuig uit Zuid-Korea het land binnen te laten, waarbij alleen diegenen met Israëlisch staatsburgerschap het vliegtuig uit mochten, waarna het vliegtuig werd bijgetankt en teruggestuurd naar Zuid Korea.

Dit kwam weer op kritiek te staan van de Zuid Koreaanse regering. Volgens het Zuid Koreaanse persbureau Yonhap noemde het ministerie van Buitenlandse Zaken van Seoul een krachtig protest bij de Israëlische regering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Israëlische regering verteld dat er volgens het rapport geen buitensporige, onredelijke maatregelen moeten worden genomen tegen Zuid-Koreaanse onderdanen.

Korean Air, de enige luchtvaartmaatschappij die een rechtstreekse route tussen Seoul en Tel Aviv vliegt, heeft aangekondigd vanaf zondagochtend niet langer vluchten naar en van Tel Aviv uit te voeren.

Tijdens een persconferentie zaterdagavond kondigde directeur-generaal Moshe Bar Siman Tov van het ministerie van Volksgezondheid aan dat Israëliërs die terugkeren uit Zuid-Korea en Japan 14 dagen thuis in quarantaine moeten gaan. Dergelijke richtlijnen zijn al van kracht voor diegenen die terugkeren uit China, Thailand, Singapore, Hong Kong en Macau.

Ondertussen is men op het ministerie van Buitenlandse Zaken bezorgd over mogelijke diplomatieke problemen door de strikte acties van het het ministerie van Volksgezondheid.

In een later uitgegeven verklaring zei minister van Buitenlandse Zaken Katz “”Onze belangrijkste overweging is de gezondheid van Israëlische inwoners en het behoud van het vermogen van Israël om banden met landen over de hele wereld te onderhouden en te laten groeien, als een staat die zich aan strikte regels houdt en niet is geraakt door het coronavirus”.

Inmiddels hebben ongeveer 200 studenten en leraren zaterdag de opdracht gekregen om zichzelf in quarantaine te plaatsen nadat bleek dat ze eerder deze maand in contact waren geweest met de groep Koreaanse pelgrims en er worden stappen ondernomen om anderen te identificeren die mogelijk ook in contact met hen zijn gekomen in Israël en de Westelijke Jordaanoever.

Bekend is welke plaatsen de groep Koreanen heeft bezocht, o.a.: David Tower Hotel in Netanya; de stad Caesarea; de stad Nazareth, inclusief St. Gabriel hotel; Het David Dead Sea Resort; Masada Nationaal Park; Het Leonardo Hotel in Be’er Sheva; De grot van de patriarchen in Hebron; de stad Jeruzalem, inclusief Grand Court Hotel.

Medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid proberen erachter te komen wie nog meer in contact met de groep Koreanen is geweest en roepen inwoners van Israel zich te melden als zij met de Koreanen in contact zijn geweest.

“Dit is echt verontrustend, er is een reëel gevaar dat het virus zich in Israël zal verspreiden,” vertelde Shai Ashkenaiz, een expert in besmettelijke ziekten, op de Ynet-nieuwssite.

Tot nu toe is er in Israel slechts een geval van het coronavirus geconstateerd. Een van de teruggekeerde passagiers van het cruiseschip de Black Princess bleek bij aankomst in Israel met het virus besmet te zijn.

MDA zei dat speciaal opgeleide paramedici naar de huizen van mensen werden gestuurd om monsters te verzamelen en te testen op het virus, of in sommige gevallen om patiënten te evacueren naar speciale isolatie eenheden.

Nadat het Magein David Adom (MDA) een hotline had geopend voor mensen met vragen over het virus, stond de lijn roodgloeiend door honderden Israelies die vragen hadden.

Wereldwijd zijn tot nu toe meer dan 78.000 mensen besmet in 29 landen.