In Modi’in is de levensverwachting het hoogst en meer weetjes over Israël

Modi’in . Screenshot YouTube

De gemiddelde levensverwachting in Israël tussen 2014 en 2018 was 82,72 jaar. In steden met 50.000 of meer inwoners was de hoogste levensverwachting 86,3 jaar. In de bedoeïenenstad in Rahat in de Negev was de levensverwachting met 79,4 jaar het laagst.

Dit en meer interessante weetjes komen uit een nieuw onderzoek van het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek naar voren.

De gepubliceerde gegevens omvatten de begrotingen van de lokale autoriteiten, demografie, staatsbegroting en onroerend goed.

De landelijke totalen voor de begrotingen van de lokale autoriteiten laten een stijging van zowel de opbrengsten als de uitgaven zien. Maar het tempo is lager dan in 2017. De opbrengsten stegen met 4,3% in 2018, vergeleken met een stijging van 7,5% in 2017. De opbrengsten van de centrale overheid naar de lokale autoriteiten stegen in reële termen met 8% tot 28 miljard NIS, terwijl de stijging in 2017 10% bedroeg.

De lokale overheid met het grootste budget was Jeruzalem met bijna NIS 8 miljard. Het budget van Tel Aviv is bijna NIS 7 miljard en Haifa heeft jaarlijks NIS 3,5 miljard te besteden.

Naast het grootste budget had Jeruzalem ook de meest negatieve emigratie. De stad verloor 6.000 inwoners, hetzelfde als in 2017. De helft van hen die vertrokken, verhuisde naar Tel Aviv en Beit Shemesh. Tegelijkertijd is bijna 40% van de inwoners van Jeruzalem jonger dan 18 jaar, niet zo vreemd als je kijkt naar het grote aantal kinderen bij ultra-orthodoxe families.

De snelst groeiende steden in Israël waren Rosh HaAyin, met 4.700 inwoners; de nieuwe stad Harish (3.800 inwoners), Beer Yaakov (2.600) en Afula (1.495).

Een ander cijfer in het rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek was de levensverwachting. De landelijke levensverwachting in 2014-2018 was 82,72 jaar. Onder steden met 50.000 of meer inwoners was de langste levensverwachting 86,3 jaar. De laagte levensverwachting was 79,4 jaar in Rahat.

Het grootste aandeel van woningbezit was 96% van de huishoudens in Rahat. Het aandeel in Rishon Lezion was 73%, terwijl het landelijke aandeel 67% was. De laagste was in Tel Aviv, waar slechts 42% van de huishoudens een huis bezat, terwijl meer dan de helft van de huishoudens een woning huurde.

Het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking was NIS 9.000 in Tel Aviv, waar de uitgaven per hoofd van de bevolking 7.200 NIS bedroegen. Het laagste inkomen per hoofd van de bevolking was NIS 1500 in Modi’in Illit.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft ook cijfers toegevoegd uit een sociaal onderzoek dat een aantal aspecten van de tevredenheid van de bewoners heeft gemeten, waaronder de economische situatie in hun stad. De leidende stad was Kfar Saba, waar 74% van de inwoners tevreden was met de economische situatie. De laagste tevredenheid was in Bat Yam, waar slechts 47% van de ondervraagden tevreden was met de economische situatie.