Laatste peilingen: mogelijk vierde verkiezingsronde

Ter illustratie. Foto GPO

Met minder dan een maand te gaan voor de verkiezingen blijft de politieke kaart in Israël volgens de peilingen onveranderd. Het gemiddelde van de peilingen die zijn gepubliceerd door Walla, Maariv en Israel Today-i24 News is bijna identiek aan het gemiddelde van de enquêtes van de afgelopen weken. Een eenheidsregering lijkt daarom nog steeds de enige mogelijke oplossing.

Zonder eenheidsregering blijft de politieke impasse voortduren en kan Israël zelfs voor een vierde verkiezingsronde komen te staan. Blauw en Wit heeft nog steeds een kleine voorsprong op de Likud, de gezamenlijke Arabische lijst heeft nog steeds dertien geprojecteerde Knesset-zetels en de rest van de partijen krijgt elk gemiddeld acht zetels.

Op dit moment lijkt het erop dat het niet uitmaakt wat voor drama zich aandient: raketvuur in het zuiden, schietpartijen in de gebieden, auto-rammende terroristische aanslagen, nieuwe vredesplannen, de terugkeer van een “gevangene” uit Rusland en een diplomatieke bezoek aan Soedan. Het maakt allemaal geen enkel verschil uit voor het voorspelde resultaat. Ook de politici weten dat het Israëlische publiek de campagnes beu is en voeren daarom nauwelijks campagnes. Het gevoel is dat wat was, is wat zal zijn.

Het blijft alleen wachten tot de laatste twee weken om te zien of de grote kanonnen worden ingezet. Het is mogelijk dat de grote partijen zullen proberen stemmen bij de kleinere partijen weg te halen, De vraag is wat de apathie zal doen doen met de opkomst van de kiezer op 2 maart.

Het gemiddelde van vijf recent gepubliceerde enquêtes geven het volgende aantal geprojecteerde Knesset zetels voor elke partij. Het totaal mag niet gelijk zijn aan 120 vanwege het middelingsproces:

Blauw en wit 35
Likud 33
Gezamenlijke Arabische lijst 13
Avoda-Gesher-Meretz 8
Yisrael Beitenu 8
Shas 8
Yamina 8
United Torah Judaism 8
Otzma Yehudit 0

Het gemiddelde is gebaseerd op de volgende peilingen:

Yisrael Hayom-i24, 7 februari
Maariv, 7 februari
Walla!, 6 februari
103FM, 31 januari Maariv, 31 januari